Maharashtra's 'panchamrut' pre-poll Budget: richt zich op vrouwen, boeren, jongeren, banen, milieu

0
39

GEBASEERD OP het concept van “panchaamrut” — of vrouwen, boeren, jongeren, werkgelegenheid en milieu – de Maharashtra-begroting die donderdag werd gepresenteerd, was in veel opzichten een replica van het model van het Centrum.

Het algemene ontwerp was om een ​​”feel good”-factor te genereren, waarbij de politiek de economie overweldigt in de aanloop naar de verkiezingen volgend jaar. Dus in de eerste begroting van de Shinde Sena-BJP-regering vermeed plaatsvervangend eerste minister en minister van Financiën Devendra Fadnavis gedurfde hervormingen of beslissingen die fiscale voorzichtigheid zouden hebben betekend, maar ook minder sops.

Aanbevolen voor jou

  • 1‘Waspoeder BJP’: BRS naar AAP, hoe partijen ‘poster&#8217 afvuren ; salvo's op regeringspartij
  • 2Budget Session wordt morgen hervat, nieuwe Opp-Govt knokpartij waarschijnlijk
  • 3#Politics | Premier Modi voor congres, leiders brengen eerbetoon aan Mahatma Gandhi op Dandi March-jubileum

Hierop wijzend, zei voormalig congreslid CM Prithviraj Chavan dat de regering maatregelen moest nemen om de achteruitgang van de staatseconomie tegen te gaan. , Karnataka, Telangana. Dit zou een wake-up call moeten zijn.”

Must Read |Maharashtra Budget: om het aandeel van de staat in het nationale bbp te vergroten, richt Budget zich op infrastructuurcreatie

Voor vrouwen, kondigde de begroting vrijstelling aan van beroepsbelasting voor degenen die tot Rs 25.000 per maand verdienen (in plaats van Rs 10.000), plus een korting van 1 procent op zegelrechten bij de aankoop van wooneenheden. De regering wil misschien het feit omzeilen dat ze geen enkele vrouwelijke minister heeft.

Met 4,16 crore kiezers (tegen 4,58 mannen) vormen vrouwen een aanzienlijk aantal in Maharashtra. De staat had eerder het voortouw genomen door in 1993-94 33 procent reserveringen te verstrekken aan vrouwen in lokale organen.

Voor de boeren, beloofde de regering Rs 6.000 per gezin per jaar, waarbij Rs 6.900 crore opzij werd gezet in de begroting. Dit is meer dan de Rs 6.000 per gezin die door het Centrum wordt gegeven. De regering beloofde ook om namens hen een premie van 2 procent te betalen voor de PM-oogstverzekering, waarvoor Rs 3.300 crore werd uitgetrokken.

Lees ook |Maharashtra Budget: Ashram-scholen worden opgewaardeerd; Rs 1.534 crore toegewezen voor de ontwikkeling van meer dan 800 scholen

Het totale aantal boerenfamilies in de staat wordt geschat op 1,56 crore, van wie 78 procent kleine en marginale boeren zijn. Met plattelandsgebieden die meer dan de helft van Maharashtra uitmaken, zouden SOP's voor boeren een factor kunnen zijn in 125 Assembly-segmenten van de 288 in Assembly.

Advertentie

De actie van de regering komt op het juiste moment om de onrust onder boeren te beteugelen — de laatste tijd zijn er protesten geweest over de dalende uienprijzen – evenals verwachte verliezen als gevolg van een slechte moesson onder het El Nino-effect.

Voormalig landbouwminister Anil Bonde van de BJP zei: “Als gewassen worden vernietigd of geen hoge beloning krijgen, zijn boeren er kapot van. Met Rs 12.000 jaarlijks gegarandeerd bedrag op hun rekeningen, zullen hun ontberingen worden aangepakt.

In een andere maatregel zal de regering Jalyukta Shivar Abhiyan 2.0 lanceren in droogtegevoelige districten. In de eerste fase waren 25.000 dorpen gedekt. Het CAG-rapport zei Rs 9.633 crore was besteed aan 6,41 lakh-werken in 22.586 dorpen.

Advertentie lees ook |Maharashtra Budget's focus op bedevaartsoorden een poging om hindoeïstische stemmen te consolideren, zegt Oppn

Fadnavis beschuldigde de regering van Maha Vikas Aghadi ervan het programma stop te zetten en zei dat ze het met voorrang ter hand zouden nemen.

“Er kunnen geen concessies worden gedaan aan het verminderen van de droogte en het uitroeien van de waterafhankelijkheid in Maharashtra.&#8221 ; Toegang tot water om boeren in staat te stellen twee oogsten per jaar te oogsten, maakt deel uit van de missie van de overheid om het boerenbedrijf te verbeteren. leeft.

Een extra Rs 29.163 crore is gereserveerd in de begroting voor verschillende welzijnsmaatregelen in de landbouwsector.

Het budget, dat met Rs 6,02 lakh crore Rs 20.740 crore hoger was dan herziene schattingen voor 2022-23, was ook gericht op specifieke gemeenschappen zoals de Dhangars, Lingayats, Wadars en Banjaras. Voor elke gemeenschap zullen ontwikkelingsbedrijven worden opgericht met een basistoewijzing van Rs 50 crore.

De Dhangars (een herdersgemeenschap) hadden de BJP bij de laatste twee parlementsverkiezingen – 2014 en 2019 – gesteund en leverden deze rijke politieke dividenden, vooral in belangrijke kiesdistricten in West-Maharashtra.

Mis het niet |MMRDA keurt budget van Rs 28.704-cr goed

Eerder werd de gemeenschap, die een stemaandeel van 9 procent heeft, een reservering in de categorie Scheduled Tribe beloofd door de door Fadnavis geleide regering van BJP-Shiv Sena. Op dit moment krijgt het reserveringen onder Denotified Tribes. De deelstaatregering heeft echter vermeden daarheen te gaan, daarbij verwijzend naar juridische complicaties.

In plaats daarvan heeft het Rs 1.000 crore aan welzijnsregelingen beloofd voor de verheffing van de Dhangars in onderwijs en banen.

Advertentie

De Lingayats, die sociaal en economisch welvarend zijn, willen daarentegen een apart label voor religieuze minderheden. Afgezien van winst in Maharashtra, hoopt de BJP duidelijk dat de belofte van een apart bedrijf voldoende zou zijn om de Lingayats ook in het naburige Karnataka in de BJP-groep te houden.

Lees ook |Staat om plan uit te rollen om maandverband te verstrekken tegen gesubsidieerd tarief aan leden van zelfhulpgroepen

Evenzo vonden waadvogels (steenhouwers) ook een vermelding in de begroting, terwijl de nomadenstam Banjara al enige tijd op de lijst van de BJP staat. De belangrijkste toon is dat de stam, die ook in grote aantallen voorkomt in Telangana, deel uitmaakt van de grotere hindoe-paraplu en niet “onder de invloed van het christendom” zou moeten komen. De deelstaatregering heeft wegen en connectiviteit beloofd in alle Banjara tandas (kolonies) in Maharashtra.

Advertentie

Met een bevolking van één crore vormen de Banjaras een aanzienlijke stemmenbank met ten minste acht Lok Sabha en 44 Assembly-zetels in de staat.

Lees ook

Tamil-nationalist Seeman geboekt voor opmerkingen over Noord-Indiërs, zegt 'was n…

12e zaak in 15 jaar; ex-IAS-officier Pradeep Sharma terug achter de tralies in …

Budgetsessie wordt morgen hervat, nieuwe Opp-Govt knokpartij waarschijnlijk

RSS jaarlijkse bijeenkomst begint met eerbetoon aan Mulayam

Onlangs had de RSS-BJP een vijfdaags conclaaf gehouden van Banjaras in het district Jalgaon. Onder degenen die het conclaaf toespraken was Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath.

© The Indian Express (P) Ltd