BBC-crisis escaleert terwijl spelers en sterren zich scharen achter Gary Lineker

0
38

De BBC zag zich genoodzaakt een groot deel van haar sportprogramma's in het weekend te schrappen, omdat het zich op zaterdag haastte om een ​​escalerende crisis te stoppen over de schorsing van voetbalpresentator Gary Lineker wegens kritiek op het nieuwe asielbeleid van de Britse regering.

Toen een groeiend aantal Premier League-spelers en -presentatoren Lineker steunden en weigerden op de BBC-uitzendingen te verschijnen, kreeg de Britse nationale omroep te maken met beschuldigingen van politieke vooringenomenheid en onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting, evenals met lof van sommige conservatieve politici.

Aanbevolen.

Aanbevolen voor jou

  • 1Israël vuurt raketten af ​​op western city: Syrische staatsmedia
  • 2De rol van China in de deal tussen Iran en Saoedi-Arabië toont aan Wereldwijde doelstellingen van Xi Jinping
  • 3Muiterij bij de BBC: ruzie in Lineker veroorzaakt toenemende crisis bij Britse omroep

De omroep zei dat het in het weekend slechts “beperkte sportprogramma's” zou uitzenden nadat presentatoren van veel van zijn populaire sportshows weigerden te verschijnen, uit solidariteit met Lineker. De voormalige sterspeler werd geschorst voor 'Match of the Day', een populaire show met hoogtepunten, vanwege een Twitter-bericht waarin de taal van wetgevers over migranten werd vergeleken met die van nazi-Duitsland.

In plaats van een algemene verslaggeving op zaterdag van de populairste competitie ter wereld, had de BBC geen preview-shows op radio of tv en geen samenvatting op de vroege avond van de eindscores van Premier League-wedstrijden. Het tv-programma 'Football Focus' tijdens de lunch werd vervangen door een herhaalde aflevering van de antiekshow 'Bargain Hunt', terwijl 'Final Score' vroeg in de avond werd ingeruild voor 'The Repair Shop'.

Voetbalfans stemden af ​​op 'Match' of the Day” – de late-night voetbalshow die al 60 jaar een Britse instelling is – zal waarschijnlijk wedstrijdverslagen krijgen van dezelfde feed die wordt gebruikt door omroepen over de hele wereld in plaats van BBC's eigen commentatoren en geen studio-experts van enkele van de meest spraakmakende sterren in het Britse spel.

Er zullen ook geen spelersinterviews na de wedstrijd zijn. De Professional Footballers' Association zei dat sommige spelers de show wilden boycotten, met als gevolg dat “spelers die betrokken zijn bij de wedstrijden van vandaag niet gevraagd zullen worden om deel te nemen aan interviews met 'Match of The Day'.”

De vakbond zei dat het een “gezond verstand” oplossing was om te voorkomen dat spelers sancties opgelegd krijgen voor het schenden van hun uitzendverplichtingen.

Advertentie

De BBC zei dat het 'sorry was voor deze veranderingen waarvan we erkennen dat ze teleurstellend zullen zijn voor BBC-sportfans'. We werken er hard aan om de situatie op te lossen en hopen dit snel te doen.”

Lineker, 62, was een begrip in Groot-Brittannië, zelfs voordat hij in 1999 hoofdpresentator van “Match of the Day” werd.

p>

Een van de meest geprezen spelers van het Engelse voetbal, hij was de topscorer op het WK van 1986 en beëindigde zijn internationale carrière met 48 doelpunten in 80 wedstrijden voor Engeland.

Advertentie

Na zijn carrière bij Barcelona, ​​Tottenham, Everton en Leicester te hebben beëindigd, is Lineker een van de meest invloedrijke mediafiguren van het VK en de best betaalde ster van de BBC geworden, met een verdiende 1,35 miljoen pond ($ 1,6 miljoen). vorig jaar.

Als enthousiaste gebruiker van sociale media met 8,7 miljoen Twitter-volgers, heeft Lineker lang rechtse politici en activisten geërgerd met zijn liberale opvattingen, waaronder kritiek op het besluit van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten.< /p>

De laatste controverse begon dinsdag met een tweet van Lineker's verslag waarin het plan van de regering wordt beschreven om migranten die per boot arriveren vast te houden en te deporteren als “een onmetelijk wreed beleid gericht op de meest kwetsbare mensen in een taal die vergelijkbaar is met die van Duitsland in de jaren '30. .”

De conservatieve regering noemde Lineker's nazi-vergelijking offensief en onaanvaardbaar, en sommige wetgevers vonden dat hij ontslagen moest worden.

Vrijdag zei de BBC dat Lineker “een stap terug zou doen” van “Match of the Day” totdat “we een overeengekomen en duidelijk standpunt hebben over zijn gebruik van sociale media.” Lineker moet nog publiekelijk reageren en ging zaterdag naar zijn geboorteplaats Leicester om Leicester City tegen Chelsea te zien spelen. Hij werd bij aankomst begroet met gejuich van omstanders.

Advertentie

De 100 jaar oude BBC, die wordt gefinancierd door een licentievergoeding die wordt betaald door alle huishoudens met een televisie, heeft de plicht om onpartijdig te zijn in haar berichtgeving, en BBC-nieuwsmedewerkers mogen geen politieke mening uiten.

Lineker, als freelancer die niet in nieuws of actualiteiten werkt, is niet gebonden aan dezelfde regels en heeft soms de grenzen verlegd van wat de BBC acceptabel acht. Vorig jaar ontdekte de BBC dat Lineker de onpartijdigheidsregels had geschonden met een tweet over de vermeende Russische donaties van de Conservatieven.

Advertentie

BBC-neutraliteit is recent onder de loep genomen na onthullingen dat haar voorzitter, Richard Sharp – een donor van de Conservatieve Partij — hielp bij het regelen van een lening voor de toenmalige premier Boris Johnson in 2021, weken voordat Sharp op aanbeveling van de regering op de BBC-post werd benoemd.

Voormalig BBC-directeur-generaal Greg Dyke zei dat het netwerk “zijn eigen geloofwaardigheid had ondermijnd” door te lijken te buigen voor druk van de regering.

Advertentie Top Sports News Now

Klik hier voor meer

Keir Starmer, leider van de belangrijkste oppositiepartij Labour, zei dat de BBC “zwichtte” voor politieke druk van conservatieve wetgevers.

Lees ook

Japanse bevolkingscrisis: hoe is het zo erg geworden?

Muiterij bij de BBC: ruzie in Lineker veroorzaakt toenemende crisis bij Britse omroep

Pakistan staat voor een 'zware taak' om te proberen Kasjmir in het 'centrum' van agen…

Deal tussen China en het Midden-Oosten zet de diplomatie in het Midden-Oosten op zijn kop en daagt de VS uit

“Ze hadden het helemaal bij het verkeerde eind en nu zijn ze heel erg ontmaskerd”, zei hij.