12e geval in 15 jaar; ex-IAS-officier Pradeep Sharma terug achter de tralies in Gujarat

0
42

Vijf jaar nadat hij op borgtocht vrijkwam, Pradeep Sharma zit opnieuw in de gevangenis in wat de 12e strafzaak in 15 jaar is tegen de gepensioneerde Gujarat-cadre IPS-officier.

< p>De zaak waarin Sharma afgelopen zondag werd gearresteerd gaat bijna 20 jaar terug, over de regularisatie van een stuk land in het district Kutch, naar verluidt tegen lagere tarieven. Sharma was de verzamelaar van Kutch tussen 2003 en 2006.

Aanbevolen voor jou

  • 1Rs 150 cr bungalow in ED list of &# 8216;bevindingen’ van invallen in eigendommen die verband houden met de Lalu-familie
  • 2CPM-parlementslid zegt dat wijziging in MPLADS SC/ST-clausule hen pijn zal doen
  • Temidden van stijgende schulden, Mamata-regering in een gespleten stok terwijl het wordt geconfronteerd met DA-hitte van overheidsmedewerkers

Een meerderheid van de zaken tegen Sharma zijn beschuldigingen van omkoping, en hij wordt geconfronteerd met ten minste één zaak van het Enforcement Directorate (ED) op beschuldiging van witwassen. Zijn verzoeken om kwijtschelding in twee zaken zijn gereserveerd voor bevelen die momenteel worden voorgelegd aan het Hooggerechtshof van Gujarat, dat voor het laatst op 22 februari uitspraak deed.

Sharma heeft tot nu toe in totaal 4 jaar en 7 maanden in gerechtelijke hechtenis doorgebracht in de verschillende zaken tegen hem.

Sharma's val uit de gratie volgde op een snelle opkomst nadat de afgestudeerde scheikunde in 1981 als plaatsvervangend verzamelaar bij de administratieve dienst van Gujarat kwam. In 1999 werd hij genomineerd voor de IAS, met de anciënniteit van 1994.

Hij diende vervolgens als gemeentelijk commissaris van Jamnagar en Bhavnagar, en vervolgens als verzamelaar van de districten Rajkot en Kutch.

In 2008 begonnen Sharma's confrontaties met de regering van Gujarat, toen geleid door Narendra Modi, waarbij de eerste FIR tegen hem werd ingediend bij CID Crime, Rajkot Zone, wegens vermeende onregelmatigheden bij de toewijzing van land in Bhuj toen hij werd geplaatst als de Collector daar van mei 2003 tot juli 2006. Een RTI-activist had in augustus 2007 een klacht ingediend tegen Sharma wegens vermeende onregelmatigheden bij de toewijzing van land door de Bhuj Bazar Navnirman Charitable Trust in de nasleep van de aardbeving van 2001.

Advertentie

Hij werd in deze zaak op 6 januari 2010 gearresteerd vanuit Bhavnagar, waar hij destijds gemeentecommissaris was. Twee dagen later, op 8 januari 2010, werd hij geschorst.

Na de FIR van 2008 werden in 2010 nog twee FIR's ingediend bij de CID Crime, Rajkot Zone, en nog eens twee in 2011 en 2012. Een andere FIR werd in 2011 ingediend bij het politiebureau van Tankara wegens vermeende landgerelateerde onregelmatigheden.

>

Op dit moment is er een door Gujarat HC bevolen uitstel van onderzoek in twee zaken — de Tankara-zaak van 2011 en de CID FIR van 2012 — als voorlopige voorziening.

Advertentie

Terwijl hij in 2011 in de Palara-gevangenis in Bhuj zat, was Sharma ook in de problemen gekomen door de “inbeslagname” van een mobiele telefoon met simkaart uit zijn barak. Sharma werd ervan beschuldigd hetzelfde te hebben gekocht van een voormalige celgenoot die uit de gevangenis zat. Er is een FIR geregistreerd bij het politiebureau van Bhuj Taluka op grond van overtredingen die strafbaar zijn volgens de IPC and Prisons Act.

In april 2011 schreef Sharma een brief aan het hoofd van het door het Hooggerechtshof aangestelde Special Investigation Team (SIT) dat onderzoek deed naar de Godhra-rellen om negen meest gruwelijke zaken te onderzoeken die daarmee verband hielden. De SIT gaf later een schone lei aan de regering-Modi over haar acties tijdens de rellen, die vorig jaar werden bekrachtigd door het Hooggerechtshof.

In 2014 werd Sharma geconfronteerd met een andere FIR, geregistreerd bij het Kutch West Anti-Corruption Bureau Police Station, Bhuj, onder de IPC and Prevention of Corruption Act. Ook deze keer hadden de beschuldigingen betrekking op land, waarbij Sharma werd beschuldigd van het toewijzen van een perceel in 2004 aan een privébedrijf door tegen een discriminerend tarief niet-landbouwgrond te verlenen toen hij de Kutch Collector was. In ruil daarvoor, zo verklaarde de FIR, had het bedrijf geholpen om Sharma's vrouw Shyamal partner te maken in een bedrijf waarmee het nauwe contacten onderhield.

Sharma wordt ook beschuldigd van het overmaken van geld via hawala naar verschillende landen. , onder meer op rekeningen op naam van zijn vrouw en kinderen, en van investeringen in onroerend goed. Op basis hiervan heeft de ED in 2016 een zaak geregistreerd wegens vermeend witwassen van geld tegen Sharma en anderen.

In maart 2018, toen hij na 19 maanden hechtenis op borgtocht werd vrijgelaten door het Gujarat High Court, werd hij onmiddellijk gearresteerd door het Anti-Corruption Bureau (ACB) in een nieuwe zaak die die ochtend in Bhavnagar tegen hem was ingediend.

Advertentie

De FIR beschuldigde Sharma van het ontvangen van smeergeld ten bedrage van Rs 25 lakh van een particulier bedrijf terwijl hij tussen december 2008 en mei de algemeen directeur was van Alcock Ashdown (Gujarat) Ltd, een staatsbedrijf. 2009.

Dagen later weigerde een rechtbank in Bhavnagar Sharma tussentijdse borgtocht om via videoconferenties getuige te zijn van het huwelijk van zijn zoon in de VS.

Advertentie

In augustus 2018 liet het Hooggerechtshof van Gujarat Sharma op borgtocht vrij in de ACB-zaak en zei dat het onderzoek voorbij was, dat er een aanklacht was ingediend, dat de vermeende misdaad plaatsvond in 2008-2009 en dat Sharma al vijf maanden in hechtenis had gezeten. /p>

Sharma heeft consequent volgehouden dat hij door de regering van Gujarat wordt “geslachtofferd” en “opgejaagd” om verschillende redenen, waaronder het feit dat zijn broer Kuldeep Sharma, een gepensioneerde IPS-officier, zijn eigen aanvaringen had met de staatsadministratie. Kuldeep was destijds de inspecteur-generaal van de politie (Ahmedabad Range) en Sharma de commissaris van Jamnagar Municipal Corporation.

Advertentie

Kuldeep — wiens onderzoek leidde tot de arrestatie van een aantal politieagenten van Gujarat en de minister van Binnenlandse Zaken van de Unie, Amit Shah (toen minister van Binnenlandse Zaken, Gujarat), vanwege de ontmoeting met Sohrabuddin Sheikh — heeft in het verleden beweerd dat de door Modi geleide regering van Gujarat maatregelen tegen hem had genomen, zoals het verlagen van zijn jaarlijkse vertrouwelijke rapport, en daarmee het vertragen van zijn promotie, omdat hij zich niet aan de lijn van de regering hield. De deelstaatregering heeft dit ontkend.

Na zijn pensionering trad Kuldeep in 2015 toe tot het congres en is momenteel vice-president van het Gujarat-congres.

Terwijl Kuldeep weigerde commentaar te geven op de laatste zaak tegen zijn broer, zei de advocaat van Sharma, Bharat Dholakia, dat volgens de beschuldigingen in de FIR het geschatte verlies voor de regering, naar verluidt veroorzaakt door de gepensioneerde IAS-officier, Rs 2,10 lakh bedroeg.< /p>Lees ook

Op hun hoede voor Yediyurappa die de dienst uitmaakt na het verlaten, kantelt de BJP de machtsbalans … -11-at-10.10.07.jpeg?resize=450,250″ />

Tamil Nadu, een migrantenverhaal: toen een CM een 'Bada Khana' voor werknemers met…

'Een schande voor de democratie': 80 dagen gevangenisstraf voor een MP-congresleider over Mo…

CPM-parlementslid zegt dat wijziging in MPLADS SC/ST-clausule hen pijn doet

“Hoe gepast is het om de (toenmalige) Collector voor zo'n klein bedrag naar de gevangenis te sturen in een tijd dat hij bezig met de wederopbouw van de wijk na de aardbeving? Als blijkt dat het bevel van de verzamelaar het land heeft ondergewaardeerd, zijn er voorzieningen voor de belastingdienst om het te verbeteren. Sharma wordt geïsoleerd en gediscrimineerd… er was een hele commissie die de prijsafspraken en regularisaties goedkeurde en die werd voorgezeten door de Collector… De belastingdienst heeft de volgorde van regularisatie (van land) nooit aangevochten. zei Dholakia.

© The Indian Express (P) Ltd