Kritik när kryptorebeller får hjälp av staten

0
45

Publicerad 13 mars 2023 kl 18.03

Ekonomi. Insolvensvågen bland amerikanska kryptobanker har fått många att ifrågasätta fördelarna med krypto – nu när skattebetalarna ska rädda bankernas kryptospekulerande kunder. Var inte “fördelen” med kryptovalutor just att staten inte var inblandad och att det saknas motpartsrisk?

Dela artikeln

TwittraDela

När amerikanska kryptobanker nu kraschar kommer de mest förmögna insättarna inte att förlora en krona.

De kommer nämligen vara skyddade inte endast genom den amerikanska insättningsgarantin på ca 2,5 miljoner svenska kronor, som gäller för vanliga bankkunder, utan också av en särskild kryptogaranti som infördes igår av USA:s regering, som täcker hela förlusten – oavsett storlek.

Det blev därför statskassan som fick finansiera nischbankernas misslyckade kryptoexperiment till sist, ändå. Något som nu får kritik av analytiker.

“Ironin är att samma PR-maskineri som nu efterlyser hjälp av myndigheter, såsom FDIC (myndigheten som driver den amerikanska insättningsgarantin, FT:s anm.) och FED, bara för något år sedan även stod för de mest lyriska skildringarna av möjligheterna med krypto”, skriver en av dem, Mikael Olsson, i Dagens Industri.

Han fortsätter:

“Vad blockchain- och kryptoteknik kan åstadkomma framöver är svårtytt, men centralt för senaste årens kryptofabler har varit en misskreditering av just finansiella institutioner och myndigheter. Exempelvis de räddningsinsatser som skedde i samband med finanskrisen 2008 har i sammanhanget porträtterats som moralisk uselhet”.

Exakt var kryptobankernas krasch kommer att kosta de amerikanska skattebetalarna är oklart. Formellt ska stödpengarna tas ut från avgifter på andra – traditionella – banker. Men banker har en tendens att föra över kostnader på sina kunder, och om verkligen allt kan täckas av ökade bankavgifter återstår att se.