Vad är KaiOS, och kan det ersätta iPhone och Android?

0
67
KaiOS

KaiOS är ett mobilt operativsystem designat för lågeffekts “funktionstelefoner”. Den har några appar från Google och WhatsApp, men är annars väldigt begränsad.

Det finns två stora namn i mobiloperativsystem—Google’s Android och Apple’s iOS. Dessa två dominerar marknaden, men de är inte ensamma. KaiOS är ett alternativt mobilt OS som har några spännande fördelar. Kanske är det rätt för dig.

Vad är KaiOS?

KaiOS är ett operativsystem designat för telefoner med knappsatser och tangentbord. Du kan tänka på det som en mellanväg mellan Android/iOS och gamla flip-telefoner (inte den hopfällbara skärmtypen) som inte kan göra mycket alls. KaiOS är ett smart operativsystem.

På en teknisk nivå byggdes KaiOS ursprungligen på Firefox OS, som var en Linux-distribution med öppen källkod. KaiOS-företaget har inte arbetat med Mozilla sedan 2016, och operativsystemet är nu webbaserat. KaiOS stöder 4G LTE, VoLTE (voite over LTE), GPS, Wi-Fi och den kan köras på enheter med mycket begränsat minne.

En typisk vipptelefon—som är svårare och svårare att hitta—erbjuder en mycket begränsad upplevelse. De är nästan bara för att ringa och skicka sms. KaiOS överbryggar gapet mellan det och ett fullfjädrat operativsystem som Android eller iOS. Det betyder att du får några extra funktioner och en appbutik där du kan ladda ner en handfull enkla, men mycket användbara appar.

KaiOS är perfekt för personer som inte vill ha en komplett smartphone, men som vill ha några extra appar än vad du hittar på en klassisk “dumbphone.”

Vilka appar finns på KaiOS?

KaiOS.

Liksom Android och iOS har KaiOS en appbutik. KaiOS-appar är baserade på HTML5, och de kan laddas ner från “KaiStore.” Det finns över 500 appar tillgängliga från butiken.

Nu låter det kanske inte som många appar—det är inte jämfört med Apple eller Google—men det finns några viktiga appar ingår. De stora namnen inkluderar WhatsApp, Facebook, Google Assistant, Google Maps och YouTube.

För många människor är det här viktiga appar som de inte kan leva utan. Så även om du kanske inte kan använda den senaste appen för sociala medier som alla pratar om, kan du fortfarande WhatsApp dina vänner och inte gå vilse när du kör.

Utöver denna handfull stora- namnappar, har KaiStore appar från tredje part för Twitter, podcasts, Reddit, inköpslistor, väder, musik och en mängd andra saker. Den kan inte konkurrera med storleken på App Store eller Play Store, men KaiStore har mycket mer att erbjuda än en traditionell flip-telefon.

Var kan man köpa KaiOS-telefoner?

KaiOS

Som nämnts är KaiOS designad för telefoner med knappsats eller tangentbord, och det är precis vad du hittar i enheterna. KaiOS-telefoner tillverkas av Nokia (HMD Global), Alcatel, Vodacom, Orange och en mängd andra mindre kända tillverkare.

KaiOS-enheter är i allmänhet mycket prisvärda men inte särskilt lätta att hitta. En av de bästa KaiOS-enheterna för USA är Nokia 6300 4G, som bara kostar $70 från Amazon. Det ger dig en 2,4-tumsskärm, 512 MB RAM, 4 GB lagringsutrymme, en microSD-kortplats och möjligheten att vara en Wi-Fi-hotspot.

Du kan hitta fler KaiOS-telefoner på Amazon, men många av modellerna är inte kompatibla med amerikanska nätverk. KaiOS-webbplatsen är ett annat bra ställe att hitta information om telefoner. KaiOS-enheter är särskilt populära på tillväxtmarknader där smartphones inte är lika praktiska.

Nokia 6300 4G

Nokia 6300 4G är en KaiOS-telefon som kan använda WhatsApp, Google Maps, Google Assistant och den stöder 4G LTE i USA

Amazon

69,99 USD
 

Best Buy

69,99 USD
 

Kan det ersätta Android och iPhone?

KaiOS är inte tänkt att vara en konkurrent till Android eller iOS, men det kan vara en hållbar ersättning beroende på vad du behöver från en telefon.

Om du hamnar i den mellanvägen att vilja ha “smart& #8221; funktioner från din telefon men inte alla komplexiteten hos en fullskalig smartphone, KaiOS kan vara perfekt. Du får några fina bonusar som Google Maps och WhatsApp tillsammans med enkelheten och den fantastiska batteritiden hos en “dumbphone.”

Människor vänder sig också till KaiOS för en “minimalistisk telefon” erfarenhet. Du kan använda din smartphone hela veckan när det behövs och sedan byta till en KaiOS-enhet på helgerna för att “koppla ur” ett tag. Eller så kanske du bara vill ha en superbillig, mer hållbar enhet att kasta runt.

Kort sagt, KaiOS är inte en en-till-en-ersättning för en smartphone, men den kan potentiellt erbjuda en bättre upplevelse för din behov. Alla faller inte i smarttelefonen eller “dumbphone” kategori, och KaiOS är svaret på det.

RELATERAT: Vad fan är en minimalistisk telefon?

LÄS NÄSTA

  • › Vad är Tesla Dog Mode och hur fungerar det?
  • › Hur man spelar iPhones hemliga regnljud för att sova
  • › Hur man tar bort en video på TikTok
  • › Så här ansluter du en trådlös handkontroll till din Nintendo Switch
  • › Hur man döljer inlägg från någon på Instagram
  • › Kommer inte Xbox-appen att öppnas i Windows? 9 korrigeringar