NITI Aayog-taskforce suggereert koeienmest, koeienurine om organisch materiaal in de bodem te stimuleren

0
74

Een NITI Aayog-taskforce heeft geconstateerd dat de organische stof in de bodem van India opraakt en adviseerde de toepassing van koeienmest en koeienurine als voedingssupplement voor planten in de landbouw.

De taskforce, geleid door NITI Aayog-lid Ramesh Chand heeft ook aanbevolen om de mogelijkheid te onderzoeken om chemische meststoffen te integreren met organische meststoffen op basis van koeienmest (vergelijkbaar met het mengen van ethanol in het petroleumconcept).

Aanbevolen voor u

  • 1Jammu-dokter 'doodt' vrouw doc-vriend, steekt zichzelf neer; SIT opgericht
  • De deadline van 2 juni nadert, 20 achterblijvende Smart Cities moeten projecten versnellen
  • 3IAF voert intern systeem in om bevriende strijdkrachten te identificeren

< p>De taskforce heeft deze aanbevelingen gedaan in haar rapport 'Production and Promotion of Organic and Bio Fertilizers with Special Focus on Improving Economic Viability of Gaushalas', dat vrijdag door Chand werd uitgebracht.

In het rapport staat: “De bodem van India raakt uitgeput van organisch materiaal. Als de toepassing van organische mest en dergelijke andere bronnen op de bodem niet wordt verhoogd, zal het land voor serieuze uitdagingen op het gebied van duurzaamheid komen te staan. Het bevorderen van het gebruik van koemestmest zal een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de economie van gaushala's, het ondersteunen van natuurlijke landbouw en het verbeteren van de duurzaamheid van de landbouw. Daarom moeten koeienmest en koeienurine worden aangemoedigd om te worden gebruikt als voedingssupplement voor planten in de landbouw. Er moet ook een innovatief mechanisme worden ingevoerd om agentschappen voor de verkoop en productie van meststoffen te verplichten om anorganische en organische meststoffen in een bepaalde verhouding te verkopen.”

De 17 leden tellende taskforce bestaat uit leden van het ministerie van Landbouw en Landbouwbedrijven. Welzijn en Ministerie van Visserij, Veeteelt en Melkveehouderij.

Volgens het rapport van de taskforce: “Instellingen in de publieke sector en parastatals moeten worden gemandateerd om organische en biologische meststoffen geproduceerd door gaushala's op de markt te brengen. Ze moeten ook worden aangemoedigd om op koeienmest gebaseerde organische mestfabrieken op te zetten.”

Het rapport beveelt stimulansen voor gaushala's aan: “Gaushala's moeten royaal worden gefinancierd voor het doen van kapitaalinvesteringen en werkkosten tegen gunstige tarieven van interesse. Alle subsidies zouden gekoppeld moeten worden aan het aantal koeien (er zou meer nadruk moeten liggen op droog, gered of achtergelaten vee).”

Advertentie

“Gaushala's moeten worden geholpen om extra inkomstenbronnen te creëren door te investeren in zonne-installaties op hun gebouwen en zonne-bomen in het land met gaushala's”, voegt het toe.

“De normen die zijn voorgeschreven voor biologische koeienmest meststoffen in de Fertilizer Control Order van de GoI (regering van India) moeten worden herzien voor een bredere opname van koeienmest en producten op basis van koeienurine. Bestaande testfaciliteiten voor organische mest, inclusief aanbevelingen daarvoor, zouden moeten worden uitgebreid naar alle bestaande en nieuwe formuleringen van producten op basis van koeienmest”, zegt het.

De taskforce heeft ook een nieuw portaal voorgesteld, zoals Darpan van de NITI Aayog voor online registratie van alle gaushala's. “Deze geregistreerde gaushala's komen in aanmerking voor steun van de dierenwelzijnsraad”, staat er.

Advertentie

Volgens de taskforce kan de Animal Welfare Board of India Pradhan Mantri Pashu Aushadhi Kendra in deze gaushala openen om hiaten in de diergezondheidssector aan te pakken. Ook zou de National Dairy Development Board gaushala's kunnen ondersteunen bij het op de markt brengen van zuivelproducten en het verstrekken van voer, voer en etnisch-veterinaire praktijken, zegt het.

Het rapport citeert een studie en zegt: “De totale kosten van het runnen van een gaushala van 1.000 koeien bedragen Rs 1.18.182 per dag, inclusief land, terwijl het zonder land ongeveer Rs 82.475 is. Uit het onderzoek blijkt dat de inkomsten uit de verkoop van producten van gaushala's slechts voor 30 procent bijdragen, terwijl de rest wordt bijgedragen door de gecombineerde inkomsten uit donaties, subsidies en diverse bronnen. Het totale inkomen per dag voor een eenheid van 1.000 koeien is slechts Rs 50.074. Dit zorgt voor grote inkomstenhiaten en maakt gaushala's economisch niet levensvatbaar.”

Lees ook

ED zegt Rs 1 crore aan niet-verantwoorde contanten in beslag genomen, Rs 600 crore aan opbrengst van…

Kishor zoekt actie tegen TN-leider die mensen die Hindi spraken vroeg om … 450.250″ />

Kan niet toestaan ​​dat tempels van democratie worden bezoedeld: vice-president Jagdeep Dh…

Centrum maakt zich zorgen over geleidelijke toename van covid-positiviteit in s…

Het rapport zegt verder: “Gaushala's hebben zelf niet de capaciteit om compost en andere door hen geproduceerde organische mest op de markt brengen en er is geen georganiseerde markt en koper voor hun producten. Publieke mestdistributiebureaus zoals IFFCO, KRIBHCO en dergelijke agentschappen op staatsniveau zouden gemandateerd moeten worden om gestandaardiseerde organische en biologische meststoffen geproduceerd door gaushala's op de markt te brengen.” De taskforce stelt ook voor om gram panchayat te betrekken bij het verlenen van steun aan gaushala's voor het opzetten van een voederbank via het MNREGA-programma.

© The Indian Express (P) Ltd.