Instorting Silicon Valley Bank | Amerikaanse bankcrash verontrust Indiase start-ups: paniek over deposito's, financieringswolk

0
48

Vrijdagavond laat was het lang wachten voor verschillende oprichters van Indiase start-ups die rekeningen hadden bij de in moeilijkheden verkerende Silicon Valley Bank (SVB) en daar meer dan $ 250.000 geparkeerd hadden. Dat is meer dan wat Amerikaanse regelgevers – die de bank hebben gesloten – zeiden dat ze door hen zouden worden verzekerd, waarbij de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) bedrijven met rekeningen met meer dan $ 250.000 vraagt ​​om contact op te nemen met een gratis nummer.

Er was paniek ontstaan. De tech-industrie is de grootste klant van SVB met een groot aantal Indiase start-ups, vooral in de SaaS-sector (software as a service) die Amerikaanse klanten bedient met rekeningen bij de bank.< /p>Aanbevolen voor u

  • 1Overheid om financiële steun te verlenen aan in aanmerking komende instanties om GI te promoten
  • 2Union MoS Rajeev Chandrasekhar ontmoet Indiase start-ups getroffen door instorting Silicon Valley Bank
  • 33 lessen uit het faillissement van Silicon Valley Bank

Lees ook |Silicon Valley Bank instorting: Wie is Greg Becker, het hoofd van de failliete bank?

“Het is nu 4 uur 's ochtends en we staan ​​al meer dan een half uur in de wacht op het gratis nummer van de FDIC. We hebben ongeveer $ 2 miljoen op onze SVB-rekening en hebben dat nodig om de loonlijst te creëren”, vertelde een oprichter aan The Indian Express op zaterdagochtend vroeg.

In december 2022 had SVB $ 209 miljard aan totale activa en ongeveer $ 175 miljard aan totale deposito's. In een persbericht zei FDIC dat spaarders tegen maandag (13 maart) toegang zullen hebben tot hun verzekerde deposito's – met een maximum van $ 250.000. Uit gegevens die de bank eind 2022 aan de FDIC heeft voorgelegd, bleek echter dat 89 procent van haar deposito's van $ 175 miljard onverzekerd was. De crisis van de bank veroorzaakte onrust op de wereldmarkten, ook in India.

Deposanten met fondsen die de verzekeringsplafonds overschrijden, krijgen curatelecertificaten voor hun onverzekerde tegoeden, wat betekent dat bedrijven met grote deposito's die op de bank vastzitten, hun geld waarschijnlijk niet snel zullen krijgen. Hier zit het echte probleem.

Lees ook |Silicon Valley bank faalt na run op deposito's

Want behalve bankpartner was SVB ook een belangrijke geldschieter van verschillende Indiase start-ups toen de sector in India rond 2010-11 vorm begon te krijgen. Een van de meest opvallende weddenschappen was een investering van in totaal $ 1,7 miljoen in One97 Communications, het moederbedrijf van Paytm, dat het later verkocht. Andere start-ups die financiering van SVB hebben ontvangen, zijn onder meer Bluestone en Carwale.

Hoewel de impact van het faillissement van SVB op Indiase start-ups pas vanaf maandag duidelijk zal worden, zeiden veel oprichters dat het niet kunnen nemen meer dan $ 250.000 van hun rekeningen halen, zal hen hard treffen.

Advertentie

Te midden van een financieringswinter, waarin de beschikbaarheid van fondsen voor start-ups afneemt, zou dit een grote wegversperring kunnen blijken te zijn, vooral voor jonge bedrijven.

“We zouden zelfs problemen kunnen krijgen met het voorbereiden van de loonlijsten voor onze werknemers als dit houdt meer dan een paar weken aan', zei een oprichter met meer dan $ 250.000 op de bank.

In een opiniepeiling onder de WhatsApp-groep van Indiase oprichters van wie de start-ups werden geïncubeerd door de in de VS gevestigde technologie-startup-accelerator YCombinator (YC), zei een meerderheid van de oprichters dat ze meer dan $ 250.000 bij SVB hadden, en sommigen hadden geparkeerd meer dan $ 1 miljoen op hun SVB-rekeningen. SVB was ook een favoriete persoonlijke bankier voor verschillende zeer vermogende particulieren in de technologieruimte.

Advertentie

Op zaterdag ontmoetten mensen van verschillende durfkapitaalbedrijven, waaronder Accel, B Capital, Ribbit Capital en Lightspeed Venture, elkaar om de nasleep van de mislukking van de SVB te bespreken, die ze “zeer teleurstellend en zorgwekkend” noemden.

In een gezamenlijke verklaring zeiden ze dat in het geval dat SVB zou worden gekocht en op de juiste manier zou worden gekapitaliseerd, “we onze portefeuillebedrijven sterk zouden steunen en aanmoedigen om hun bankrelatie met hen te hervatten”.

Crisis at at SVB. de bank begon nadat het vrijwel al zijn voor verkoop beschikbare effecten had verkocht met een verlies van $ 1,8 miljard, voornamelijk in de vorm van Amerikaanse staatsobligaties.

SVB had tijdens de technische boom van 2020-2021 een enorm volume aan deposito's ontvangen en de opbrengst geïnvesteerd in langlopende staatsobligaties terwijl de rentetarieven laag waren. Echter, met stijgende rentetarieven in de VS, werd de marktwaarde van deze Treasuries aanzienlijk lager dan de SVB betaalde, wat aanleiding gaf tot opnameverzoeken van spaarders.

Terwijl het hoogste punt van de bank in 52 weken slechts verlegen was van $ 600 per aandeel, werd het verhandeld voor minder dan $ 40 in de premarket-sessie van vrijdag.

Advertentie

Een oprichter legde uit dat SVB van oudsher de standaard bankpartner was voor de meeste start-ups vanwege zijn erfenis in technologie en ervaring met het bankieren van snelgroeiende en snelgroeiende bedrijven.

Kortom, het ging om bedrijven die traditionele banken blijven er doorgaans weg van gezien het waargenomen risico van faillissement en lenen aan start-ups wanneer andere financieringsbronnen moeilijk te vinden waren. “Ik zou zeggen tot een paar jaar geleden was het alleen SVB; pas vandaag beginnen start-ups andere financieringsopties te krijgen”, voegde de hierboven geciteerde persoon toe.

Advertentie

Kunal Bahl, oprichter van e-commercesite Snapdeal, zei dat SVB in de begindagen van de start-up, toen het geconfronteerd werd met een cashcrisis, een kleine schuld aan het bedrijf had verstrekt om het hoofd boven water te houden. “In 2012, toen we ons bedrijfsmodel omdraaiden van online coupons naar e-commerce, bevonden we ons in een cashcrisis omdat investeerders er niet van overtuigd waren dat we het voor elkaar zouden krijgen. Silicon Valley Bank heeft ons een kleine schuldlijn gegeven die ons op de been hield', zei Bahl op Twitter.

Lees ook

5 redenen waarom u één app nodig heeft voor al uw dagelijkse bankzaken

Union MoS Rajeev Chandrasekhar ontmoet Indiase start-ups getroffen door Silicon Va…

GQG-investering in Adani Group verhoogt FPI-instroom in maart

Overheid geeft financiële steun aan in aanmerking komende bureaus om GI te promoten

SVB bood start-ups in India een makkelijke manier om hun geld te parkeren terwijl bedrijven konden hun bankrekeningen opwaarderen zonder een Amerikaans burgerservicenummer of inkomstenbelastingidentificatienummer nodig te hebben. Bovendien heeft SVB, zoals een oprichter uitlegde, een zeer sterk netwerk van advocaten en accountants in de VS die tegen betaling de bank actief aanbevelen aan snelgroeiende start-ups.