Hur man äter hälsosamt billigt

0
42
Rawpixel.com/Shutterstock.com

Hälsosamma måltider kan ofta kännas ouppnåeliga när du har en budget, särskilt med den nuvarande kostnaden för matvaror. Även om saker som förpackade veganska snacks och magra köttbitar verkligen är dyra, finns det många sätt att förbereda hälsosamma måltider utan att bryta banken. När allt kommer omkring behöver en billig diet inte vara en dålig diet.

Här är några av våra bästa tips för att hjälpa dig att äta hälsosamt med en budget, med råd från den registrerade dietistnäringen Frances Largeman-Roth och den registrerade dietisten Jen Scheinman.

Innehållsförteckning

Planera dina måltider
laga mat hemma
Köp i bulk
Sök efter försäljning
Håll på prisvärd mat
Köp fryst mat
Frys dina rester
Använd billigare proteinkällor
Använd generiska varumärken

Planera Dina måltider

Andrey_Popov/Shutterstock.com

Att planera dina måltider är ett av de bästa sätten att spara pengar på dina matvaror, enligt Largeman-Roth, RDN, en näringsexpert, mamma till tre och författare till den kommande Everyday Snack Tray (Revell, november 2023).

“När du går till mataffären med en fast meny och en inköpslista är det mindre troligt att du plockar upp onödiga föremål som kan öka din maträkning eller spenderar pengar på hämtmat som vanligtvis är mindre hälsosamt än att laga mat hemma,” sa hon.

Genom att planera dina måltider i förväg kan du hålla dig till din lista och undvika onödiga inköp. Largeman-Roth rekommenderar att du förbereder lite måltider och mellanmål när du har tid, oavsett om det är på helgen eller tidigt på morgonen. Det går bra att lämna lite rörelseutrymme för några måltider för att ta hänsyn till ändringar i ditt schema. Detta kan också hjälpa dig att undvika att slösa mat.

Sweetzer & Orange veckomålsplanerare och inköpslista

Amazon

11,95 USD
 

Koka mat hemma

Monkey Business Images/Shutterstock.com

“Med så många färdiga rätter tillgängliga kan det vara frestande att spara tid genom att dra fördel av denna bekvämlighet, men det kostar pengar,” sade Jen Scheinman, RD & Nutrition Affairs Manager för Timeline Nutrition. “Det finns en betydande markering på dessa måltider så att laga mat från grunden är ett mycket bättre alternativ när det gäller både kostnadsbesparingar och bättre kost.”

RELATERAT6 roliga sätt att ta med sig restaurangupplevelsen hem

Att lära sig laga enkla, hälsosamma måltider hemma är vanligtvis billigare och hälsosammare än att äta ute. Du kan kontrollera ingredienserna och portionsstorlekarna, och du kan också spara pengar genom att köpa ingredienser i bulk för att använda flera gånger.

Att äta hälsosamt hemma betyder inte att du har fastnat i tråkiga, smaklösa måltider. Du kan göra hälsosammare versioner av dina favoritrestaurangrätter som fortfarande är billigare än att äta ute. Även om varje middag inte nödvändigtvis är “hälsosam,” du vet exakt vad som kommer in i din kropp.

Växtbaserad på en budget: Läckra veganska recept för under 30 USD i veckan, på mindre än 30 minuter per måltid

Prisvärda växtbaserade måltider.

Amazon

19,49 USD
21,95 USD Spara 11 %

Köp i bulk

Reshetnikov_art/Shutterstock.com

Att köpa saker som spannmål, nötter och torkad frukt i bulk kan spara pengar i det långa loppet eftersom du kommer att betalar ofta mindre per uns än att köpa mindre belopp. Leta efter sektioner för bulkmat i din lokala livsmedelsbutik eller kolla in återförsäljare online.

Att köpa hälsosam mat i lösvikt när du har möjlighet till det kan också vara till hjälp för människor som bor i en matöken eller inte har lätt tillgång till färsk, hälsosam mat, förklarar Scheinman.

Costco och Sam’s Club är två populära lagerbutiker som säljer varor i bulk. Dessa platser kan hjälpa dig att spara mycket pengar på många saker, inklusive hälsosam mat och till och med apparater som hjälper dig att göra den maten.

Om du bara handlar för en eller två personer kanske det inte hjälper att köpa i bulk. Du vill inte sluta med att köpa för mycket råvaror eller färsk mat på en gång och få det att bli dåligt innan du kan äta det. Att köpa i bulk är vanligtvis det mest effektiva för familjer.

Vtopmart Cereal Storage Container Set

h3>

Perfekt för att lagra dina bulkmåltider.

Amazon

18,49 USD
$23,99 Spara 23%

Look For Sales

Monkey Business Images/Shutterstock.com

Kolla veckoannonserna och kampanjerna i din lokala livsmedelsbutik för att ta reda på vilka hälsosamma livsmedel som säljs. Du kan också dra nytta av kuponger och cashback-erbjudanden för att spara ännu mer pengar. När du hittar en rea på hälsosam mat som du använder ofta kan du fylla på och spara pengar på lång sikt.

“Försäljning är också ett bra tillfälle att fylla på med dyrare varor som t.ex. fisk eller kött att förvara i frysen,” sa Scheinman.

Glöm inte att titta på butiksbelöningsprogram. Många butiker erbjuder exklusiva kuponger och reor för medlemmar, och programmen är ofta gratis. Fråga en kassörska om eventuella belöningsprogram på din nästa shoppingresa.

Couponing for the Beginner: A Guide to Couponing for the Uninitiated

En bra nybörjarguide.

Amazon

12,95 USD
 

Lagera på Prisvärd mat

STEKLO /Shutterstock.com

Det finns många livsmedel som är hälsosamma och prisvärda om du vet vad du ska leta efter. Largeman-Roth föreslår att fylla på med produkter som spannmål, pasta och konserverade bönor, som räcker länge i ditt skafferi och kan avrunda alla måltider.

RELATERADEDessa matinköpsjusteringar kan hjälpa dig att spara pengar

Largeman-Roth råder dig också att inte underskatta vikten av högkvalitativa snacks som håller dig mätt hela dagen.

“Mitt senaste tilltugg är Kemps® Smooth Cottage Cheese, som är en ny keso blandad med äkta frukt, som kombinerar det höga protein- och näringsvärdet hos traditionell keso med smaken och konsistensen av yoghurt,” Hon sa. “Perfekt för barn och vuxna!”

Att ha läckra, mättande mellanmål som håller dig mätt kommer att hjälpa dig från att snacka tanklöst under dagen och spara pengar på dessa extra mellanmål.< /p>

BUSH'S BÄSTA konserverade ekologiska mörkröda kidneybönor (förpackning med 12)

En stor källa till protein och fiber.

Amazon

21,52 USD
23,88 USD Spara 10 %

Köp fryst mat

bodnar.photo/Shutterstock.com

Frysta frukter och grönsaker är ofta billigare än färskvaror, och de är lika näringsrika, säger Largeman-Roth. De är också bekväma eftersom de kan lagras under längre perioder, vilket minskar matsvinnet. Det genomsnittliga amerikanska hushållet slänger cirka 250 pund mat varje år—det är mycket pengar! Att köpa fryst mat kommer att hålla saker fräscha längre och hjälpa dig att undvika att kasta ut något.

“Jag älskar att ha frysta grönsaker i lager i min frys,” Scheinman höll med. “På detta sätt finns det ingen chans att de förstörs, och de skärs, förbereds och tillagas så allt du behöver göra är att värma dem igen.”

Detsamma gäller för fryst kött, inklusive kyckling, fläsk och fisk. Så länge du undviker panerat kött kan du få i princip samma produkt i den frysta delen som du kan i köttdelen för mycket billigare. För att tina kött före tillagning, placera det helt enkelt i en täckt skål i ditt kylskåp över natten.

Ziploc två gallon fryspåsar för matförvaring

Utmärkt för att portionera ut fryst mat.

Amazon

5,99 USD
6,66 USD Spara 10 %

Mål

5,99 USD
 < /p>

Frys dina rester

TanyaKim/Shutterstock.com figur>

Din frys är en av dina bästa resurser när det gäller att äta hälsosamt på en budget. Det kan bidra till att minska matsvinnet, eftersom du kan spara och använda överflödig mat till framtida måltider. Detta kan hjälpa dig att spara pengar genom att inte behöva slänga mat som kan bli dålig innan du kan använda den.

“Nästan allt kan frysas, som bröd, tortillas, kött och mer,” Largeman-Roth förklarade. “Se till att förvara skafferiartiklar på rätt sätt i lufttäta behållare för att maximera färskheten.”

Dessutom kan frysning av rester spara tid, eftersom du helt enkelt kan värma dem för en tid snabb och enkel måltid senare, vilket kan vara särskilt användbart på hektiska veckokvällar när du inte har mycket tid att laga mat.

Rubbermaid 10-delade matförvaringsbehållare med lock

Högst rankade fryssäkra matbehållare.

Amazon

33,47 $
 

Mål

44,99 USD
&nbsp ;

Använd billigare proteinkällor

Lyudmila Zavyalova/Shutterstock.com

Protein är viktigt för en hälsosam kost, men det kan vara dyrt. Några av de dyraste proteinkällorna inkluderar rött kött, skaldjur och vissa delar av fågel. Det finns dock massor av billigare proteinkällor som är lika näringsrika, inklusive linser och konserverad fisk som tonfisk och lax.

Scheinman rekommenderar att varje hushåll har gott om bönor i skafferiet, eftersom dessa är fantastiska proteinkällor fulla av fibrer och hälsosamma kolhydrater. Alla dessa alternativ har ofta lägre kostnader och kan köpas i bulk, vilket gör dem till ett utmärkt val för alla som vill äta hälsosamt på en budget.

Växtbaserade proteinkällor som tofu och tempeh kan också vara ett utmärkt sätt att få i sig ditt protein samtidigt som du lägger in fler vegetariska måltider i din kost och sparar lite pengar.

Iberia torra linser, 12 ounce

Linser är supermångsidiga och superbra för dig.

Amazon

1,59 USD
2,99 USD spara 47 %

Mål

1,29 USD
 

Använd generiska varumärken

Prostock-studio/Shutterstock.com

Att använda generiska varumärken kan hjälpa dig att äta billig och hälsosam mat genom att sänka kostnaden för din dagligvaruräkning utan att offra kvaliteten. Många generiska varumärken erbjuder samma kvalitet och näring som deras varumärkesmotsvarigheter, men till en lägre kostnad.

När du handlar efter generiska varumärken, se till att läsa etiketterna för att säkerställa att du får en produkt som uppfyller dina näringsbehov. Men i många fall kan generiska varumärken erbjuda ett stort värde samtidigt som de ger de näringsämnen du behöver för att stödja en hälsosam kost.

Amazon Brand – Happy Belly Roasted & Lättsaltade mandlar, 16 ounce

Utmärkt för mellanmål.

Amazon

8,10 USD
$8,93 Spara 9 %

Sammanfattningsvis är det möjligt att äta hälsosamt på en budget med lite planering och ansträngning. Genom att använda dessa tips och tricks kan du spara pengar samtidigt som du behåller en näringsrik och balanserad kost.