In Naxal broeinest van Abujhmad, een primeur: boeren verkopen producten bij MSP

0
39

Diep in de dorpen van Abujhmad begint een stille revolutie vorm te krijgen. Een heuvelachtig bebost gebied verspreid over drie districten van Chhattisgarh – Narayanpur, Bijapur en Dantewada – verschillende dorpelingen in het door Naxal getroffen Abujhmad beginnen hun padie aan de regering te verkopen, een primeur voor velen van hen.

Het is geen sinecure voor een regio waar de staat moeite heeft gehad om zijn aanwezigheid voelbaar te maken en waar een groot deel van het land nog moet worden onderzocht door de overheid, waardoor de inwoners buiten verschillende sociale voorzieningen vallen. Abujhmad is qua oppervlakte groter dan Goa, met bijna 3.400 vierkante kilometer van deze regio in het district Narayanpur.

Aanbevolen voor jou

  • 1Hooggerechtshof zegt dat proces in Lakhimpur Kheri-geweldzaak niet ‘traag verloopt
  • 2RJD-leider ontvoerd uit Bihar’s Saran, SIT om zaak te onderzoeken
  • 3Het publiek moet beslissen of degenen die het land in de gevangenis hebben veranderd, over democratie moeten praten: RSS over de Britse opmerkingen van Rahul Gandhi

Het dorp Kurusnar in het Orchha-blok van het district Narayanpur, dat deel uitmaakt van Abujhmad, is een van de niet-onderzochte dorpen.

Toch verkopen boeren nu al meer dan twee jaar padie tegen de minimale steunprijs (MSP) aan de overheid – van 20 van de 130 boeren uit het dorp die vorig jaar hiervan profiteerden tot 50 dit jaar.

Yogesh Uikey, 23, is een van de gelukkige boeren. Dit jaar verdiende hij bijna Rs 20.000 voor negen kwintalen padie, het dubbele van de Rs 10.000 die hij verdiende voor dezelfde hoeveelheid padie die hij vorig jaar aan particuliere handelaren verkocht. Kurusnar sarpanch Santosh Potai verdiende ook Rs 46.000 voor ongeveer 20 kwintalen, een stijging ten opzichte van Rs 22.000 toen hij vorig jaar dezelfde hoeveelheid padie verkocht aan particuliere handelaren.

Wat dit mogelijk heeft gemaakt in een regio met uitgestrekte stukken land die niet zijn onderzocht, is een besluit van de regering uit 2019 om masahati pattas of landeigendomsakten uit te delen, een noodmaatregel bij gebrek aan landonderzoeken. Als onderdeel van deze oefening gingen regeringsfunctionarissen van verschillende afdelingen naar de dorpen van Abujhmad om de eigendomsstatus vast te stellen, waarna ze de pattas kregen. Tot nu toe zijn er 7.729 masahati pattas uitgegeven in 170 dorpen in de regio.

Boeren die zich kwalificeerden, werden vervolgens geregistreerd als boeren en kwamen in aanmerking voor welzijnsregelingen, waaronder de aanschaf van padie tegen MSP-tarieven.

Advertentie

Een regeringsfunctionaris noemde dit een “significante” ontwikkeling en zei dat de hoge concentratie van maoïsten in Abujhmad had het de regering moeilijk gemaakt om haar landonderzoek van de regio te voltooien, waardoor de regio verstoken bleef van sociale voorzieningen.

“Paddy-aankopen hebben de lokale bevolking geholpen het belang van sociale voorzieningen in te zien. Het is moeilijk om enig ontwikkelingswerk gedaan te krijgen in Abujhmad vanwege het heuvelachtige terrein en de aanwezigheid van maoïsten,” zei een regeringsfunctionaris.

Van de 420 dorpen in het district Narayanpur is het landonderzoek slechts in 174 dorpen. Het onderzoekswerk dat in 2016 begon, vertraagde aanzienlijk nadat in 2019 een kotwar (medewerker van de belastingdienst) werd vermoord door maoïsten. Op 26 februari werd een 43-jarig beveiligingspersoneel van de Chhattisgarh Armed Force (CAF) gedood bij een ontploffing met geïmproviseerde explosieven (IED) in het Orchha-blok.

Advertentie

'De meeste niet-onderzochte dorpen liggen in het Orchha-blok. Landonderzoeken zijn bijna voltooid in 18 dorpen en onderzoek is aan de gang in nog eens 12,” zei plaatsvervangend inspecteur Sumit Garg, die is gepost als OIC, Land Record.

Pratik Awasthi, een knooppuntfunctionaris voor de Central Cooperative Bank (CCB) van het district, zei: “Vorig jaar werd 6.000 kwintalen padie verkregen uit het Orchha-blok. Dit jaar bedroeg de inkoop 16.000 kwintalen. Verschillende dorpelingen uit Kurusnar, Kokameta, Kihkad en Kundla verkochten voor het eerst padie bij MSP. Ook de distributiecentra zijn dit jaar uitgebreid van 11 naar 16. Nu de dorpelingen de voordelen van MSP hebben geleerd, wordt verwacht dat de cijfers in Abujhmad zullen stijgen.”

Awasthi zei dat 2.542 boeren zich hebben aangemeld om hun padie te verkopen, van wie 720 boeren die masahati pattas houden hun producten (20.614,80 kwintalen padie) aan de overheid hebben verkocht voor Rs 4,22 crore tegen een MSP van Rs 2.060 per kwintaal. Deze boeren komen ook in aanmerking voor Rs 1.22 crore onder Rajiv Gandhi Kisan Nyay Yojana van de staat. De staatsbegroting wees Rs 6.000 crore toe onder deze regeling, wat Rs 9.000 per acre per jaar geeft aan boeren die grote Kharif-gewassen verbouwen, waaronder rijst.

Narayanpur District Collector Ajeet Vasant zei: “We proberen ervoor te zorgen dat meer dorpelingen profiteren van overheidsregelingen in Abujhmad.”

Lees ook

FATF markeert corruptie in Gandhi-familie: I&B-minister Anurag Thakur

VS verstrekken dit jaar een miljoen visa aan Indiërs

Gastramp in Bhopal: Hooggerechtshof verwerpt pleidooi voor meer schadevergoeding v…

'Roodzakelijk belang': Hooggerechtshof verwijst pleidooien voor homohuwelijk naar 5-j…

B S Baghel, adjunct-directeur van het ministerie van Landbouw, zei , “We proberen de Kisan-creditcards van de geregistreerde boeren klaar te krijgen, zodat ze gebruik kunnen maken van subsidie ​​op kunstmest en wat geld kunnen krijgen om te helpen bij landbouwactiviteiten. Ze komen ook in aanmerking voor wat geld onder de premier Kisan Samman Nidhi Yojana en verzekering onder de Fasal Bima Yojana.”

© The Indian Express (P) Ltd