Inside Track door Coomi Kapoor: Sjah van Noordoost

0
74

Himanta Biswa Sarma is waarschijnlijk de enige BJP CM, met de mogelijke uitzondering van Yogi Adityanath, die de vrije hand krijgt in het besturen van zijn staat en het hele noordoosten. Hoewel Sarma een voormalig congreslid is en niet van de RSS-rangen, ondermijnen Narendra Modi en Amit Shah zijn gezag niet. Sarma's kracht is zijn succes bij het beheren van de peilingen in het noordoosten. Zoals een insider het uitdrukte, is Sarma voor Shah, wat Shah is voor Modi.

Bij de recente noordoostelijke verkiezingen, Sarma speelde een spelletje schaduwboksen met zijn goede vriend en voormalige bondgenoot Conrad Sangma in Meghalaya. De BJP, wiens invloed beperkt is tot Shillong, voerde fel campagne tegen de tribale meerderheid van de staat. Onder aanval polariseerden de stammen en werden aangetrokken door Sangma's partij. De verliezers waren het Congres en UDP. In Tripura werd de nieuw gevormde TIPRA Motha in het geheim ondersteund en hielp de linkse en congresalliantie te decimeren. Geen wonder dat de TIPRA al gesprekken voert met de regerende BJP in Tripura. En de BJP, met slechts twee MLA's, heeft een ministeriële zetel in de Sangma-regering.

Aanbevolen voor jou

  • 13 maart 1983, veertig jaar geleden: oorlog tussen Iran en Irak
  • 2Can ‘swadeshi’ Campa Cola verovert de Kombucha-markt van Gen Z?
  • 3Vandita Mishra schrijft: PM Modi rijdt op een strijdwagen in het Ahmedabad-stadion, Manish Sisodia stuurt een hyperbolisch bericht vanuit de gevangenis

Lees ook |Rise and opkomst van Himanta Biswa Sarma

Waarschuwing genegeerd
Het binnenkort te verschijnen boek van wijlen Satinder Kumar Lambah, In Pursuit of Peace, spreekt over een al lang bestaande verdenking – dat de Indiase regering veertien dagen voor de ontploffingen in Mumbai in 1993 werd gewaarschuwd voor een waarschijnlijke staking in de stad.

In zijn boek schrijft Lambah, de toenmalige Hoge Commissaris van India in Pakistan, dat hij de regering had gewaarschuwd voor een dreigende ramp. Lambah uitte later zijn angst tegenover de toenmalige premier Narasimha Rao, dat in plaats van te handelen op basis van zijn belangrijke informatie, de Indiase autoriteiten zich alleen zorgen leken te maken over het achterhalen van de basis van de dreiging. Erger nog, het nieuws over de waarschuwing werd later gelekt naar een Indiase krant, waardoor de bron van de Hoge Commissie in gevaar kwam. Het lek lijkt afkomstig te zijn van iemand uit de wankelende burgerregering van Pakistan.

Kasba-model
In de recente peiling in Kasba Peth uit Pune won congreslid Ravindra Dhangekar, voorheen een Sena-man, handig. Hij vocht de peilingen puur over lokale kwesties en hing geen enkele poster van congresleider Rahul Gandhi op. Velen in de MVA zijn van mening dat ze, om Modi te verslaan, moeten voorkomen dat Rahul wordt geprojecteerd als de tegenhanger van de premier. Sommigen in de oppositie zijn zelfs al begonnen te verwijzen naar de overwinning als het 'Kasba-model'. Ondertussen wordt de BJP zich er steeds meer van bewust dat Maharashtra CM Eknath Shinde geen partij is voor Uddhav Thackeray als het gaat om het nastreven van Sena-supporters. De nervositeit van de BJP wordt weerspiegeld in het uitstel van de BMC-peilingen, die in maart vorig jaar gepland waren en nu naar september zijn verschoven.

Lees ook |In de arm geschoten voor het Pune-congres, aangezien Kasba bypoll-overwinning het een MLA oplevert na enkele jaren

Zail Singh aan het woord
In zijn zojuist uitgebrachte boek, The Indian President, biedt de gepensioneerde diplomaat KC Singh enkele fascinerende details over de jaren van Giani Zail Singh als president. Rajiv Gandhi als premier had naar verluidt geklaagd dat Singh een schande was toen hij sprak. Maar de auteur, die diende als plaatsvervangend secretaris en tolk van Singh, merkte op dat hoewel Singh weinig Engels sprak, zijn aardse gezond verstand en openhartige opmerkingen veel buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders charmeerden.

Lees ook |Te denken aan Giani Zail Singh in de week van zijn 100e geboortedag

Tijdens een banket leefde koningin Elizabeth mee toen de toenmalige spreker Balram Jakhar op grove wijze Singh probeerde te negeren terwijl hij met de koningin sprak. Toen Singh wraak nam door aan te kondigen dat Jakhar ooit zijn plaatsvervangend minister was geweest, herinnerde de koningin zich sympathiek dat haar voormalige kleermaker uiteindelijk de voorzitter van het Lagerhuis was geworden. Prins Philip vroeg Singh of hij vaak voor zijn beurt sprak, terwijl hij steeds tussenbeide kwam als koningin Elizabeth en Indira Gandhi aan het praten waren. Singh antwoordde dat het lastig was om saaie toespraken voor te lezen. Prins Philip warmde voor hem op en bekende dat hij met een soortgelijk probleem te maken had. De twee kregen een onwaarschijnlijke vriendschap.

Lees ook

P Chidambaram schrijft: Lippenstift op de cijfers aanbrengen

Lang leve geesteswetenschappen

Blik 'swadeshi' Campa Cola verovert de Kombucha-markt van Gen Z?

Onder Xi Jinping, een nieuwe Rode Ster en de 'lucht kijkt toe'Advertentie

Pollvoorbereidingen
Hoewel de peilingen in Rajasthan voor de deur staan, hebben Modi noch Shah voormalig CM Vasundhara Raje nog niet ontmoet. Haar blijk van kracht, door vorige week een gigantische rally te organiseren voor haar 70e verjaardag, was een herinnering voor de leiding dat ze niet genegeerd kan worden. Raje is politiek slim genoeg om te beseffen dat een derde termijn als CM buiten haar bereik ligt, maar ze gelooft dat de partij haar niet van zich wil vervreemden en hoopt dat het de belangen van haar aanhangers en haar Lok Sabha MP-zoon zal behouden. , Dushyant, in gedachten bij het selecteren van kandidaten. In het congreskamp lijkt Sachin Pilot eindelijk te hebben beseft dat hij met zijn hoofd tegen een bakstenen muur bonkte en de hoop heeft opgegeven ooit als congres-CM te worden geïnstalleerd. De laatste druppel was tijdens de plenaire zitting van het congres in Raipur, waar afgevaardigden uit Rajasthan voor het overgrote deel de mannen van CM Ashok Gehlot waren. Gehlot is al informeel begonnen met zijn Assembly-campagne.

© The Indian Express (P) Ltd