Land-for-jobs-zaak: dag na ED-invallen verschijnt Tejashwi Yadav vandaag voor CBI

0
71

Een dag nadat het Enforcement Directorate (ED) een inval deed in een pand in Delhi dat naar verluidt in verband staat met de leider van Rashtriya Janata Dal (RJD), Tejashwi Yadav, zal de plaatsvervangend hoofdminister van Bihar zaterdag voor het CBI verschijnen in verband met de grond-voor-werkgelegenheid zaak. Bronnen zeiden dat de dagvaarding al eerder was gedaan.

“Tejashwi Yadav was eerder opgeroepen om op 4 februari te verschijnen. Vanwege een persoonlijke toezegging had hij echter meer tijd gevraagd. Dus kreeg hij een nieuwe datum, en dat is vandaag (zaterdag). Hij is nog niet aangekomen. We weten niet of hij zal komen of meer tijd zal zoeken,” zei een CBI-functionaris.

Aanbevolen voor jou

  • 1In het Hooggerechtshof verzet het Centrum zich tegen erkenning van homohuwelijken
  • 2Odisha vraagt ​​districten om toezicht te houden op ILI, SARI als H3N2-gevallen gedetecteerd
  • 3India registreert 524 nieuwe Covid-gevallen in 24 uur, hoogste in 113 dagen

Eerder deze week ondervroeg het Central Bureau of Investigation (CBI) RJD-leiders en voormalige Bihar-hoofdministers Lalu Prasad en Rabri Devi in ​​verband met de zaak. De ED heeft vrijdag panden doorzocht die naar verluidt verband hielden met hun kinderen, waaronder een huis in New Delhi waar Tejashwi Yadav aanwezig was.

Bronnen bij ED zeiden dat een huis in Delhi's New Friends Colony, waar Tejashwi aanwezig was, een van de 24 doorzochte panden was in Delhi, Mumbai, Patna, Ranchi en Phulwari Sharif. Eigendommen die naar verluidt verband hielden met Tejashwi's zussen Chanda, Ragini en Hema behoorden tot de doorzochten samen met die van voormalig RJD MLA Abu Dojana.

“Tijdens de huiszoekingen werden contant geld ten bedrage van Rs 53 lakh, vreemde valuta waaronder USD 1.900, 540 gram goudstaven, meer dan 1,5 kg gouden juwelen en verschillende andere belastende documenten en elektronische apparaten in beslag genomen”, zei een ED-functionaris.

p>

De ED-zaak, ingediend onder de Wet ter Voorkoming van Witwassen van Geld (PMLA), komt voort uit een CBI-onderzoek naar beschuldigingen dat mensen werk kregen bij de spoorwegen – toen Lalu Prasad minister van Spoorwegen was – in ruil voor geschonken landpercelen of tegen lage tarieven verkocht aan de familie Yadav en medewerkers.

Het eigendom van New Friends Colony dat door de ED is doorzocht, wordt geïdentificeerd als D-1088 en zou het geregistreerde adres zijn van een bedrijf, M/s AK Infosystems Pvt Ltd (AKIPL). Volgens de CBI FIR in de zaak kreeg AKIPL een stuk land in plaats van een baan bij de spoorwegen die aan een kandidaat werd gegeven toen Lalu minister van Spoorwegen was. In 2014 werden de meerderheidsaandelen van het bedrijf gekocht door Rabri Devi, die samen met Ragini en Chanda tot directeur van het bedrijf werd benoemd, aldus ED-functionarissen.

Bronnen van het Agentschap zeiden dat hoewel het eigendom van de New Friends Colony in de archieven wordt vermeld als het geregistreerde adres van AKIPL, het door Tejashwi Yadav wordt gebruikt als woonhuis.

Advertentie

Volgens ED-functionarissen, Rabri Devi en Hema Yadav ontving elk twee percelen land van kandidaten die een baan bij de spoorwegen kregen. Deze landpercelen werden gekocht tegen een prijs van slechts Rs 7,5 lakh en werden vervolgens naar verluidt verkocht aan M/s Meridian Constructions India Ltd, een bedrijf gerund door Abu Dojana, voor Rs 3,5 crore.

Afgezien van panden die verband houden met Lalu's familie en Dojana, omvatten andere panden die door de ED zijn doorzocht die van Amit Katyal, Navdeep Sardana en Praveen Jain, behalve kantoren van AKIPL, M/s Brahma City Pvt ltd, M/s Elite Landbase Pvt Ltd, M/s Whiteland Corporation Pvt Ltd en M/s Meridian Construction India Limited. Volgens bronnen is Katyal een medewerker van Lalu Yadav en voormalig directeur van AKIPL.

Het CBI heeft een aanklacht ingediend in de zaak tegen Lalu Prasad, Rabri Devi – zij werden onlangs ondervraagd – en 14 anderen op beschuldiging van criminele samenzwering en bepalingen van de Preventie van Corruptiewet, en allen zijn op 15 maart gedagvaard.

Advertentie

Na de ED-zoekopdrachten beweerde Tejashwi's zus Rohini Acharya dat de zwangere vrouw van haar broer werd “gemarteld” door het bureau en beweerde dat het hele gezin het doelwit was. “Heb een beetje schaamte. Er is een zwangere schoondochter in huis. Zussen hebben kleine kinderen. Je zult de gevolgen ondergaan van de zonde van het martelen van hen. We zullen dit onrecht onthouden. Welke misdaad hebben de kinderen van mijn zus gepleegd? Welke misdaad heeft mijn zwangere schoonzus gepleegd? Hun enige misdaad is dat de Lalu-familie nooit heeft gebogen voor fascistische krachten”, zei Acharya in een reeks tweets.

De nationale woordvoerder van de RJD en Rajya Sabha-parlementslid Manoj Kumar Jha vertelde verslaggevers: “Sinds we ons in augustus vorig jaar hebben aangesloten bij de JD(U) om de regering in Bihar te vormen, is de BJP woedend geworden. Het heeft ambtenaren van centrale agentschappen gebruikt met mogelijke garanties van uitkeringen na pensionering om onze regering te destabiliseren. Maar onze leider Lalu Prasad laat zich niet door zulke dingen intimideren. Mensen hebben de BJP al bespot voor het overal lanceren van een politieke vendetta van deze omvang tegen haar politieke tegenstanders. We willen weten hoe de BJP zich zou voelen als het de macht verliest en hen hetzelfde overkomt.”

Ondertussen zei voormalig RJD MLA Abu Dojana tegen verslaggevers: “Het is niets anders dan een politieke kwestie.”< /p>Lees ook

IAF voert intern systeem in om bevriende troepen in gevechten te identificeren

Congres benoemt geschorste parlementslid als RS-zweep partij

2 Namibische cheeta's worden als eerste vrijgelaten in de wild in Kuno

In Supreme Rechtbank, Centrum verzet zich tegen erkenning van huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht

Nadat zijn vader onlangs werd ondervraagd, had Tejashwi, een van de oppositieleiders die de premier schreven over “flagrant” misbruik van centrale instanties, gezegd: “We zijn helemaal niet verontrust omdat er weinig verdienste in de zaak is. De CBI, ED en Inkomstenbelasting blijven ons tot 2024 bezoeken.”