India verdringt zich met China voor ESPO-ruwe olie uit april uit Rusland, prijzen stijgen

0
73

Privé-Indiase raffinaderijen verdringen zich in China met onafhankelijken voor het laden van Russische ESPO-ruwe olie in april, waardoor de prijzen hoger werden nadat Moskou de export van zijn paradepaardje Oeral verlaagde, aldus bronnen uit de industrie.

China, dat op weg is naar invoerrecordvolumes Russische ruwe olie in maart, veegt doorgaans alle ESPO-ruwe olie op die wordt geëxporteerd vanuit de Pacifische haven van Kozmino vanwege de nabijheid, terwijl sancties op Russische olie de pool van kopers hebben verkleind.

Aanbevolen voor u

  • 13 lessen uit het faillissement van Silicon Valley Bank
  • 2GQG-investering in Adani Group verhoogt FPI-instroom in maart
  • 3Net directe belastinginning bereikt Rs 13,73 lakh crore

Voor april hebben de Indiase raffinaderijen Reliance Industries Ltd en Nayara Energy echter ten minste vijf van de ongeveer 33 ESPO-ladingen ruwe olie binnengehaald vanwege de lage prijzen , aldus vier mensen die bekend zijn met de zaak. Reliance en Nayara reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. Dat is meer dan één lading voor levering in maart, de eerste sinds de aankoop van drie voor november 2022, toonden scheepsvolggegevens samengesteld door Kpler en Refinitiv aan.

Een van de bronnen zei dat de prijzen voor de in april geladen ESPO-ruwe olie naar India ongeveer $ 5 per vat lager waren dan die van Dubai op basis van geleverde af-schip (DES).

Indiase raffinaderijen kopen meestal Russische olie op leveringsbasis, waarbij de verkoper de verzekering, vracht en verzending regelt. Hoewel de meeste ladingen onder het prijsplafond liggen dat is opgelegd door de G7-landen en de Europese Unie, zijn de prijzen van Russische laagzwavelige olie gekocht door India gestegen tot boven de $ 60 per vat als gevolg van de stijgende vraag. Volgens berekeningen van Reuters heeft China ook ESPO boven het prijsplafond gekocht.

Indiase bedrijven gebruiken niet-dollarvaluta's om de betaling voor bepaalde Russische ruwe olie af te wikkelen en vermijden het gebruik van westerse diensten en banken om sancties te vermijden. Concurrentie uit India heeft de kortingen voor ESPO-zendingen die in april worden geladen, teruggebracht tot ongeveer $ 6,80 per vat tegen juni ICE Brent DES-basis naar Noord-China van $ 8,50 per vat vorige maand voor olie die in maart werd geladen, zeiden drie handelsbronnen. Murban-ruwe olie van vergelijkbare kwaliteit uit Abu Dhabi werd verhandeld tegen een premie van ongeveer $ 3,30 per vat ten opzichte van Dubai-koersen op een free-on-board-basis.

Ter vergelijking: Murban-ruwe olie die in april wordt geladen, kost ongeveer $ 9 per vat meer duurder dan ESPO geleverd aan China en India, volgens berekeningen van Reuters.

Advertentie

De overzeese export van ESPO-ruwe olie bedroeg in 2022 gemiddeld 800.000 vaten per dag, zo bleek uit de gegevens van Kpler, goed voor 17,3% van de totale Russische export over zee. De export van vlaggenschip Oeral van Russische kwaliteit bedroeg gemiddeld 1,74 miljoen vaten per dag, hoewel Moskou de export vanuit zijn westelijke havens in maart met 10% heeft verlaagd ten opzichte van de voorgaande maand. Ondertussen gaat China's koopwoede van ESPO door terwijl het land uit zijn nul-COVID-regime komt, wat leidt tot een opleving van de vraag naar brandstof vanuit de industrie en de reissector.

China's import over zee Russische olie zal deze maand een record van bijna 43 miljoen vaten bereiken, waaronder minstens 20 miljoen vaten ESPO.

Lees ook

Infosys-president Mohit Joshi treedt af om zich aan te sluiten bij Tech Mahindra

GQG-investering in Adani Group verhoogt FPI-instroom in maart

Silicon Valley Bank grootste mislukking sinds financiële crisis , miljarden…5 Redenen waarom u één app nodig heeft voor al uw dagelijkse bankzaken

De sterke vraag zorgde voor forse vrachttarieven voor tankers die ruwe olie vervoerden van de Russische haven in het Verre Oosten Kozmino, een belangrijk ESPO-exportknooppunt, naar Noord-China naar een geheel -time high van $ 2,4 miljoen in februari voordat het deze maand versoepelde tot $ 2,3 miljoen, Simpson Spence Youn g gegevens over Refinitiv Eikon toonden.