Se hvem som ble med i kvinnekvotens lovprotest: SP, RJD

0
71

Sultestreiken organisert av Bharat Rashtra Samithi MLC K Kavitha vakte oppmerksomhet for opposisjonslederne den tiltrakk seg på proteststedet, spesielt siden den ble holdt en dag før hun ble avhørt om den påståtte Delhi-avgiften. politikk svindel. Av partiene var det spesielt to som skilte seg ut — Samajwadi-partiet (SP) og Rashtriya Janata Dal (RJD).

Siden den tiden Women's Reservation Bill har vært under utvikling, over en periode på mer enn to tiår, hver gang den har blitt innført i parlamentet har SP og RJD gått foran i å motarbeide det. En gang ledet av de to tvilsomme Yadav-politikerne Mulayam Singh Yadav og Lalu Prasad, avbrøt de to hindi-belte-partiene rutinemessig enhver debatt om temaet i de to husene, og forstyrret saksbehandlingen ved å skape oppstyr, snappe papirer fra presiderende offiserer osv.

Anbefalt for deg

  • 1 Midt i Tripura-oppblussingen ble Manik Saha-regjeringens oppgave kuttet ut etter et “angrep” på venstresidens parlamentsmedlemmer fra Kongressen
  • 2 Ni partier dukker opp mens Assam-kongressen kaller til møte for å forene Oppn mot BJP i 2024
  • 3Rs 150 cr bungalow i ED-listen over ‘funn’ fra raid på eiendommer knyttet til Lalu-familien

Også i Political Pulse |Ni Oppn-partier slutter seg til K Kavitha på dharna for Women's Reservation Bill: 'Tabord det i denne sesjonen'

Nå ledet av de unge sønnene til grunnleggerne, henholdsvis Akhilesh Yadav og Tejashwi Yadav, ser SP og RJD ut til å følge med tiden. Protesten er også en plattform der de kan finne felles sak med opposisjonspartier i deres forsøk på å brenne Narendra Modi-regjeringen, om et spørsmål som BJP en gang hadde lovet å lovfeste, men har holdt på med mamma siden de kom til makten i 2014. imidlertid forbehold.

På fredag ​​sa RJDs nasjonale talsperson Subodh Kumar Mehta til The Indian Express, “Vi støtter veldig mye for lovforslaget, med rytteren om at det bør være kvote innenfor kvoten.” Han refererte til kaste- og samfunnsbaserte kvoter innenfor reservasjonsblokken for kvinner.

Et ekko av Mehta var Shyam Rajak, RJD-representanten ved Jantar Mantar. Han sa, “Vår posisjon er fortsatt den samme. Vi støtter reservasjoner for kvinner og Women’s Reservation Bill, men med noen endringer. Vi ønsker øremerking av reservasjon (kvote innenfor kvote) for kvinner fra Dalit, tilbakestående, ekstremt tilbakestående og minoritetsmiljøer, i lovforslaget. Du øker reservasjonen fra 33 prosent til 50 prosent… Vi har ingen problemer… Men uten forbehold for disse seksjonene… mahila arakshan ka koi tuk nahin hai (reservasjon for kvinner har ingen betydning). Fordi det er forskjell mellom den økonomiske og utdanningsmessige situasjonen, og det generelle miljøet mellom dem og andre kvinner. Så det bør være forbehold, men disse tingene bør inkluderes.»

Må leses |I forkant av ED-avhør ber BRS-leder Kavitha Cong tenke: 'Av 4000 MLA'er i landet har den bare 600'

SP-talsperson Rajendra Chaudhary uttrykte en lignende mening mens han utvidet sitt partis støtte til kravet om et lovforslag om kvinners reservasjon. Han sa: “SP støtter kvinners forbehold. Men SP’s formel er forskjellig fra andre partier. Hvis en viss prosentandel er fastsatt og bestemte seter er forbeholdt kvinner, hva vil skje hvis et parti ikke finner en passende kvinnelig kandidat til det setet? SP gir allerede billetter til kvinner på seter der passende kvinnelige kandidater finnes,” sa han.

Angående SP-leder Pooja Shuklas deltakelse i Jantar Mantar-agitasjonen, sa han at han ikke var klar over om hun hadde blitt sendt av partiet, eller deltok i hennes personlige egenskap.

Annonse

Det fremhevet uroen SP historisk har vist om lovforslaget og saken. I 2009 sa den avdøde SP-sjefen Mulayam Singh Yadav til journalister utenfor parlamentet: “Lovforslaget om [kvinners reservasjon] er ikke akseptabelt for oss i sin nåværende form.” Ytterligere presset hadde han sagt: «Blev Sonia ji landets leder gjennom reservasjon? Har Meira Kumar i dag blitt Lok Sabha-speaker på grunn av reservasjon?

Senere i 2010 hadde både SP og RJD motarbeidet lovforslaget kraftig da det ble introdusert av den kongressledede UPA-2-regjeringen i Rajya Sabha. “Vi vil ikke tolerere det,” sa RJD-overordnet Lalu Prasad til journalister utenfor parlamentet, og la til: “Landets president er en kvinne, Lok Sabha-speakeren er en kvinne, kongresspresidenten og UPA-lederen er også en kvinne. Ingen av dem har kommet hit gjennom kvinnekvoten.”

Les også |ED kan arrestere Kavitha i morgen i alkoholpolitisk sak, vil ta kampen til Delhi: KCR

På den tiden hadde den oppfinnsomme Akhilesh Yadav – nå SP-sjefen – sagt: “Vi vil ikke støtte lovforslaget i den nåværende formen, da vi vil at lovforslaget skal ha en bestemmelse for OBC-er.”

Annonse < p>Inne i Rajya Sabha hadde parlamentsmedlemmene Subhash Yadav (RJD), Sabir Ali (Lok Janshakti Party), Veerpal Singh Yadav, Nand Kishore Yadav, Amir Alam Khan og Kamal Akhtar (alle SP), og Ejaz Ali (utilknyttet) blitt suspendert for å skape bråk for å hindre vedtakelse av lovforslaget.

Les også

12. tilfelle på 15 år; eks-IAS-offiser Pradeep Sharma tilbake bak murene i …

Pass på at Yediyurappa ringer etter utgang, BJP vipper kraftbalansen …

Rs 150 cr bungalow i ED liste over 'funn' fra raid on property link…

CPM MP sier endring i MPLADS SC/ST-klausulen for å skade dem

År tidligere, i 1997, hadde Mulayam og Lalus folie i JD(U), den avdøde MP Sharad Yadav, fortalt Lok Sabha, “Kaun mahila hai, kaun nahin hai, keval bal-kati mahila bhar nahin rahne denge (Hvem er en kvinne, hvem er det ikke, bare korthårede kvinner vil ikke bli tillatt).”

© The Indian Express ( P) Ltd