Waarom u een nieuwe router nodig heeft, zelfs bij een trage internetverbinding

0
46
Hannah Stryker/How-To Geek

Oude Wi-Fi-routers zijn kwetsbaar voor beveiligingslekken en missen de levenskwaliteit-upgrades die in moderne routers te vinden zijn. Zelfs als je de bandbreedteverbetering niet nodig hebt, is upgraden voordelig.

Als je internet thuis behoorlijk traag is, zou je kunnen denken dat het niet uitmaakt of je een stoffige oude router hebt zonder de nieuwste toeters en bellen. Dit is waarom u een upgrade serieus moet overwegen.

Inhoudsopgave

Laten we eerst een definitie geven van oud en traag
Oude wifi-routers krijgen geen beveiligingsupdates
Oude wifi-routers hebben zwakkere hardware
Oude Wi-Fi-routers zijn niet gemaakt voor omgevingen met een hoge dichtheid
Oude Wi-Fi-routers missen verbeteringen in de levenskwaliteit

Laten we eerst oud en langzaam definiëren

Als we het hebben over een router die oud of nieuw is, of een internetverbinding die traag of snel is, moeten we definiëren hoe we die gebruiken termen binnen de context van dit artikel.

De meeste routers zijn meestal ongeveer vijf jaar na hun releasedatum minstens een generatie Wi-Fi-technologie verouderd. Als je je router vijf jaar geleden hebt gekocht en het was al een oud model op het moment van aankoop, dan ben je nog verder verwijderd van de huidige wifi-technologie. Nieuw, in de context van routers, verwijst naar routermodellen die de afgelopen jaren zijn uitgebracht – binnen drie jaar is zelfs nog beter.

En wat betreft “snelle” en “langzaam” internet gaat, dat is nogal subjectief met betrekking tot meningen over breedbandadoptie en persoonlijke voorkeur. We kijken hier echter naar snel en langzaam als een relatie tussen de wifi-routerhardware en de snelheid van de internetverbinding.

Mensen hebben ons gevraagd: maakt het uit of ik een oude router heb als ik traag internet heb? En dat is een volkomen geldige vraag. Wat maakt het uit of je een 802.11n-router uit het begin van de jaren 2010 hebt met slechts een 50 Mbps of 100 Mbps breedbandverbinding die de router nooit volledig zal verzadigen? Het doet er meer toe dan u denkt, want de Wi-Fi-ervaring is meer dan alleen snelheidstestresultaten, maar een hele reeks routerfuncties. Laten we eens kijken waarom.

Oude Wi-Fi-routers krijgen geen beveiligingsupdates

Over beveiliging is niet sexy, maar beveiliging is belangrijk. Zelfs als u geen zin heeft in een van de snelheids- of levenskwaliteitsverbeteringen waar we het zo over hebben, zou de beveiliging van uw thuisnetwerk er toe moeten doen.

Voor de meesten van ons is de tijd dat we de computer van het gezin af en toe aanzetten om af en toe een e-mail te sturen of een offline spelletje te spelen allang voorbij. Onze huishoudens zijn in een bepaalde hoedanigheid altijd online, onze televisies zijn verbonden met internet en mensen gebruiken hun internetverbinding thuis en de apparaten erop voor zaken als bankieren, veilig inloggen op de medische dossiers en andere belangrijke zaken.

p>

Met dat in gedachten is het niet ideaal om een ​​superoude router te hebben die geen beveiligingsupdates meer krijgt. Welke kwetsbaarheden er ook worden ontdekt na de laatste updateronde die uw router heeft ontvangen, u zit eraan vast. En u kunt de meest geavanceerde Wi-Fi-codering niet gebruiken met uw apparaten.

U hebt geen gloednieuwe geavanceerde router nodig om ervoor te zorgen dat u beveiligingsupdates krijgt, maar u wilt wel een recenter model dat nog steeds updates ontvangt (en dat nog zeker een paar jaar zal doen). Beveiligingsupdates voor routers zijn een onderwerp waar we sterk genoeg van overtuigd zijn dat we u aanraden uw router weg te gooien wanneer deze deze niet meer ontvangt.

Oude Wi-Fi-routers Heb zwakkere hardware

U denkt misschien niet veel na over de hoeveelheid verwerkingskracht die uw Wi-Fi-router heeft of wat voor soort hardware erin zit, dus voordat we het specifiek over routers hebben, laten we praten over het probleem door het te vergelijken met computers.

Bijna iedereen heeft de ervaring gehad van het upgraden van hun computer en vervolgens worden weggeblazen door hoeveel leuker de ervaring van het gebruik van de computer was na de upgrade. Dan hebben we het nog niet eens over gamers die genieten van verbeterde prestaties in AAA-gametitels of andere veeleisende activiteiten. We hebben het over dagelijkse basiszaken zoals het openen van bestanden, surfen op internet, enz.

Het is niet zo dat het schrijven van e-mails of het bekijken van een YouTube-video op een laptop uit 2013 versus een laptop uit 2023 een fundamenteel andere bezigheid is. Het is dat een decennium van hardwareverbeteringen en -optimalisaties ervoor zorgt dat dit sneller en leuker aanvoelt.

Uw oude router heeft waarschijnlijk een veel zwakkere CPU. Het heeft ook minder krachtige radio's die gebruikmaken van oudere Wi-Fi-technologie. Zelfs de fysieke poorten op oudere routers kunnen bloedarm zijn. Gigabit Ethernet is nu standaard, maar zelfs halverwege de jaren 2010 hadden veel budgetrouters nog standaard 10/100 Ethernet-poorten. Combineer zo'n router met sneller breedband, en je strompelt jezelf recht uit de poort.

Dus je kunt je nieuwe iPhone prima aansluiten op een tien jaar oude router, maar die oude router zal niet worden geoptimaliseerd voor Wi-Fi-technologieverbeteringen die niet eens bestonden toen hij werd gemaakt.

Wanneer u van een oude router naar een nieuwe router springt, zult u verrast zijn om dingen te zien waarvan u niet wist dat ze verband hielden met de router, zoals hoe snel een webpagina laadt nadat u het verzoek hebt verzonden of hoe goed berichten op sociale media op je telefoon worden geladen, zijn aanzienlijk verbeterd. Het bleek dat je geen nieuwe smart-tv nodig had, maar een wifi-router die er een betrouwbaardere verbinding mee kon vormen.

Oude Wi-Fi-routers waren niet gemaakt voor omgevingen met hoge dichtheid

Toen ik mijn eerste Wi-Fi-router installeerde in de tijd van 802.11b/g, had ik een handvol Wi-Fi apparaten in mijn huis waarvan de meeste nooit tegelijkertijd aanstonden, laat staan ​​dat ze tegelijkertijd veeleisende dingen deden.

Nu heb ik echter op elk moment ongeveer 100 apparaten verbonden met mijn wifi-netwerk. Hoewel veel van die apparaten zaken zijn als slimme stekkers, zijn er nogal wat veelgevraagde items zoals smart-tv's, telefoons en andere apparaten die betrouwbare verbindingen met hoge bandbreedte vereisen.

Het netwerklandschap van het huis heeft te maken met veranderd en nieuwere routers zijn ontworpen met dat landschap in gedachten. Of je nu een basisverbinding van 100 Mbps hebt via je lokale kabelmaatschappij of een glasvezelverbinding van 2 Gbps, het vermogen van je router om te jongleren met tientallen en tientallen verbindingen op het Wi-Fi-netwerk is van cruciaal belang.

Het gaat niet alleen om het leveren van een bepaald apparaat met de maximale hoeveelheid bandbreedte die mogelijk is, het gaat om stabiliteit en verbindingsbeheer. Neem bijvoorbeeld de bandbreedtevereisten voor streaming video. U hebt slechts een snelheid van ongeveer 5 Mbps nodig voor HD-video en ongeveer 15 Mbps voor 4K-video.

Het is belangrijker om een ​​betrouwbare router te hebben die de locatie van uw smart-tv of telefoon kan bereiken met een stabiel signaal dan iets anders. En nieuwere hardware is beter geschikt om die stabiliteit tegelijkertijd aan meerdere apparaten te leveren.

Oude Wi-Fi-routers missen verbeteringen in de kwaliteit van leven

We moedigen mensen graag aan om na te denken over hun routeraankopen alsof ze winkelen een auto. Als je op zoek bent naar een auto, koop je zelden de snelst mogelijke auto die je kunt kopen. Afgezien van het kopen van een prestatieauto voor racedoeleinden, is de maximale snelheid die een auto kan halen bijna helemaal niet relevant, en de meeste mensen rijden hun auto nooit zo snel als mogelijk.

Het gaat om comfort en gebruiksgemak. De meesten van ons willen geen auto die 200 MPH kan halen. We willen een auto met comfortabele stoelen, semi-autonoom rijden met rijstrookondersteuning, ruimte voor de spullen die we willen vervoeren, enzovoort.

In dat opzicht hoeven de meeste mensen geen ultramoderne prestatierouter te kopen met een theoretische doorvoercapaciteit die 20 keer hoger is dan hun breedbandverbinding. Maar ze zouden een nieuwere router moeten kopen die alle verbeteringen van de levenskwaliteit bevat die we in de loop der jaren hebben gezien op het gebied van wifi en routertechnologie.

Nieuwere routers bevatten automatische beveiligingsupdates, zodat u zich nooit meer zorgen hoeft te maken over het handmatig downloaden en toepassen van een firmwarefix. Over automatisering gesproken, veel oudere wifi-routers hebben niet eens Quality of Service (QoS)-regels. Of, als dat het geval is, moet u ze handmatig configureren. Nieuwere Wi-Fi-routers bevatten automatische QoS-aanpassingen die op intelligente wijze netwerktoewijzing kunnen identificeren en aanpassen op basis van activiteiten zonder dat u zelfs maar weet wat een QoS-regel is.

Wi-Fi-optimalisaties in nieuwere Wi-Fi-generaties profiteren niet alleen de nieuwere apparaten die kunnen profiteren van specifieke functies zoals snel roamen, maar ook oudere apparaten op hetzelfde netwerk.

Als je wilt upgraden en niet zeker weet waar je moet beginnen, kun je overwegen om een ​​goedkope wifi-router aan te schaffen. Maar we raden ook aan om een ​​enkele mesh-router te kopen. Je krijgt op zichzelf al een perfect goede moderne Wi-Fi-router (met geweldige geautomatiseerde functies) voor ongeveer dezelfde prijs als een stand-alone budgetrouter. En als u meer dekking nodig heeft, is het uitbreiden van uw netwerk met mesh-nodes doodeenvoudig.

Hoe u het probleem ook aanpakt, het is de moeite waard om die oude router te vervangen door een geweldige router met moderne functies en actuele beveiligingsupdates.

The Best Mesh Routers of 2023 Best Mesh Router Overall ASUS ZenWiFi AX (XT8) Amazon

$349.99
$399.99 Save 13%

Best Budget Mesh Router TP-Link Deco X20 Amazon

$146.66
$179.99 Bespaar 19%

Beste wifi 6 mesh-router ASUS ZenWiFi AX (XT8) Amazon

$349,99
$ 399,99 Bespaar 13%

Beste wifi 6E mesh-router ASUS ZenWiFi Pro ET12 Amazon

$ 779,99
$ 899,99 Bespaar 13%

Beste mesh-router voor gaming Amazon Eero Pro 6 Amazon

$299,99
 

Beste mesh-router voor grote huizen Netgear Orbi RBK753 Amazon

$ 480,00
$ 599,99 Bespaar 20%

LEES VOLGENDE

  • › De fout NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID oplossen
  • › Xbox-app wordt niet geopend in Windows? 9 oplossingen
  • › Hoe Facebook-meldingen te verwijderen
  • › Berichten van iemand op Instagram verbergen
  • › Hoe een video op TikTok te verwijderen
  • › Wat is de Tesla Dog-modus en hoe werkt het?