15 Mac-appar du bör använda varje dag

0
92
Marcus Mears III/How-To Geek

Vissa Mac-appar är så användbara att du kanske bara använder dem varje dag. Här är några av våra favoriter, varav de flesta är gratis eller åtminstone kommer med en gratis provperiod så att du kan utvärdera dem.

Rektangel

h2>

Lägg till fönstersnäppningsfunktionerna till macOS som Apple borde ha inkluderat tillsammans med Rectangle. Den här gratisappen låter dig snabbt manipulera fönster på skrivbordet med kortkommandon eller menyradsikonen. Anpassa dessa genvägar till ditt hjärta så att du aldrig behöver ta fingrarna från tangentbordet för att ordna om dina fönster igen.

Om du letar efter en alternativ, premium app Magnet ($7,99) erbjuder liknande funktionalitet. Rectangle Pro är också tillgängligt för $9,99 vilket lägger till regler och mycket mer.

Maccy

Maccy är en urklippshanterare med öppen källkod för din Mac som fungerar under en namn-ditt-prismodell (som börjar på $0). Appen håller en lista över dina senaste urklippsobjekt inklusive text, bilder och andra filer. Anropa Maccy med kortkommandot (Kommando+Skift+C som standard) och använd sedan piltangenterna eller kortkommandon på skärmen för att återkalla tidigare objekt.

Det finns gott om anpassning, inklusive möjligheten för att ställa in en filstorleksgräns, ta bort klipp när app avslutas, ändra var och hur appen visas, fästa objekt, ignorera appar och mer.

Vanilj

Städa i din röriga menyrad med Vanilla, en gratis app för att minska antalet ikoner i det övre högra hörnet på skärmen. Dra ikoner bakom en avdelare och låt dem döljas automatiskt. Klicka på pilikonen för att expandera menyraden och visa alla appar.

Appen är i princip ett gratis alternativ till den enormt populära Bartender ($15) som är ett annat solidt val som inkluderar avancerad funktionalitet som en rullgardinsmeny, anpassat avstånd, snabbsökning, utlösare och mer.

Shottr

macOS har anständiga skärmdumpsverktyg inbyggda (tryck på Kommando+Skift+3 för en helskärmsinspelning eller Kommando+Skift+4 för ett dragbart val). Gratisappen Shottr utökar detta för dem som behöver ett kraftfullare verktyg för skärmdumpar.

Fånga rullande fönster som webbsidor, annotera och pixla objekt snabbt, lägg till markeringar, överlägg bilder, fäst dina skärmdumpar, använd den inbyggda -in linjal, kopiera text med OCR och mer.

Genvägar

Genvägar är Apples plattformsoberoende arbetsflödesapp med vilken du kan påskynda olika uppgifter genom att skapa anpassade genvägar. Du kan fästa dessa genvägar i menyraden, starta dem med Spotlight eller till och med använda dem från din snabbåtgärdsmeny. Du hittar appen Genvägar i dina applikationer > Utilities-mappen, starta den och bläddra i Galleriet för att komma igång.

Genvägar kan användas för att påskynda kontorets produktivitet och utföra ett brett utbud av vanliga uppgifter som att tömma mappen Nedladdningar, spåra tid eller snabbt komma åt iCloud Keychain-lösenord.

RELATERAT: < strong>10 dolda Mac-funktioner du bör använda

Ditt val av VPN

En VPN är en viktig bit av kit på det moderna internet. Genom att kryptera din webbtrafik kan en VPN dölja dina webbläsardata från din internetleverantör eller andra intresserade. Att använda ett VPN undviker att ge bort din riktiga IP-adress när du surfar på webben, vilket innebär att du lämnar mindre av ett digitalt pappersspår vart du än går.

Du kan också använda ett VPN för att komma åt webben som om du var i ett helt annat land. Använd detta för att se geografiskt begränsat innehåll som on-demand-tv och streamingtjänster, kringgå censur, boka billigare flyg och mer. Kolla in vår sammanfattning av de bästa VPN-tjänsterna.

The Best VPN Services of 2023 Best Overall VPN ExpressVPN ExpressVPN Bästa budget VPN-butik för privat internetåtkomst Bästa VPN för Windows NordVPN-butik Bästa gratis VPN Windscribe Windscribe Bästa VPN för iPhone Proton VPN Shop Bästa VPN för Android Hide.me Shop Bästa VPN för strömmande ExpressVPN ExpressVPN Bästa VPN för spel TorGuard TorGuard Bästa VPN för Torrenting IVPN IVPN Bästa VPN för Kina VyprVPN VyprVPN Bästa VPN för integritet Mullvad VPN Mullvad

Hyperkey

Använd Caps Lock eller annan oanvänd tangent på ditt tangentbord genom att mappa om den med Hyperkey. En “hypernyckel” i detta fall aktiveras alla fyra modifieringstangenterna samtidigt: Skift+Kommando+Alternativ+Kontroll. Att hålla den här kombinationen av nycklar med en enda hand är ointuitivt, och det är där Hyperkey kommer in.

Med din “hypernyckel” aktiverat, kan du använda det för att utlösa kortkommandon i andra appar (som Rectangle eller Maccy). Det lägger effektivt till ytterligare en modifieringstangent till ditt tangentbord som du kan rulla ut när du behöver den. Om du vill göra ännu mer avancerad nymappning, ta en titt på Karabiner-Elements också.

Parallels Desktop

< p>Parallels Desktop är en kraftfull virtualiseringsapp som låter dig emulera hårdvara för att installera operativsystem i macOS. Du kan inte bara använda den för att installera Windows (inklusive Windows 11 på ARM om du har en Apple Silicon Mac) utan även Linux-distributioner och till och med separata installationer av macOS.

Det finns inget enklare sätt att köra Windows på en modern Mac, med allt från nedladdningen till installationen skött åt dig. Du kan sedan använda funktioner som koherensläge för att köra Windows-appar på din Mac som om de vore inbyggda Mac-appar.

Appen är inte gratis, med en standardlicens för hem- och studentanvändning kostar $99,99, men det finns en 14-dagars provperiod som du kan använda för att utvärdera programvaran innan du köper. Om du hellre vill prova gratisalternativ som kräver lite mer arbete för att komma igång, ta en titt på VMware Fusion Player och VirtualBox.

Automatör

Automator är ett kraftfullt arbetsflödesverktyg som Apple inkluderar med macOS. Det skiljer sig från genvägar genom att det har funnits mycket längre och att det är Mac-exklusivt. Det är också snabbare och kraftfullare om du vet hur man använder det.

Lägga till objekt till högerklicka på “Snabbåtgärder” menyn är en Automator-specialitet. Du kan använda den för att snabbt ändra storlek på bilder i Finder, konvertera filtyper, skapa anpassade applikationer och spara tid över hela Mac-skrivbordet. Du hittar Automator i applikationerna > Utilities-mappen.

IINA

Skrivet för macOS i Apples programmeringsspråk Swift, IINA är en mediaspelare med öppen källkod baserad på mpv-projektet. Utvecklare förkunnar stolt att IINA kan spela vad som helst samtidigt som de använder macOS stöttepelare som Dark Mode, Picture-in-Picture och Force Touch-funktioner.

Hyperduck< /h2>

Hyperduck är en app som låter dig skicka länkar från en iPhone eller iPad till din Mac. Apple låter dig redan göra detta med AirDrop, men AirDrop fungerar inte alltid som annonserat. Den är också bunden av begränsningar som att din Mac är inom räckhåll och är påslagen. Så är inte fallet med Hyperduck.

När du skickar en länk från din iPhone till din Mac öppnar Hyperduck den automatiskt i din standardwebbläsare. Om din Mac är offline uppfylls begäran nästa gång du går online. Du kan använda något som Safari’s läslista eller en liknande “läs den senare” tjänst för detta, men Hyperduck är lite mer kraftfull genom att den öppnar länkarna för dig.

Raycast

Om du gillar att göra allt med tangentbordet men tycker att Spotlight inte riktigt klipper det, prova den kraftfulla och utdragbara startaren som är Raycast. Appen är gratis för personligt bruk, med en premiumplan som krävs för delad användning bland ett team av människor. Medan Raycast främst riktar sig till utvecklare, gör Raycast Store det enkelt för alla att lägga till funktionalitet.

Du kan till exempel ställa in en Pomodoro-timer snabbt med Pomodoro-tillägget, anropa ChatGPT med OpenAI GPT3-tillägget, sök på Spotify med tillägget Spotify, initiera ett anslutningshastighetstest med tillägget Speedtest och mycket mer.

Alfred är en annan kraftfull startprogram som du kan vara intresserad av om Raycast väcker ditt intresse.

CodeEdit

< p>CodeEdit är en inbyggd, öppen källkod och fri textredigerare och kodredigeringsmiljö för macOS. Appen innehåller funktioner som syntaxmarkering, kodkomplettering, hitta och ersätt, kodavsnitt, felsökning, integration med git, tillägg och mer.

I skrivande stund är appen fortfarande under utveckling och i alfa, men det har inte hindrat den från att få mycket uppmärksamhet från Mac-communityt. Detta beror troligen på att det är en av endast en handfull inbyggda Mac-kodredigerare (andra anmärkningsvärda exempel inkluderar Nova och TextMate).

Amfetamin< /h2>

Medan vissa skjuter upp till musjigglare för att hålla sina datorer vakna, är amfetamin utan tvekan ett bättre val. Den här gratisappen låter dig hålla din Mac vaken under en viss period, tills en viss process är klar, eller på obestämd tid. Du kan styra appen helt och hållet från menyraden, och det finns alla möjliga triggers och regler att leka med.

För ännu mer funktionalitet kan du installera Amphetamine Enhancer-applikationen från basappen som låter dig gör saker som att undvika att hålla din MacBook vaken även när locket är stängt (bland annat).

Unarchiver

Unarchiver kan vara den tråkigaste appen på den här listan, men det betyder inte att det inte är nödvändigt. Den här gratisappen kan öppna ett stort antal arkivformat inklusive ZIP, RAR, 7Z, TAR, GZIP och mycket mer. Öppna gamla föråldrade format (som PAK och SWF) och till och med Linux-paket (som DEB och RPM) direkt på din Mac.

Ännu mer användbara Mac-appar< /h2>

Några av dessa appar finns redan på vår lista över viktiga appar som du bör installera när du skaffar en ny Mac. Har du provat några av dessa men har inte blivit imponerad? Lär dig hur du avinstallerar appar helt från din Mac.

LÄS NÄSTA

  • › Varför du behöver en ny router, även på en långsam Internetanslutning
  • › Kommer inte Xbox-appen att öppnas i Windows? 9 korrigeringar
  • › Vad är Tesla Dog Mode och hur fungerar det?
  • › Hur man döljer inlägg från någon på Instagram
  • › Så här åtgärdar du NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID-felet
  • › Hur man tar bort Facebook-aviseringar