Hur man åtgärdar vanliga Soundbar-problem

0
55
Justin Duino/Recensionsnörd

Moderne TV-apparater är otroligt tunna och har hemska inbyggda högtalare. Som ett resultat marknadsförs soundbars som en snabb och enkel lösning på dåligt TV-ljud. Och medan soundbars vanligtvis fungerar bra, är problem oundvikliga och frustrerande.

Lyckligtvis är problem med soundbar ganska lätta att fastställa. Och du kan alltid köra kärnkraft med en fabriksåterställning, om det behövs. Här är några vanliga soundbar-problem, plus de lösningar du söker efter.

Innehållsförteckning

Före felsökning, prova dessa snabba lösningar
Soundbar ansluter inte till TV:n
Soundbar är glitchy, tyst eller brusig
Surroundljud fungerar inte
Video och ljud är Osynkroniserat
Ljudet kommer fortfarande ur TV:ns högtalare
Min TV-fjärrkontroll kan inte styra min Soundbar
Soundbar kopplas slumpmässigt från TV:n
Soundbar kopplas inte ihop med trådlös subwoofer

Prova dessa snabba lösningar innan felsökning< /h2>

Som standard bör din smarta TV välja rätt ljudinställningar för din soundbar. Och av denna anledning beror soundbarproblem vanligtvis på programvarubuggar, dåliga kablar eller inställningarna för en extern videokälla (som en DVD-spelare, streamingstick, kabelbox eller spelkonsol).

Så innan du går in i den här artikeln för ditt specifika problem, pröva följande lösningar:

 • Strömcykel: Försök att koppla bort din TV och soundbar från väggen i minst 10 sekunder. Detta tvingar TV:n och soundbaren att återupprätta sin anslutning, vilket kan lösa problem och andra problem. (Strömknappen stänger inte av dessa enheter helt, därför måste du koppla ur dem.)
 • Kontrollera ljudkällan för Soundbar: Din soundbar kanske försöker spela upp ljud från fel källa. Välj önskad ingång (vanligtvis HDMI eller optisk) från en knapp på soundbaren eller dess fjärrkontroll.
 • Firmware Update: Om din soundbar plötsligt slutar fungera korrekt eller om en ny soundbar kommer bara inte att fungera, en uppdatering av smart TV-firmware kan vara svaret på dina problem. Se till att slå på TV:n och soundbaren när uppdateringen har installerats. (Om du föredrar att hålla din smarta TV offline kan du koppla bort den från internet efter uppdateringen.)
 • Kontrollera dina anslutningar: Se till att det inte finns några lösa anslutningar mellan din TV och soundbar. Om din soundbar och TV är anslutna via HDMI-kabel, se till att du använder HDMI ARC- eller eARC-uttaget på båda enheterna. (Och om du använder Bluetooth, prova en trådbunden anslutning)
 • Testa en annan kabel: Även de bästa HDMI-kablarna går sönder. Prova att använda en ny. Jag föreslår att du köper en HDMI 2.1-kabel, eftersom den kommer att stödja både HDMI ARC- och eARC-standarderna.
 • Kontrollera videokällans inställningar: Din streamingsticka, kabelbox, DVD-spelare eller spelkonsolen kan vara källan till dina problem. Kontrollera dess ljudinställningar—aktivera “komfortbrus” om tillgängligt, ställ in dess ljudutgångsläge till “auto,” och kalibrera eventuella ljudsynkroniseringsinställningar om tillgängliga.

Naturligtvis kan vissa problem lösas genom en fabriksåterställning. Du kan fabriksåterställa både din smarta TV och soundbar genom att följa tillverkarens instruktioner—processen skiljer sig från märke till märke, så läs dina bruksanvisningar eller gör en Google-sökning efter din utrustnings manualer.< /p>

Soundbar kommer inte att ansluta till TV:n

Andrew Heinzman/Recensionsnörd

Soundbars är mycket enkla att ställa in, och generellt sett bör du inte ha några problem om du följer tillverkarens instruktioner. Men här är några steg som du kan vidta om din soundbar inte kan ansluta till din TV.

 • Följ bruksanvisningen: Jag vet det’ är predikant, men du bör verkligen följa tillverkarens instruktioner när du installerar en soundbar.
 • Kontrollera dina kablar: Leta efter eventuella lösa anslutningar mellan din TV och soundbar. Om du använder en HDMI ARC- eller eARC-anslutning, se till att du använder rätt portar på din TV och soundbar. De ska vara märkta “ARC” eller “eARC.”
 • Testa en ny kabel: HDMI-kablar kan gå sönder, och äldre HDMI-kablar kanske inte stöder ARC- eller eARC-standarderna. Så prova en ny kabel. Om HDMI ger dig problem, prova optisk eller AUX.
 • Ställ in TV:ns ljudutgång: Gå in i inställningarna för din smarta TV och se till att rätt ljudutgång är vald. Om du för närvarande är på “auto” prova “AMP,” “ljudsystem,” eller “digital” inställning istället. (Om dessa steg inte fungerar, återaktivera inställningen “auto”.)
 • Testa att inaktivera eARC: Vissa soundbars och HDMI-kablar gör det&#8217 ;t stöder eARC. Testa att inaktivera eARC-inställningen på din smarta TV. (Om inaktivering av eARC inte löser något, återaktivera det! eARC-standarden ger ljud av högre kvalitet än vanliga HDMI ARC.)
 • Aktivera HDMI-CEC: Öppna TV:ns inställningar och aktivera HDMI-CEC. Detta gör att din TV och soundbar kan kommunicera.
 • Uppdatering av fast programvara: Testa att uppdatera din TV:s firmware. Det låter dumt, men det fungerar ofta.

När allt annat misslyckas, konsultera din soundbars bruksanvisning för att utföra en fabriksåterställning. Detta innebär vanligtvis en unik knappkombination. Du kan också kontakta tillverkaren, eftersom du kan ha en felaktig soundbar.

Soundbar är glitchy, tyst eller bullrig

Justin Duino/Recensionsnörd

Låter din soundbar lite ovanlig? Om det alltid låter konstigt kan det bero på en lös eller trasig kabel (eller så har du bara gjort fel i volyminställningarna). Men om det här problemet uppstår efter några timmars uppspelning är det förmodligen ett programvaruproblem.

 • Soundbar låter alltid konstigt:
  • HDMI-anslutning: Prova att byta ut HDMI-kabeln mellan din TV och soundbar (jag föreslår att du använder en HDMI 2.1-kabel, eftersom den stöder både HDMI ARC och eARC). Konfigurera om möjligt en optisk eller AUX-anslutning för att minska problemet.
  • Optisk eller AUX-anslutning: Vrid ner din soundbar och vrid på ljudet på din TV. Om ljudsignalen som träffar din soundbar är för “tyst,” det kan orsaka problem eller skapa brus.
  • Kontrollera TV-inställningar: Din TV:s ljudläge kan låta obehagligt. Växla mellan ljudlägena (sport, bio, nattläge, etc) för att se om något löser problemet.
 •  Soundbar Audio blir konstigt efter några timmar< /strong>:
  • Uppdatera din TV: Om din soundbar börjar låta trasig efter några timmars videouppspelning är det förmodligen ett programvaruproblem. Testa att uppdatera din smarta TV för att se om det löser problemet. (Se till att stänga av ljudfältet och TV:n efter uppdatering).
  • Uppdatera streamingappar: Uppdatera dina streamingappar om möjligt. De kan vara ansvariga för det här problemet.
  • Byt ut dina kablar: Dina kablar kanske inte fungerar. Testa att använda nya.

Observera att dessa problem kan bero på tillverkardefekter. Utför en Google-sökning för att se om någon annan har stött på dessa problem med samma modell av soundbar. Eller kontakta tillverkaren.

Surroundljud fungerar inte

Andrew Heinzman/Review Geek

De flesta soundbars erbjuder någon form av surroundljud. Detta kan uppnås med hjälp av extra högtalare, även om det inte är ovanligt att en fristående soundbar erbjuder virtuellt surroundljud genom DTS X eller DTS Virtual:X. Tack och lov, om din soundbar inte matar surroundljud, är problemet vanligtvis lätt att åtgärda.

Låt mig först förklara något. Om din soundbar kom med ett gäng extra högtalare, njuter du av Dolby Atmos-ljud. Soundbars med DTS X återger en äkta surroundljudsignal (med flera kanaler med ljud från din videokälla), medan DTS Virtual:X tar grundläggande stereoljud och konverterar det till ett flerkanalsformat.

 • Kontrollera ditt innehåll: Vissa program, filmer och streamingappar är bara mixade för stereoljud. Uppenbarligen spelar detta ingen roll när du använder DTS Virtual:X.
 • Soundbar Settings: Kontrollera din soundbars inställningar med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen (eller TV-gränssnittet, om tillgängligt). Du kan behöva aktivera surroundljud manuellt. Observera att en soundbars “musik” läget kommer att stänga av alla dina surround- eller bakhögtalare, medan “all channel stereo” kommer att spela 2.0-kanals stereoljud genom alla dina högtalare.
 • Inställningar för TV- och videokälla: Kontrollera inställningarna för din TV och videokälla, eftersom de kan vara inställda på &#8220 ;stereo.” Jag har stött på det här problemet med spelkonsoler och streamingsticks.
 • Kabelval: Se till att använda en HDMI 2.1-kabel för fullt stöd för HDMI ARC och eARC. Om surroundljud är en prioritet, hoppa över den optiska kabeln, eftersom den saknar bandbredden för HDMI.

Dessa steg bör lösa de flesta surroundljudproblem. Tyvärr är surroundljud ett svårt ämne med många rörliga delar. För ytterligare hjälp, måste du konsultera din soundbars manual eller kontakta tillverkaren.

Bästa HDMI 2.1-kabeln

Monoprice 8K Certified Braided Ultra High Speed ​​HDMI 2.1-kabel

Om du funderar på att lägga till en HDMI 2.1-kabel till din arsenal av kablar och kontakter, är denna 8K-certifierade modell från Monoprice ett fantastiskt val.

Amazon

13,00 USD
 

Video och ljud är Osynkroniserad

Justin Duino/Recensionsnörd

Programvaran i din TV och soundbar bör förhindra eventuella audiovisuella synkroniseringsproblem. Men om din video ligger före ditt ljud, eller vice versa, finns det några steg du kan vidta för att lösa problemet.

 • Testa TV:ns högtalare< /strong>: Koppla ur din soundbar eller inaktivera den i TV:ns inställningar. Se sedan om din TV:s inbyggda högtalare är osynkroniserade. Om så är fallet, försök att uppdatera din smarta TV:s firmware eller utför en fabriksåterställning enligt tillverkarens instruktioner.
 • Testa ingångskällor: Testa en mängd olika videokällor med din TV. Din DVD-spelare, streamingstick, kabelbox eller spelkonsol kan vara ansvarig för audiovisuella problem. Om så är fallet, kontrollera om din videokälla har en “Ljud-/videosynkronisering” eller “Lip Sync” miljö. (Jag har stött på det här problemet på några Android-streamingstickor.)
 • Anslut allt till din Soundbar: Istället för att ansluta videokällor till din TV, anslut dem till din soundbars HDMI-portar. Detta kan lösa audiovisuella synkroniseringsproblem och videoavkodningsproblem. (Observera att den här inställningen kräver HDMI ARC eller eARC.)
 • Testa streamingappar: Om audiovisuella problem bara uppstår i en streamingapp är det troligen just den appen som är skyldig. Du kan prova att uppdatera eller installera om appen, men du kan behöva vänta på en åtgärd från apputvecklaren. (Det här problemet kan också indikera ett problem med din soundbars Dolby Atmos-bearbetning.)
 • Stäng av ljudbehandling: Soundbars har ofta ljudbehandlingstekniker som imiterar surroundljud. Testa att stänga av ljudbearbetning eller virtualiserad Dolby Atmos på din soundbar, eller ställ in din TV:s utgång till PCM. Observera att dessa inställningar kan försämra ljudkvaliteten.
 • Justera dina TV-inställningar: Din TV kan erbjuda en “Ljud-/videosynkronisering” eller “Lip Sync” inställning.
 • Byt till kabelanslutet ljud: Trådlöst ljud, som Bluetooth, kan introducera massor av latens. Jag föreslår att du använder en trådbunden anslutning när det är möjligt.

RELATEDKan du inte höra dialog på TV? Så här åtgärdar du det

Ljudsynkronisering kan vara ett svårt problem att fastställa, särskilt om du har många videokällor. Om du är desperat efter en snabb lösning kan du alltid byta till en optisk eller AUX-anslutning—om allt fungerar bra när du kopplar ur din soundbar och använder din TV:s högtalare, bör en optisk eller AUX-anslutning fungerar också.

Med det sagt erbjuder HDMI överlägset ljud. Du vill lösa det här problemet även om ljudet fungerar bra via optisk kabel eller AUX-kabel.

Ljudet kommer fortfarande ut ur TV:n’ s Högtalare

Josh Hendrickson/Recensionsnörd

Som standard kommer smarta TV-apparater att stänga av sina inbyggda högtalare när en soundbar är ansluten. Om din soundbar och din TV spelar upp ljud samtidigt kan du snabbt åtgärda problemet från din TV:s inställningar. (Om ljudet bara kommer från din TV, kolla vårt avsnitt om “Soundbar won’t connect to TV.”)

 • Stäng av din TV’ 8217;s högtalare: Kontrollera om det finns en “högtalare” eller “Dual Sound” inställning på din TV. Du kan behöva ställa in det här alternativet på “externa högtalare” eller “auto” för att förhindra att ljud kommer ut från TV:ns inbyggda högtalare.
 • Aktivera HDMI-CEC: Öppna TV:ns inställningar och aktivera HDMI-CEC . Detta gör att din TV och soundbar kan kommunicera och kan lösa problemet.
 • Firmware-uppdatering: Jag har stött på det här problemet några gånger, och i ett fall, en TV Firmware-uppdatering var det enda som löste problemet.

Om stegen ovan misslyckas föreslår jag att du utför en fabriksåterställning av din TV och soundbar. Denna process skiljer sig från märke till märke, så se din bruksanvisning eller gör en sökning på Google.

Min TV-fjärrkontroll kan inte styra min Soundbar< /h2>

Andrew Heinzman/Recension Nörd

När den är ansluten via HDMI eller optisk kabel bör din TV-fjärrkontroll automatiskt få kontroll över din soundbars ström- och volyminställningar. Men om ett tryck på volymknappen på din TV-fjärrkontroll inte påverkar din soundbar, är det dags att gräva igenom några inställningar.

 • HDMI-CEC >: Om du använder en HDMI-anslutning öppnar du TV:ns inställningar och aktiverar HDMI-CEC. Detta gör att din TV och soundbar kan kommunicera och bör lösa eventuella problem med din fjärrkontroll.
 • Inställning för optisk utgång: Om du använder en optisk anslutning, kontrollera att din TV:s ljudutgång är inställd på “optisk” eller “optisk digital.”

RELATERATHur fungerar Bone Conduction-hörlurar och är de rätt för dig?

Om dessa steg inte fungerar kan du försöka koppla ur TV:n och soundbaren i 10 sekunder. Du kan också prova att uppdatera din smarta TV:s firmware (vilket löste det här problemet för mig nyligen), eller utföra en fabriksåterställning med hjälp av dina tillverkare’ unika instruktioner.

Tyvärr kan inte din smarta TV och soundbar dela en fjärrkontroll om du använder en RCA- eller AUX-anslutning. I båda fallen föreslår jag att du uppgraderar till en optisk eller HDMI-anslutning för bästa ljud. (HDMI eARC är idealiskt, även om det kanske inte stöds av din soundbar eller TV.)

Soundbar kopplas slumpmässigt från TV:n

Hannah Stryker/Recensionsnörd figur>

Om din soundbar slumpmässigt kopplas bort från din TV, beror det förmodligen på en energisparfunktion. Detta är ett vanligt problem i förstärkare och högtalare med strömförsörjning, som tenderar att förlita sig på en mycket enkel automatisk avstängningsfunktion—om de inte tar emot en ljudsignal under en tid stängs de av.

< p>Generellt sett kommer detta problem endast att uppstå över en optisk, RCA- eller AUX-anslutning. Om du använder någon av dessa anslutningsmetoder, prova följande:

 • Öka ljudutgången: Sänk ljudfältet och höj volymen på din TV. Detta säkerställer att soundbaren får en kraftfull ljudsignal, som bör förhindra att energisparläget slår in.
 • Komfortljud: Din smarta TV eller streamingstick kan ge ett “komfortljud” inställning, som ger en kontinuerlig ljudsignal till soundbaren (utanför den mänskliga hörselns räckvidd). Om du kan hitta den här inställningen, se till att den är aktiverad.
 • Kontrollera dina kablar: En felaktig kabel kan vara ansvarig för det här problemet. Prova att byta in en ny kabel eller byt till en HDMI ARC- eller eARC-anslutning om möjligt.

Men vad händer om du stöter på det här problemet när du använder en HDMI ARC- eller eARC-anslutning? I så fall uppdaterar du din smarta TV:s firmware, kopplar ur allt från väggen i 10 sekunder och byter ut dina kablar. Du kan också kontrollera inställningarna för din smarta TV eller soundbar för energisparlägen, eller prova att aktivera CEC i TV:ns inställningar—CEC gör att din TV och soundbar kan kommunicera och dela en fjärrkontroll.

< h2 role="heading" aria-level="2">Soundbar kommer inte att paras ihop med trådlös subwoofer

Cameron Summerson/Recensionsnörd

Den genomsnittliga soundbaren producerar inte massor av bas, vilket är anledningen till att trådlösa subwoofers ofta ingår (eller säljs tillsammans med) soundbars. Dessa trådlösa subwoofers är tänkta att automatiskt paras ihop med din soundbar, men om du stöter på ett problem bör följande steg hjälpa dig att få basen att pumpa.

 • Vänd subwoofern’s Strömbrytare: Trådlösa subwoofers har vanligtvis en strömbrytare. Se till att din subwoofer är påslagen. Subwoofern bör använda en lysdiod för att indikera dess strömstatus. (Om din subwoofer inte går att slå på, prova ett annat uttag.)
 • Starta allt: Koppla ur din soundbar, smart-TV och subwoofer från väggen kl. minst 10 sekunder. Detta kan lösa anslutningsproblem mellan soundbar och subwoofer.
 • Sök efter en parningsknapp: Om din trådlösa subwoofer har en ihopparningsknapp, tryck och håll den intryckt i cirka 30 sekunder (medan din soundbar och TV är påslagna).
 • Flytta din subwoofer: Försök att flytta din subwoofer närmare TV:n. Något kan hindra den trådlösa signalen.
 • Kontrollera dina inställningar: Din trådlösa subwoofer kan vara inaktiverad på grund av inställningar på din smarta TV eller soundbar. Prova att växla mellan inställningar som “tyst läge” eller “nattläge.” Observera att din soundbar kan ha dedikerade inställningar som endast kan nås med dess originalfjärrkontroll.
 • Fabriksåterställning av din soundbar: Du kan alltid återställa din soundbar till fabriksinställningarna. Denna process involverar vanligtvis en unik knappkombination, som du hittar i manualen eller på Google.

RELATEDVar du ska placera din subwoofer för bästa ljud

Om du fortsätter att ha problem med din trådlösa subwoofer bör du kontakta tillverkaren. Du kanske har att göra med en konstig bugg (som tillverkaren borde känna till), eller så kanske du har en defekt produkt.

Och om du köpte en subwoofer separat från din soundbar kanske du vill dubbelkolla att de är kompatibla. Det här misstaget är inte särskilt vanligt, men jag har sett det hända mer än en gång.

The Best Home Theater Systems of 2023 Best Home Theater System Overall VIZIO Elevate Sound Bar for TV Buy at Amazon Best Budget Home Theatre System Logitech Z906 5.1 Surround Sound Speaker System Köp på Amazon Bästa trådlösa hemmabiosystem VIZIO M-Series 5.1 Premium Sound Bar Köp på Amazon Bästa Dolby Atmos hemmabiosystem Nakamichi Shockwafe Elite 7.2.4 Köp på Amazon Bästa 7.1 hemmabiosystem tem Klipsch Reference R-26FA Köp på Amazon Bästa 5.1 hemmabiosystemet Polk Audio 5.1-kanals hemmabiosystem med driven subwoofer Köp hos Amazon