Tamil Nadu, een migrantenverhaal: toen een CM een 'Bada Khana' gooide voor arbeiders die hielpen bij het bouwen van een secretariaat

0
44

IN EEN TIJD waarin geruchten over aanvallen op migrerende arbeiders in Tamil Nadu paniek hebben veroorzaakt en de tussenkomst van hoofdministers van twee staten vereist is, is er een les te trekken geleerd van een andere CM, uit een andere tijd.

Het jaar was 2010, de CM was wijlen M Karunanidhi, een uitgesproken atheïst die voortkwam uit de sociale rechtvaardigheidspolitiek van de Dravidische beweging. De gelegenheid was de inhuldiging van een nieuw secretariaatcomplex, in Omandurar in Chennai. Het was een groots project geweest, waarbij ongeveer 5.000 arbeiders uit onder andere Noord-India bijna twee jaar aan het werk waren.

Aanbevolen voor jou

  • 1In Punjab stuit de AAP-regering op de realiteit van een enorme schuldenlast
  • 2RSS jaarlijkse bijeenkomst aan de gang in Haryana, begint met eerbetoon aan Mulayam Singh Yadav
  • 3Terwijl premier Modi vandaag projecten voor Mandya onthult , een bonus voor feest: de steun van Sumalatha

Karunanidhi had grote belangstelling voor het project en bezocht regelmatig de bouwplaats om de voortgang te volgen. Toen het secretariaat zijn voltooiing naderde, herinnert Karunanidhi's dochter Kanimozhi, een DMK-parlementslid, zich dat de CM een evenement voorstelde om het werk van de arbeiders te vieren. bijdrage — “op de schaal van het populaire Chennai Sangamam-festival”.

Opinie |Migranten vrezen in Tamil Nadu: Migratie is een grondwettelijk recht, een symbool van hoop en welvaart

Dus werd besloten een uitbundig feest te houden – een “Bada Khana” — voor de grotendeels Hindi sprekende arbeidsmigranten die aan het nieuwe secretariaatscomplex hadden gewerkt. Er werd een datum vastgesteld kort na het Pongal-festival en het Sangamam-seizoen, zegt Kanimozhi.

Het kantoor van Karunanidhi nam contact op met het beroemde Buhari Hotel aan Mount Road in Chennai om zijn schapenvlees biryani te leveren. Afgezien van het eten waren er optredens van Noord-Indiase muziekgroepen en andere kunstvormen in verschillende talen.

S Ramasundaram, een van de hoogste IAS-officieren in die tijd, zegt dat op de dag echter kwamen ze een onverwacht probleem tegen. Terwijl ze wachtten tot de CM arriveerde, zaten de arbeiders zwijgend, geïntimideerd door de gelegenheid en de pracht en praal.

“We besloten het ijs te breken door enkele populaire Hindi-liedjes te spelen, maar de werkers bewogen nog steeds niet veel. Op dat moment stelde een journalist voor dat iedereen zou dansen, en hij zette zelf de eerste stappen. Zoals het lied ‘Khaike paan Banaras wala’ van de Amitabh Bachchan-hit Don kwam, mensen stonden eindelijk op en begonnen te dansen. Al snel was de hele menigte aan het dansen en lachen… dat is toen Karunanidhi en zijn zoon, toen plaatsvervangend CM M K Stalin, arriveerden', lacht Ramasundaram, die die dag ook een been schudde.

Advertentie uitgelegd |Bezorgdheid over Noord-Indiase arbeiders in Tamil Nadu India's migranten

Karunanidhi sprak tijdens het evenement ook de migrerende werknemers toe, terwijl senior IAS-officier Pankaj Bansal zijn toespraak in het Hindi vertaalde. Hij erkende de arbeiders’ bijdrage en sprak zijn dankbaarheid jegens hen uit, en grinnikte dat het de eerste keer was dat zijn toespraak in het Tamil in het Hindi werd vertaald voor een publiek in Tamil Nadu, een staat die bekend staat om zijn anti-Hindi agitaties.

Afgezien van die onrust is migratie echter een groot deel van het leven in Tamil Nadu geweest – zowel uitgaand als binnenkomend. Dit in tegenstelling tot andere staten zoals Karnataka en Maharashtra, bijvoorbeeld, die bekend staan ​​om hun (vaak gewelddadige) bewegingen tegen vooral Tamil-migranten.

Toen de beroepsbevolking van Kerala in de jaren tachtig op weg was naar West-Azië voor banen in de bouw, vulden Tamil-arbeiders de leegte daar. De vacature die ontstond in Tamil Nadu werd op zijn beurt ingevuld door arbeiders uit Kannada en Telugu. De hotelindustrie heeft een groot deel van de werknemers uit het noordoosten, die zich hier gemakkelijker assimileren, vooral gezien hun gemak met Engels.

Advertentie

Tamils ​​zijn ook jarenlang verhuisd naar andere landen, vooral Oost-Azië, behalve de Golf. Als het secretariaat van Tamil Nadu grotendeels is gebouwd met Noord-Indiase arbeidskrachten, zijn Tamils ​​de handen achter veel projecten, zoals Marina Bay in Singapore.

Lees ook | Zorgen voor fabrikanten in Tamil Nadu: 'Wachten om te zien hoeveel migrerende werknemers terugkeren na Holi'

Er kunnen enkele gevallen zijn van mediaprofilering van “Vada Manila (Noord-Indianen)” na misdaden zoals bankovervallen en politie drijft om huurders te verzamelen’ informatie van plaatsen kan vaak als gericht worden beschouwd, maar Tamil Nadu is grotendeels een veilige haven voor buitenstaanders.

Sterker nog, zelfs in de nasleep van de geruchten en paniekoproepen van familieleden, vertelden arbeidsmigranten herhaaldelijk aan The Indian Express dat ze in Tamil Nadu beter betaald en behandeld werden dan thuis door werkgevers.

CM Stalin onderstreepte dit in zijn poging om de “valse geruchten” de kop in te drukken door het beroemde vers in Purananooru te citeren, een klassiek Tamil-werk uit de Sangam-literatuur — ‘Yaathum oore, Yaavarum kelir’, of ‘Elke stad is onze geboorteplaats; elke man, onze bloedverwant’. Dat vers eindigt met deze even krachtige woorden: ‘We zijn niet onder de indruk van de machtigen; sterker nog, we minachten ook de nederige niet.

Het secretariaatscomplex dat door Karunanidhi werd ingehuldigd, werd later door zijn rivaal en AIADMK-leider J Jayalalithaa omgebouwd tot een multispecialiteitshotel. Maar als Karunanidhi nog leefde, hoe zouden we dan zijn omgegaan met deze geruchten, die door zowel de regeringen van Tamil Nadu als Bihar in verband worden gebracht met BJP-leiders die kattenkwaad uithalen?

Lees ook

Rs 150 cr bungalow in ED-lijst met 'bevindingen' van invallen op eigenschappenlink…

12e geval in 15 jaar; ex-IAS-officier Pradeep Sharma terug achter de tralies in …

Negen partijen komen opdagen terwijl Assam Congress bijeenroept om Oppn te verenigen tegen…

Pulwama weduwenprotest vindt plaats in Jaipur met oog op peilingenAdvertentie

Ramasundaram, die hem goed kende, denkt dat de CM die ook een de gevierde scenarioschrijver heeft ze misschien tegengesproken met een verhaal over een meisje uit Nagaland dat met een man uit Nagapattinam trouwde; of een liefdesgedicht dat zich afspeelt in Chhattisgarh tot Chennai; een scenario dat reist van Manipur naar Mylapore, Trichy naar Tripura of Mizoram naar Mayiladuthurai.