P Chidambaram schrijft: Lippenstift op de cijfers

0
76

Tijdens de campagne van de Republikeinse partij tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008 zei de kandidaat van de Democratische partij, de heer Barack Obama, “je kunt lippenstift op een varken doen, maar het blijft een varken.” Die verpletterende neerlegging werd meteen beroemd. Volgens Wikipedia is de uitdrukking al sinds het midden van de twintigste eeuw in gebruik.

Ik moest aan de uitdrukking denken toen ik de draai hoorde die overheidsfunctionarissen gaven aan de schattingen van de NSO over India's nationaal inkomen vrijgegeven op 28 februari 2023. Cijfers liegen niet, interpretaties van de cijfers liegen – zoals we ontdekten in de weken na de presentatie van Budget 2023-24. In haar begrotingstoespraak, de Hon'ble Minister van Financiën voorspelde een bbp-groei van 7 procent in 2022-2023. Sindsdien hebben regeringsfunctionarissen, waaronder de Chief Economic Adviser, die bewering herhaald. Het kan heel goed blijken te kloppen, maar achter het aantrekkelijke aantal van 7 procent schuilt het kille feit dat de output in opeenvolgende kwartalen van 2022-23 een dalend groeipercentage heeft laten zien. Volgens schattingen van de NSO zijn de groeipercentages in de eerste drie kwartalen jaar-op-jaar 13,2, 6,3 en 4,4 procent.

Aanbevolen voor jou

  • 1Kan ‘swadeshi’ Campa Cola verovert de Kombucha-markt van Gen Z?
  • 2Vandita Mishra schrijft: PM Modi rijdt op een strijdwagen in het Ahmedabad-stadion, Manish Sisodia stuurt een hyperbolisch bericht vanuit de gevangenis
  • 3Deze week in Pakistaanse media: Holi-aanval op hindoeïstische studenten en het recht van vrouwen om te protesteren op de Aurat Azadi-mars

Mis het niet |Wat de arbeidskrachten en nationale inkomensgegevens van India ons vertellen over het verschuiven van banen uit de landbouw

Uitvoer is belangrijk

Naar mijn mening geven noch de jaar-op-jaar-kwartaalraming, noch de sequentiële kwartaalraming van het groeitempo de werkelijke toestand van de economie weer. Uiteindelijk gaat het om de 'output' van al onze inspanningen in elk kwartaal. De NSO heeft de waarde van de driemaandelijkse productie gemeten in termen van bruto toegevoegde waarde (GVA) en bruto binnenlands product (bbp). Zie tabel:

Onthoud dat deze waarden absolute waarden zijn, geen groeipercentage over het kwartaal een jaar geleden of over het voorgaande kwartaal. Als de economie in een snel tempo groeide, is er geen reden waarom de waarde van de output in een kwartaal lager zou zijn dan de waarde van de output in het voorgaande kwartaal of de voorgaande kwartalen. Als de productiesector bijvoorbeeld in goede gezondheid verkeerde, de werkgelegenheid werd behouden en de vraag robuust was, waarom zou de waarde van de output van de productiesector dan dalen van Rs 6.39.243 crore in Q1 naar Rs 6.29.798 crore in Q2 naar Rs 6.14.982 in Q3?

Mis |Budget niet: Tekst negeert de context

Merk ook op dat de waarde van de output van 'Elektriciteit, Gas en Water' (activiteiten die nauw verband houden met 'Productie' ) is in opeenvolgende kwartalen afgenomen.

Cijfers liegen niet

Als we naar de economie kijken in termen van bruto binnenlands product, hebben de consumptieve bestedingen van de overheid het tempo niet kunnen vasthouden. De bruto-investeringen in vaste activa zijn in de drie kwartalen op en neer gegaan. Export en import stagneren. Van sterke groei is nauwelijks sprake.
Een andere reeks zorgwekkende cijfers zijn de particuliere consumptieve bestedingen. Gewoonlijk springt het verbruik van Q1 naar Q2 naar Q3 met ongeveer Rs 3.00.000 crore in elk kwartaal. In 2022-23 was de toename van de particuliere consumptie amper Rs 1.21.959 in Q2 en Rs 1.68.005 crore in Q3, wat wijst op een lauwe vraag. Ik geloof dat de angst voor inflatie, ontslagen en bezuinigingen de particuliere consumptie heeft afgeremd.

Advertentie Must read |Budget: misleiding van de middenklasse

Het is niet moeilijk om de groei van het bbp in te schatten in het vierde kwartaal, dat op 31 maart zal eindigen , 2023. Als de beste schatting van de jaarlijkse groei in 2022-2023 7 procent is, is de 'ruimte' die in het vierde kwartaal beschikbaar is slechts tussen de 4,1 en 4,4 procent.

Realiteit Controleer 

De economie kampt met sterke tegenwind: recessie, inflatie, krap monetair beleid, protectionisme en hoge brandstofprijzen in geavanceerde economieën; de oorlog tussen Oekraïne en Rusland; sancties die toeleveringsketens verstoren; binnenlandse inflatie; stijgende rentetarieven en EMI's; verlies van banen en werkloosheid; en politieke onzekerheid. Geen enkele hoeveelheid dapper gepraat zal deze realiteit verbergen. De vooruitzichten voor 2023-24 zijn niet rooskleurig.

P Chidambaram schrijft |Budget: Abandoning the poor

Toch gaat het refrein door. Het is teleurstellend dat de RBI zich bij de cheerleaders heeft aangesloten. Volgens het bulletin van februari van de RBI zal de Indiase economie “loskoppelen van de macro-economische projecties van het huidige jaar en ook van de rest van de wereld” – wat dat paarse proza ​​ook mag betekenen. Verder is volgens de RBI de begroting voor 2023-24 “het instrument om de groeivooruitzichten van India te ontkoppelen en te vergroten”. Dit komt van de RBI die zich niet kan loskoppelen van het Amerikaanse Federal Reserve System (de Fed) op het gebied van monetair beleid!

Lees ook

Lang leve geesteswetenschappen

Onder Xi Jinping, een nieuwe Rode Ster en de 'lucht kijkt toe'< figure class="non_premium_icon">

Vrouwelijke studenten hebben menstruatie en moederschap nodig vertrek, niet alleen in Kerala

Herinnering aan Satish Kaushik: deze kalender is te vroeg afgelopen Advertentie

Als je mijn drie columns over de begroting (The Indian Express, 5 februari, 12 en 19, 2023), bent u het met me eens dat de gevestigde orde lippenstift op de cijfers legt, maar ze zijn nog steeds achterhaald ssing nummers.

© The Indian Express (P) Ltd