Home Dutch China ontkent verborgen motieven na het organiseren van Iran-Saoedische gesprekken

China ontkent verborgen motieven na het organiseren van Iran-Saoedische gesprekken

0

Na het hosten van besprekingen waarbij Iran en Saoedi-Arabië overeenkwamen om de diplomatieke betrekkingen te herstellen, zei China zaterdag dat het geen verborgen motieven heeft en niet probeert een “vacuüm” in het Midden-Oosten op te vullen. De vrijdag aangekondigde overeenkomst om de banden tussen Iran en Saoedi-Arabië te herstellen en ambassades na zeven jaar te heropenen, werd gezien als een grote diplomatieke overwinning voor China, aangezien de Arabische Golfstaten de Verenigde Staten beschouwen als een vermindering van hun aanwezigheid in het Midden-Oosten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken citeerde een onbekende woordvoerder die zei dat China “geen enkel egoïstisch belang nastreeft” en zich verzet tegen geopolitieke concurrentie in de regio. China zal de landen in het Midden-Oosten blijven steunen bij “het oplossen van verschillen door middel van dialoog en overleg om gezamenlijk duurzame vrede en stabiliteit te bevorderen”, aldus de woordvoerder.

Aanbevolen voor u

 • 1China benoemt door de VS gesanctioneerde generaal als minister van Defensie
 • 2Amerikaanse regering zegt geen reddingsoperatie uit te voeren voor Silicon Valley Bank
 • 3Saoedi-Arabië lanceert nieuw nationaal vliegtuig
 • < /ul>

  “We respecteren het aanzien van de landen in het Midden-Oosten als de meesters van deze regio en verzetten ons tegen geopolitieke concurrentie in het Midden-Oosten”, aldus de verklaring op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “China is niet van plan en zal niet proberen om het zogenaamde vacuüm op te vullen of exclusieve blokken op te zetten”, zei het, duidelijk verwijzend naar de VS. “China zal zijn inzichten en voorstellen blijven bijdragen aan het realiseren van vrede en rust in de Midden-Oosten en zijn rol spelen als een verantwoordelijk belangrijk land in dit proces.”

  Na de aankondiging van vrijdag zei de hoge Chinese diplomaat Wang Yi dat de overeenkomst aantoonde dat China een “betrouwbare bemiddelaar” die 'zijn plichten als gastheer trouw had vervuld'. Met name verklaarde Wang ook dat “deze wereld meer heeft dan alleen de Oekraïne-kwestie en dat er nog steeds veel kwesties zijn die de vrede en het leven van mensen beïnvloeden.”

  China is zwaar bekritiseerd omdat het de Russische invasie niet heeft veroordeeld en de VS en de NAVO ervan heeft beschuldigd het conflict uit te lokken. Een Chinees voorstel waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren en vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne liep op niets uit, grotendeels vanwege de veronderstelde steun van China aan Rusland. In het Midden-Oosten wordt China echter gezien als een neutrale partij, met sterke banden met zowel Iran en Saoedi-Arabië als met Israël en de Palestijnse Autoriteit. China was vorige maand gastheer van de harde lijn van Iran, Ebrahim Raisi, en is een van de belangrijkste afnemers van Saoedische olie.

  De Chinese leider Xi Jinping bezocht Riyadh in december voor ontmoetingen met olierijke Arabische landen in de Golf die cruciaal zijn voor de energievoorziening van China, en de speciale gezant van China voor het Midden-Oosten – een functie die speciaal in 2002 is gecreëerd – heeft regelmatig reizen naar de regio gemaakt . China verkoopt drones en andere wapens aan landen in de regio, maar nergens op de schaal van de Verenigde Staten.

  In samenwerking met mede-autoritaire staat Rusland heeft China geprobeerd de door de VS geleide westerse liberale orde gestaag af te breken, door kansen te benutten wanneer de aandacht van Washington was afgedwaald. Eerder ging het agressief te werk om banden op te bouwen in de Stille Zuidzee, door een veiligheidsovereenkomst te ondertekenen met de Salomonseilanden waardoor Chinese marineschepen en veiligheidstroepen aanwezig konden worden in het land.

  Lees ook

  Muiterij bij de BBC: ruzie in Lineker veroorzaakt toenemende crisis bij Britse omroep

  Japanse bevolkingscrisis: hoe is het zo erg geworden?

  De rol van China in De deal tussen Iran en Saoedi-Arabië toont de wereldwijde doelen van Xi Jinping

  Britse records pieken in Indiërs die illegaal overstaken in kleine botenAdvertentie

  De VS, Australië en anderen kwamen snel in actie om de banden met de Stille Oceaan aan te halen, en de inspanningen van China om soortgelijke overeenkomsten met andere eilandstaten strandden uiteindelijk. Xi, wiens regering de afgelopen dagen heeft gewaarschuwd voor “conflicten en confrontaties” met de VS, werd in een trilaterale verklaring gecrediteerd voor het faciliteren van de Iran-Saoedische besprekingen door middel van een “nobel initiatief” en persoonlijk overeengekomen om de onderhandelingen te sponsoren die vanaf maandag duurden. tot en met vrijdag.