Lang leve Geesteswetenschappen

0
78

Zijn de geesteswetenschappen dood? Anekdotisch bewijs suggereert dat STEM koning is en dat alles wat te maken heeft met de sociale en culturele aspecten van menselijke aangelegenheden slechts stokpaardjes zijn. Ik zie niet te veel jongeren die me vragen of ze geesteswetenschappen willen studeren op de universiteit. Soms vraagt ​​een jongere me naar een carrière in de advocatuur.

De relatie van Law tot de geesteswetenschappen is die van een rijke neef tot zijn arme familieleden; niet echt een deel van de familie en toch een deel ervan. Maar mijn reacties op een loopbaan in de advocatuur stellen jonge mensen vaak teleur. Ik ben fiscaal jurist. Toch praat ik met hen over de bredere en meer fundamentele aspecten van de wet, zaken als een eerlijk proces en mensenrechten. Ze zijn meestal verbaasd over mijn antwoord en vragen me naar salarissen. Daar eindigt het gesprek meestal.

Aanbevolen voor u

  • 1Door China bemiddelde Iran-Saoedische détente: India moet klaar zijn om Peking vertaalt economische macht in diplomatieke overwinningen
  • 2Door Gary Lineker te schorsen vanwege een tweet, verraadt de BBC een analoge houding in een digitaal tijdperk
  • 3Oscars 2023: wat onderscheidt Deepika Padukone?

Mening uiten |Idealisme vinden in geesteswetenschappelijk onderwijs in India

Vorige week publiceerde de New Yorker een artikel met de titel 'The End of the English Major', waarin gesproken werd over dramatisch lagere inschrijvingspercentages in de geesteswetenschappen aan Amerikaanse universiteiten. Het aantal Engelse afgestudeerden aan de Arizona State University is in tien jaar tijd met de helft gedaald. Zelfs Harvard is deze trend niet bespaard gebleven. De schrijver merkt op dat afgestudeerden van Harvard inzetbaar zouden zijn, zelfs als ze een graad in salto's halen, en toch vertellen hun ouders hen dat het niet de bedoeling is dat ze daar 'mandenvlechten' studeren. Ze zijn bedoeld om STEM-opleidingen te volgen die in de toekomst een stabiele tewerkstelling garanderen. Op een bepaald niveau ben ik blij dat Amerikaanse en Indiase ouders op elkaar lijken.

Het artikel in de New Yorker maakt een goed punt over cursussen die hun modieusheid ontlenen aan het feit dat universiteiten een sfeer creëren die STEM bevordert. Een student zei ooit: “Ik denk dat de aanwezigheid van grote technologie- en adviesbureaus op de campus een groot deel uitmaakt van de perceptie van mensen dat je geen baan kunt krijgen in de geesteswetenschappen.” Ik denk dat je het de universiteiten niet echt kwalijk kunt nemen dat ze op de portefeuilles springen om geld te verdienen.

Lees ook |Waarom ingenieurs de kunsten nodig hebben

Hier is een andere kijk op dit probleem. Geesteswetenschappen kunnen dood zijn zoals ze zijn, maar kunnen in andere vormen wedergeboorte zijn. Studenten tonen interesse in filmstudies, journalistiek en muziek. Dit zijn misschien geen traditionele geesteswetenschappelijke vakken, maar ze belichamen de waarden waar de geesteswetenschappen naar streven: creativiteit, verbeeldingskracht, articulatie en individualiteit. Ik denk bijvoorbeeld dat filmkritiek een uitstekende toegangspoort is tot politiek, geschiedenis, taal, sociologie, economie en filosofische kwesties over verhaal en vorm.

Geef je mening |Onderwijs in de vrije kunsten en geesteswetenschappen is op zichzelf belangrijk

Geesteswetenschappen zullen ook belangrijk worden in een technologiegedreven wereld omdat technologie publiekelijk gereguleerd zal moeten worden. Zodra Microsoft hun nieuwste versie van een AI-verbeterde Bing uitbracht, sprak een blog van een senior medewerker over zowel ethische verantwoordelijkheid als AI-technologie. Zeven jaar eerder sprak Microsoft-CEO Satya Nadella in een artikel in Slate over AI en verantwoordelijkheid. Bekijk de webpagina van het door Google aangestuurde DeepMind-project. Ook daar speelt verantwoorde AI een prominente rol. Wat betekent eerlijkheid voor een algoritmegestuurd proces? Wat is de relatie tussen technologie en privacy? We hebben een interdisciplinaire aanpak in een grote tent nodig en mensen met geesteswetenschappelijke vaardigheden zullen floreren in dergelijke ecosystemen. Maar wat zijn deze vaardigheden precies?

Lees ook |Waarom IIT-studenten zouden moeten kiezen voor vrije kunsten, multidisciplinaire programma's boven felbegeerde branches?

Een vermogen om creatief en fantasierijk te zijn. Een talent om effectief te communiceren met verschillende doelgroepen. Beschikken over geavanceerde interpersoonlijke vaardigheden. De geesteswetenschappen zijn veel beter in staat om deze vaardigheden bij te brengen in vergelijking met de harde wetenschappen. Misschien is een passend antwoord op de vraag ‘Is de geesteswetenschappen dood’ waarschijnlijk dat de vraag een beetje hyperbolisch is. Traditionele geesteswetenschappen zijn misschien voorlopig uit de mode, maar zullen vormen aannemen die het domein relevant maken voor een nieuwe generatie.

Advertentie

Een stabiele carrière is voor deze generatie in ieder geval geen prioriteit meer. Jongeren willen nieuwe maar risicovolle kansen ontdekken vanaf het moment dat ze afstuderen aan de universiteit en voor deze mensen zijn de geesteswetenschappen de steunpilaar die ze nodig hebben om door de gedigitaliseerde wereld te navigeren.

Lees ook

P Chidambaram schrijft: Lippenstift op de cijfers aanbrengen

Onder Xi Jinping, een nieuwe rode ster en de lucht is aan het kijken'

Kan 'swadeshi' Campa Cola verovert de Kombucha-markt van Gen Z?

Je kunt in India geen feministe zijn als je niet tegen de Manusmriti vecht

De schrijver is griffier, National Law School of India University, Bangalore

© The Indian Express (P) Ltd