De geesteswetenschappen ‘sterven’ niet, maar nemen nieuwe vormen aan

0
75

(Mijn beste studenten, een tweewekelijkse column die een gesprek is met jonge geesten over actuele gebeurtenissen, boeken, populaire cultuur — zo ongeveer alles dat de moeite waard is om te praten bij een kopje koffie.)

p>

Beste studenten,

Zijn de geesteswetenschappen dood? Anekdotisch bewijs suggereert dat STEM koning is en dat alles wat te maken heeft met de sociale en culturele aspecten van menselijke aangelegenheden slechts stokpaardjes zijn. Ik zie niet al te veel jonge mensen in mijn kringen die me vragen of ik geesteswetenschappen wil studeren op de universiteit. Soms vraagt ​​een jongere me naar een carrière in de advocatuur. De relatie van Law tot de geesteswetenschappen is die van een rijke neef tot zijn arme familieleden; niet helemaal een deel van de familie en toch beschouwd als een deel van het. Maar mijn reacties op een loopbaan in de advocatuur stellen jonge mensen vaak teleur. Ik ben belastingadvocaat en toch praat ik met hen over de bredere en meer fundamentele aspecten van de wet, zaken als eerlijk proces en mensenrechten. Ze zijn meestal verbaasd over mijn reactie. Ze vragen me naar salarissen. Het gesprek eindigt meestal op dat punt.

Aanbevolen voor jou

  • 1Dr. Syedna Mufaddal Saifuddin als de nieuwe kanselier van Jamia Millia Islamia
  • 2UPSC CSE: Lastige interviewvragen over het belang van DAF, ambtenaren delen hun ervaring
  • 3Meer dan 1,23 lakh-studenten schreven zich in voor NIOS Class 12 voor het examen van oktober 2022: Ministry

Vorige week publiceerde de NewYorker een artikel met de titel 'The End of the English Major', waarin gesproken werd over dramatisch lagere inschrijvingspercentages in de geesteswetenschappen aan Amerikaanse universiteiten. Het aantal Engelse afgestudeerden aan de Arizona State University is de afgelopen tien jaar met de helft gedaald. Zelfs plaatsen als Harvard zijn niet gespaard gebleven van deze trend. De schrijver merkt op dat afgestudeerden van Harvard inzetbaar zouden zijn, zelfs als ze een graad in salto's behalen. Toch doen ze dat niet omdat hun ouders hen vertellen dat het niet de bedoeling is dat ze 'mandenvlechten' gaan studeren aan Harvard. Ze zijn bedoeld om STEM-opleidingen te volgen die in de toekomst een stabiele tewerkstelling garanderen. Op een bepaald niveau ben ik blij dat Amerikaanse ouders en Indiase ouders vergelijkbaar zijn.

Lees ook |British Council kondigt beurzen aan voor vrouwen in STEM

Het NewYorker-artikel maakt een goed punt over cursussen die hun modieusheid ontlenen aan het feit dat universiteiten een sfeer creëren die STEM bevordert. Een student wordt geciteerd: “Ik denk dat de aanwezigheid van grote technologie- en adviesbureaus op de campus een groot deel uitmaakt van de perceptie van mensen dat je geen baan kunt krijgen in de geesteswetenschappen.” Ik denk dat je het de universiteiten niet echt kwalijk kunt nemen dat ze springen op de nieuwste glimmende, geld verdienende, krantenkoppen grijpende portfolio's. Geesteswetenschappen zullen voor zichzelf moeten zorgen.

Hier is een andere kijk op dit probleem. Geesteswetenschappen kunnen dood zijn als geesteswetenschappen, maar kunnen in andere vormen wedergeboorte krijgen. Studenten tonen interesse in filmstudies, journalistiek en muziek. Dit zijn misschien geen traditionele geesteswetenschappelijke vakken, maar ze belichamen de waarden waar de geesteswetenschappen naar streven: creativiteit, verbeeldingskracht, articulatie en individualiteit. Ik denk bijvoorbeeld dat filmkritiek een uitstekende toegangspoort is tot politiek, geschiedenis, taal, sociologie en economie, naast meer filosofische kwesties over verhaal en vorm.

Lees ook |Lang leve geesteswetenschappen

Geesteswetenschappen zullen ook belangrijk worden in een door technologie gedreven wereld, omdat technologie publiekelijk gereguleerd zal moeten worden. Merk op dat zodra Microsoft hun nieuwste versie van een AI-verbeterde Bing-zoekmachine uitbracht, er een blogpost werd gepost door een van hun senior medewerkers, getiteld 'Meeting the AI ​​moment: the future vooruit door middel van verantwoorde AI'. In deze blogpost werd evenveel tijd besteed aan het praten over ethische verantwoordelijkheid als aan AI-technologie. Zeven jaar eerder sprak Satya Nadella, CEO van Microsoft, in een artikel in Slate getiteld 'The Partnership of the Future' over AI en verantwoordelijkheid. Bekijk de webpagina van het door Google aangestuurde DeepMind-project. Ook daar speelt verantwoorde AI een prominente rol. Als AI alles transformeert, dan hebben we nieuwe regels nodig voor een nieuwe samenleving. Wat betekent eerlijkheid voor een algoritmegestuurd proces? Hoe schrijft men verantwoordelijkheid toe aan AI-beslissingen? Wat is de relatie tussen technologie en privacy? We hebben een interdisciplinaire aanpak in een grote tent nodig, en mensen met geesteswetenschappelijke vaardigheden zullen floreren in dergelijke ecosystemen.

Lees ook

PSTET 2023: Dag na de blunder in het vragenblad, twee GNDU-professoren schorsen…

Nieuwe cursus door IIT's: 4-jarige BS-graad in datawetenschap en -toepassingen aan …

NEET UG 2023: MBBS uit Oekraïne – geschiktheid, vergoedingen, lijst van medische coll…

Leven in een IIT: 'Studeren aan IIT-Kharagpur voelt alsof een onderdeel van Ind…

Maar wat zijn deze vaardigheden precies? Een vermogen om creatief en fantasierijk te zijn. Een talent om effectief te communiceren met verschillende doelgroepen. Beschikken over geavanceerde interpersoonlijke vaardigheden. De geesteswetenschappen zijn veel beter in staat om deze vaardigheden bij te brengen in vergelijking met de harde wetenschappen. Misschien is een passend antwoord op de vraag ‘Is de geesteswetenschappen dood’ waarschijnlijk dat de vraag een beetje hyperbolisch is. De traditionele geesteswetenschappen zijn misschien voorlopig uit de mode, maar zullen vormen en vormen aannemen die het domein relevant maken voor een nieuwe generatie. Een stabiele carrière is voor deze generatie in ieder geval geen prioriteit meer. Jonge mensen willen nieuwe maar risicovolle kansen verkennen vanaf het moment dat ze afstuderen aan de universiteit en voor deze mensen zijn de geesteswetenschappen de steunpilaar die ze nodig hebben om door de gedigitaliseerde wereld te navigeren.

© The Indian Express (P) Ltd