Bevolkingscrisis in Japan: hoe is het zo erg geworden?

0
84

De dalende bevolking van Japan haalde eerder deze maand de krantenkoppen nadat uit een nieuw rapport bleek dat het land in 2022 het laagste aantal bevallingen in 123 jaar optekende.

“We erkennen dat het dalende geboortecijfer een kritieke factor is situatie', zei Yoshihiko Isozaki, een hooggeplaatste Japanse wetgever, op afgemeten toon. Een andere parlementariër, Masaka Mori, die als adviseur van premier Fumio Kishida fungeert, was veel directer en merkte op: “Als we zo doorgaan, zal het land verdwijnen.

Aanbevolen voor jou

  • 1China benoemt door de VS gesanctioneerde generaal tot minister van Defensie
  • 2Amerikaanse regering zegt geen reddingsoperatie uit te voeren voor Silicon Valley Bank
  • 3Saoedi-Arabië lanceert nieuw nationaal vliegtuig

Uit gegevens vrijgegeven door het Japanse ministerie van Volksgezondheid bleek dat er in 2022 7.99.728 baby's werden geboren, terwijl in dezelfde periode ongeveer 1,58 miljoen mensen stierven. Hoewel experts dit gedeeltelijk hebben toegeschreven aan de afname van het aantal huwelijken tijdens de pandemiejaren, zijn de gegevens nog steeds zorgwekkend voor Japan, dat al een van de oudste samenlevingen ter wereld heeft met een gemiddelde leeftijd van 48,4 jaar. De effecten zijn al voelbaar op de arbeidsmarkt, gezondheidszorg en financiële systemen van het land. Het is een teken van hoe diep de kwestie in de psyche van Tokio is ingebed dat de Oscar-inzending van dit jaar uit Japan (getiteld Plan 75) een dystopische film is over een regeringsplan om ouderen te euthanaseren om het hoofd te bieden aan een superverouderende samenleving.

>

Het probleem is echter niet uniek voor de Oost-Aziatische natie. Ook de naaste buren China en Zuid-Korea hebben te maken gehad met dalende vruchtbaarheidscijfers en bevolkingsgroei, zij het op zeer verschillende schaalniveaus. Aan de andere kant van de wereld zijn Europese landen zoals Italië en Spanje getuige geweest van een meer geleidelijke verandering in hun demografie.

Dalende geboortecijfers

Japan pochte, net als landen over de hele wereld in de 20e eeuw, op hoge geboortecijfers, met records van 33,9 geboorten per 1.000 mensen in 1901. Het bereikte een hoogtepunt in 1923, met een record van 35,2 en zweefde het grootste deel van de volgende jaren rond de jaren 30. twee decenia. De eerste significante daling van het aantal geboorten deed zich voor in 1938-1939 en bereikte 26,6 in 1939 toen de Tweede Wereldoorlog de wereld in onzekerheid stortte. De tarieven stegen echter tot een gemiddelde van meer dan 30 in de vier jaar die volgden, voordat ze weer daalden. Japan heeft geen officiële gegevens over de periode 1944-46, maar een document uit 1953 over de naoorlogse problemen in Japan schat de geboortecijfers voor deze jaren op respectievelijk ongeveer 30, 25 en 25.

De naoorlogse jaren, de 'babyboom'-jaren, kenden een toename in het aantal geboorten toen soldaten naar huis terugkeerden en de economie gelijk liep met banen. Japan registreerde 34,3 geboorten per 1.000 mensen in 1947, maar de geboortecijfers liepen in de loop van de decennia terug tot enkele cijfers aan het begin van de jaren negentig.

Een significante terugval in dit patroon werd echter gezien in 1966, toen het geboortecijfer daalde van 18,6 in 1965 naar 13,7, voordat het licht steeg (19,4) in 1967. Een rapport van de Wereldbank schreef dit toe aan een lokaal geloof dat meisjes geboren in het jaar van 'Fire Horse', dat elke 60 jaar verschijnt, zal “een slechte persoonlijkheid hebben en hun toekomstige echtgenoot vermoorden.” Het rapport suggereerde dat gezinnen het krijgen van kinderen in dat jaar uitstellen, zich bewust van de nadelen die meisjes die dat jaar geboren zijn in de samenleving kunnen ondervinden.

Advertentie

Ondertussen daalden in dezelfde periode ook de sterftecijfers, gedreven door vooruitgang in de geneeskunde, toegang tot betere voeding en onderwijs, economische groei en verbeteringen in de levensstandaard. Hoewel de Japanners bekend staan ​​om hun hoge levensverwachting, zijn de sterftecijfers onder de vergrijzende bevolking geleidelijk gestegen en in 2007 voor het eerst hoger dan het geboortecijfer. Het is gestaag gestegen tot 11,7 in 2021, terwijl het geboortecijfer in dezelfde periode is gedaald tot 6,6 periode.

Niet alleen

Japan staat nauwelijks alleen in deze hachelijke situatie. De vruchtbaarheidscijfers van buurland Zuid-Korea zijn al jaren de slechtste ter wereld, waarbij het land sinds 2018 minder dan 1 geboorte per vrouw registreerde. Het vruchtbaarheidscijfer van Seoul staat op 0,8 vanaf 2020, volgens een rapport van de Wereldbank op basis van gegevens uit 2022. Ook China heeft een scherpe daling van de vruchtbaarheidscijfers gezien als gevolg van het controversiële eenkindbeleid dat in 2015 werd versoepeld.

In Europa hebben Italië en Spanje al tientallen jaren vruchtbaarheidscijfers die veel lager zijn dan het vervangingsniveau. Zo daalde het vruchtbaarheidscijfer in Italië van 2,4 in de jaren zestig tot 1,93 in 1977 en kwam het sindsdien niet meer boven de 2 uit. Het is er echter in geslaagd om te voorkomen dat de tarieven sterk dalen, met behoud van een gemiddeld vruchtbaarheidscijfer van 1,34 in de twee decennia sinds 2000, blijkt uit gegevens van de Wereldbank. Ook Spanje heeft een soortgelijk verhaal, met vruchtbaarheidscijfers die daalden van 2,86 in 1960 tot gemiddeld 1,31 tussen 2000 en 2020.

Advertentie

Net als Japan en Zuid-Korea hebben ook deze Europese landen geprofiteerd van gerichte maatregelen zoals maandelijkse kinderbijslag, staatssteun voor het kopen van huizen voor gezinnen en gecrowdsourcete kinderopvangmodellen. Bovendien zijn ze een aantrekkelijk doelwit voor immigranten, voornamelijk uit West-Europa en de aangrenzende Noord-Afrikaanse landen. Japan en Zuid-Korea hebben ondertussen minder neiging en succes met immigratie vanwege taalkundige en culturele barrières.

Hoe zit het met de Scandinavische landen?

Ook het vermelden waard zijn de Scandinavische landen zoals Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland, die enkele van de hoogste mediane leeftijden ter wereld hebben. En hoewel hun vruchtbaarheidscijfers onder het vervangingspercentage liggen, blijft hun bevolking in een redelijk tempo groeien dankzij een combinatie van hoge levenskwaliteit en immigratie.

Deze landen scoren consequent hoog op het gebied van kwaliteit van gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang en ongelijkheid bij lage inkomens. Terwijl Denemarken grotendeels afhankelijk is van immigranten uit niet-Scandinavische buurlanden in Europa, hebben Finland, Zweden en Noorwegen immigranten verwelkomd uit door oorlog verscheurde West-Aziatische en Afrikaanse landen zoals Syrië, Irak en Somalië.

Lees ook

China benoemt door de VS gesanctioneerde generaal als Minister van Defensie

Saoedi-Arabië lanceert nieuw nationaal vliegtuig

Britse records pieken in indianen die illegaal oversteken in kleine boten

De rol van China in Iran-Saudi De deal met Arabië toont de wereldwijde doelstellingen van Xi Jinping

De afgelopen jaren heeft Japan zich gericht op beleid om koppels aan te moedigen kinderen te krijgen. De centrale en provinciale overheden hebben onder meer geldverstrekkingen voor ouders, gesubsidieerde huisvesting en kinderdagverblijven en hulp voor paren die kiezen voor onvruchtbaarheidsbehandelingen bedacht. Het heeft ook belangrijke gesprekken op gang gebracht over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de Japanse samenleving, waar vrouwen onevenredig veel verantwoordelijkheid dragen voor de kinderopvang.