'Festival of Letters' begint met het eren van 24 schrijvers met de Sahitya Akademi Award

0
69

Vierentwintig schrijvers in evenveel Indiase talen werden geëerd met de Sahitya Akademi Award 2022 aan het begin van het 39e “Festival of Letters” hier op zaterdag.

Hindi-auteur Badri Narayan en Engelse schrijver Anuradha Roy behoorden tot degenen die de prestigieuze literaire prijs ontvingen tijdens een ceremonie in het Kamani Auditorium op de openingsdag van het literaire festival, georganiseerd door Sahitya Akademi.

Aanbevolen voor jou

  • 1Nieuw Trump-boek bevat brieven van buitenlandse leiders, celebs
  • 2Schrijver en cultuurhistoricus Tarana Hussain Khan legt de verloren culinaire tradities van Rampur vast in haar memoires over eten

Terwijl Narayan de eer ontving voor zijn dichtbundel getiteld “Tumadi Ke Shabd”, werd Roy bekroond voor haar roman “All the Lives We Never Lived” in het Engels.

De prijzen omvatten zeven dichtbundels, zeven romans, twee verhalenbundels, twee literaire kritieken, drie toneelstukken en één autobiografie .

De andere winnaars waren Manoj Kumar Goswami (Assamees), Tapan Bandyopadhyay (Bengaals), Rashmi Choudhury (Bodo), Veena Gupta (Dogri), Gulammohammed Sheikh (Gujarati), Mudnakudu Chinnaswamy (Kannada), Farooq Fayaz (Kashmiri), Maya Anil Kharangate (Konkani), Ajit Azad (Maithili) en M Thomas Mathew (Malayalam).

Manipuri-auteur Koijam Shantibala Devi, KB Nepali (Nepali), Pravin Dashrath Bandekar (Marathi), Gayatribala Panda (Odia), Sukhjit (Punjabi), Janardan Prasad Pandey 'Mani’ (Sanskriet), Kamal Ranga (Rajasthani), Jagannath Soren (Santali), Kanhaiyalal Lekhwani (Sindhi), M Rajendran (Tamil), Madhuranthakam Narendra (Telugu) en Anis Ashfaq (Urdu) ontvingen ook de prestigieuze onderscheiding.

Lees ook |6 boeken strijden om non-fictie 'winnaar der winnaars'-prijs

De prijswinnaars ontvingen Rs 1 lakh in contanten, een gegraveerde koperen plaquette en een sjaal.

Advertentie

De Engelse schrijver en hoofdgast op het evenement feliciteerde Upamanyu Chatterjee en zei dat het de plicht van elke schrijver was om het pluralisme van de Sahitya Akademi niet te laten verminderen.

“We doen allemaal mee.

“ vandaag in wat echt de meest buitengewone felicitatieceremonie moet zijn in het universum van literatuur waar ook ter wereld. Geduldig, ijverig en zo onpartijdig als mogelijk is in de gegeven omstandigheden, heeft de Akademi de afgelopen zeven decennia de beste boeken geëerd die in het voorgaande jaar zijn gepubliceerd, niet in één taal, niet in vier maar in 24 talen.

“Dat is in alle opzichten een buitengewone prestatie. Nergens anders ter wereld denk ik dat ik er vrij zeker van ben dat er iets vergelijkbaars gebeurt. En ik denk dat het de plicht is van ieder van ons die schrijvers zijn, die beweren schrijvers te zijn, dat deze gewaardeerde schat, dit pluralisme dat zo zeldzaam is, op geen enkele manier wordt bezoedeld of aangetast of verminderd', schreef de auteur van “Engels, augustus” zei tijdens de ceremonie.

Advertentie

Gecentreerd rond 'Indian Literature and Unity of Cultures', werd het festival ingehuldigd door minister van Cultuur Arjun Ram Meghwal, Sahitya Akademi-president Madhav Kaushik en secretaris K Sreenivasarao met de opening van een tentoonstelling met een glimp van de Akademi' #8217;s activiteiten in 2022.

Het zesdaagse festival is het “grootste tot nu toe” met de deelname van meer dan 400 schrijvers en wetenschappers die ongeveer 60 talen vertegenwoordigen in 40 literaire programma's, waaronder schrijvers’ ontmoetingen, literaire lezingen, symposia en culturele programma's.

Lees ook |Yiyin Li's 'The Book of Goose' onder PEN/Faulkner-finalisten

Afgezien van de programma's als Purvottari, Tribal Writers’ Maak kennis met Yuva Sahiti, Spin-a-Tale, LGBTQ-schrijvers’ Meet en een nationaal seminar, de nieuwste editie van het festival heeft ook een All India Poets’ Maak kennis met de focus op het G20-thema – “Eén aarde, één gezin, één toekomst” – naast paneldiscussie over onderwijs en creativiteit, diplomatie en literatuur, en literatuur en empowerment van vrouwen.

Het festival eindigt op 16 maart.

Lees ook

Het nieuwe Trump-boek bevat brieven van buitenlandse leiders, beroemdheden

26 lakh bezocht de boekenbeurs van Kolkata; boeken ter waarde van meer dan Rs 25 crore verkocht: Org…

International Booker Prize: Wie is Geetanjali Shree en wat is haar boek…

Volodymyr Zelenskyy publiceert boek met toespraken in oorlogstijd in december

📣 Volg ons voor meer lifestyle-nieuws op Instagram | Twitter | Facebook en mis de laatste updates niet!