Home Dutch H3N2-virusverspreiding: hoe onderscheid je het van adenovirus? Is vervuiling de schuld?

H3N2-virusverspreiding: hoe onderscheid je het van adenovirus? Is vervuiling de schuld?

0

Te midden van de twee sterfgevallen die zijn geregistreerd in Karnataka en Haryana als gevolg van het Influenza A-subtype H3N2-virus, is de snelle verspreiding ervan in heel India reden tot bezorgdheid. Maar experts zeggen dat een groot deel van de verspreiding te maken heeft met luchtverontreiniging. “De lage luchtvochtigheid en hoge concentraties verontreinigende stoffen veroorzaken de hoge overdrachtsniveaus”, zegt dr. Ajay Aggarwal, directeur interne geneeskunde, Fortis Hospital, Noida.

Waarom zien we een toename van het aantal griepgevallen? Is het ongebruikelijk? “Dit jaar zien we een stijging van het aantal griepgevallen. Dit kan worden toegeschreven aan de lage temperatuur en de lage luchtvochtigheid die nu heerst in Delhi-NCR. Vaak is een lage luchtvochtigheid bevorderlijk voor virusoverdracht. Ook zorgen de hoge vervuilingsniveaus ervoor dat mensen meer luchtweginfecties ontwikkelen die hun longgezondheid vatbaar maken voor virale aanvallen. Een andere plausibele verklaring kan de afname van de immuniteit na Covid zijn, maar dat wordt nog steeds bestudeerd”, voegt hij eraan toe.

Aanbevolen voor jou

    < li>1'Kanker heeft van mij een artiest gemaakt: kleuren hebben me bevrijd van de fysieke pijn van terugkerende ziekte'
  • 2Hoe fecale transplantaties de lever kunnen redden bij patiënten met alcoholische hepatitis
  • 3Hoe doe je yoga in de metro, trein, auto en je bureaustoel

Hoe zorgt luchtvervuiling ervoor dat het H3N2-virus zich sneller verspreidt? “Dat verband is door veel onderzoeken bewezen. Fijnstof in de lucht baart zorgen. Kleine deeltjes, zowel vloeistoffen als vaste stoffen, zweven in de lucht en zijn zo klein dat ze zowel de longen als de bloedbaan kunnen binnendringen en aanzienlijke schade kunnen aanrichten. Ze verzwakken de longen en maken het gemakkelijker voor het virus om zich ernstiger te manifesteren.

Uit een onderzoek van de Harvard TH Chan School of Public Health is gebleken dat het jarenlang inademen van meer vervuilde lucht de effecten van virussen zoals COVID-19 kan verergeren. Die studie had een verband gevonden tussen luchtverontreiniging gedurende vele jaren met een toename van 11 procent in sterfte door COVID-19-infectie voor elke 1 microgram/kubieke meter toename in luchtverontreiniging. Een ander onderzoek uit 2007 had aangetoond hoe blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen oxidatieve stress kan veroorzaken, wat resulteert in de productie van vrije radicalen, die op hun beurt het ademhalingssysteem kunnen beschadigen, waardoor de weerstand tegen virale en bacteriële infecties afneemt', zegt dr. Aggarwal.

“Chemische stoffen tasten ook ziekteverwekkers aan en kunnen ze gevaarlijker maken”, voegt hij eraan toe. Onderzoekers hebben een verband aangetoond tussen multiresistente bacteriën en blootstelling aan zink, lood en ontsmettingsmiddelen. Van kwik en arseen is bekend dat ze de immuunrespons veranderen en de gevoeligheid voor infectieziekten verhogen bij meerdere soorten proefdieren. Epidemiologische studies bij mensen hebben blootstelling aan verschillende chemicaliën in de baarmoeder in verband gebracht met verminderde niveaus van antilichamen veroorzaakt door kindervaccins en verhoogd risico op infectieziekten.

Lees ook

Kan traplopen de bloedsuikerspiegel onder controle houden, het risico op een hartaanval verminderen & help ons…

Kunnen chiazaden dierlijke eiwitten verslaan? Zijn ze beter in het beheersen van choles…

Blikje kogelvrije koffie – koffie met ghee of olijfolie – in de ochtend…

'Kanker heeft van mij een artiest gemaakt: kleuren hebben me bevrijd van de fysieke pijn…

Het andere grote probleem bij het omgaan met stijgende cijfers is de cocktail van virussen circulerend, in het bijzonder adenovirus. Hoe ontdekken we het verschil? “Zowel influenza als adenovirus circuleren in de lucht en het is moeilijk om onderscheid te maken tussen de twee. Vaak presenteren de twee zich als typische virale prodromen of vroege indicaties van het begin van de ziekte. Adenovirusinfecties gaan echter vaak ook gepaard met roze ogen. En ze zouden milder kunnen zijn', voegt dr. Aggarwal toe.