Drie jaar nadat de WHO Covid-19 tot een pandemie heeft verklaard: wat was de eerste pandemie van het moderne India?

0
75

Op 11 maart 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van Covid-19 officieel uitgeroepen tot een ‘pandemie’. “We hebben de inschatting gemaakt dat Covid-19 kan worden gekarakteriseerd als een pandemie”, zei hij. zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus in een media-briefing, sprekend over de piek in gevallen die buiten China werden gemeld.

Een pandemie is een ziekte-uitbraak die zich over landen of continenten verspreidt. Het treft meer mensen en kost meer levens dan een epidemie. De pandemie van Covid-19 zou het leven van veel Indiërs fundamenteel veranderen, van de duizenden die aan de ziekte leden tot degenen die werden getroffen door de economische gevolgen ervan.

Aanbevolen voor u

  • 1BBC-crisis: wat zijn de problemen met de schorsing van expert Gary Lineker en het intrekken van de show van David Attenborough?
  • 2Oscars 2023: wat zit er in de cadeautas van $ 126.000 en wie wint?
  • 3Wie is Li Qiang, de bondgenoot van Xi Jinping die de nieuwe premier van China heeft benoemd?

Maar het was niet de eerste pandemie die het land trof.

Lees ook |India's eerste geval van Covid-19 dat 3 jaar geleden werd gemeld: wat cijfers zeggen over sterfgevallen, vaccins

Ongetwijfeld was de derde plaagpandemie de eerste grote pandemie die India trof. Volgens de WHO begon de pandemie in 1855 in Yunan, China, en werd tot 1959 als actief beschouwd, toen het aantal slachtoffers wereldwijd daalde tot minder dan 200 per jaar. In deze periode heeft het tussen de 12 en 25 miljoen mensen over de hele wereld gedood, waarbij 75 procent van de geregistreerde sterfgevallen alleen al in Brits India plaatsvond (vanaf 1896). Het was een werkelijk wereldwijde pandemie, die steden als Hong Kong en Bombay in één adem trof met San Francisco, Glasgow en Porto.

Wat is de pest?

De builenpest wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis. Het wordt getransporteerd door vlooienbeten – ze brengen de ziekte over van geïnfecteerde knaagdieren op mensen. Het vertoont eerst griepachtige symptomen – koorts, koude rillingen en hoofdpijn – gevolgd door een ontstoken, droog, extreem pijnlijk gebied rond het gebeten gebied. Naarmate de infectie zich in het lichaam verspreidt, veroorzaakt het vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren, ondraaglijke pijn en over het algemeen sterft de geïnfecteerde persoon binnen een week na infectie als gevolg van meervoudig orgaanfalen.

Het moderne begrip van de ziekte ontwikkelde zich pas na 1896, toen de derde plaagpandemie grote schade aanrichtte in India. In januari 1897 ontdekten wetenschappers dat de pest als eerste de ratten trof en diende als een waarschuwing voor een naderende menselijke epidemie. In 1898 zou de rol van vlooien worden vastgesteld.

Hoe kwam de pest in India?

Volgens deskundigen waren er al in het begin van de 19e eeuw kleinere uitbraken van de pest in verschillende delen van het land. Deze werden doorgaans beperkt door zowel de relatieve dunheid van de bevolking als de immobiliteit ervan. Ook was cholera gedurende het grootste deel van de 19e eeuw de grootste zorg.

Advertentie

De derde plaagpandemie begon in China en kwam via de zee in India aan, vermoedelijk vanuit Hong Kong. Tijdens de eerste uitbraak in Hong Kong hadden de Britse autoriteiten een quarantaine opgelegd aan schepen die uit de stad kwamen. Naarmate de situatie in Hong Kong echter versoepelde, namen ook de quarantainenormen toe, wat leidde tot de pest die rond 1896 India binnendrong. Koloniale havensteden werden het zwaarst getroffen: Calcutta, Bombay, Karachi en Poona waren de eersten die uitbraken meldden.

< iframe class="youtube-player" width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/YE5u7Jg76Dc?version=3&rel=1&showsearch=0& #038;showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=en-US&autohide=2&wmode=transparant" allowfullscreen="true" style="border:0 ;" sandbox="allow-scripts allow-same-origin allow-popups allow-presentation">

Hoe erg was de pestpandemie?

Simpel gezegd heel erg. Terwijl de koloniale autoriteiten aanvankelijk probeerden de ernst van de crisis te bagatelliseren vanwege bezorgdheid over het imago van Groot-Brittannië en de handel, verspreidde de paniek zich wereldwijd als een lopend vuurtje.

Bombay werd het zwaarst getroffen en zou later de “stad van de pest” worden genoemd. In de eerste maanden van de pest zag Bombay grote aantallen van de bevolking naar het platteland vluchten, bijna 380.000 op een bevolking van 850.000 in februari 1897. Deze uittocht zou de pest over het land verspreiden. Ook verantwoordelijk was de graanhandel – graanopslagplaatsen werden bezocht door ratten die de rattenvlo met zich meebrachten. Tegen het einde van 1897 had de pest zich verspreid tot in het noorden van het huidige Punjab. Punjab zou enkele van de meeste doden te zien krijgen.

Advertentie

Charles Creighton, een pestarts die in India werkt, schreef dat er in 1906 in India meer dan een miljoen doden vielen, waarvan bijna de helft in Punjab. Historicus Myron Echenberg schrijft in Plague Ports: The Global Urban Impact Of Bubonic Plague, 1894-1901: “Tussen de komst van de pest in 1896 en 1921 kwamen naar schatting 12 miljoen Indiërs om het leven”. In de rest van de wereld zouden volgens schattingen van Echenberg ongeveer drie miljoen doden vallen.

Opinie |Laat staan ​​pandemische vermoeidheid, we zijn nog niet vrij van Covid

Hoe reageerden de Britse autoriteiten?< /sterk>

Zo slopend als de pest zelf was, zo was ook de reactie van de autoriteiten, vol met houdingen van Europese superioriteit en een onvolledig begrip van de ziekte zelf.

De autoriteiten begonnen met uitgebreide sanitatiecampagnes in Bombay – vaak het vernietigen van huizen van de armen in het proces. Dit werd gevolgd door gedwongen inspecties en ziekenhuisopnames, soms zelfs leidend tot geweld tussen de autoriteiten en de inboorlingen. Ook zouden er medische inspecties worden uitgevoerd op alle treinstations en havens.

Toen het aantal gevallen bleef toenemen en de internationale druk om een ​​handelsembargo in te stellen ten slotte toenam, voerde de regering de Epidemic Diseases Act (1897) in, die de autoriteiten ongekende bevoegdheden gaf om de pest te stoppen. Dit is dezelfde wet (hoewel sindsdien gewijzigd) die in 2020 in India werd ingeroepen toen de Covid-19-pandemie voor het eerst begon.

De wet gaf meer controle over gebouwinspecties en desinfecties aan de sanitaire voorzieningen en gemeenteambtenaren – medische officieren onderzochten mensen in de hele stad en brachten mensen met pestsymptomen naar het ziekenhuis. Waar weerstand was, werd geweld gebruikt. In Medicine and the Raj schrijft historicus Anil Kumar over de situatie in Poona, “berichten van seksuele intimidatie, belediging en misbruik door Britse troepen begonnen al snel in de stad te circuleren”. Om dit tegen te gaan, werden er steeds meer pogingen ondernomen om zieke familieleden te verbergen, zodat ze aan de gedwongen ziekenhuisopname konden ontsnappen. Gedurende deze periode zouden er in het hele land meerdere rellen uitbreken.

Advertentie

Kastenopvattingen waren een belangrijke reden voor het verzet tegen ziekenhuisopname. “Geruchten over kastenvermenging en onreinheid vergrootten de Indiase behoedzaamheid, en velen weigerden naar het ziekenhuis te gaan als ze ziek waren,” zei hij. schrijft Rebecca L Burrows in haar onderzoekspaper The Third Plague Pandemic and British India: A Transformation of Science, Policy, and Indian Society.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

De pest legde fundamentele verschillen tussen India en zijn kolonisatoren bloot. Terwijl de Britten simpelweg niet in staat waren om de Indianen te pakken te krijgen; afkeer van moderne geneeskunde en 'wetenschappelijke' praktijken, konden Indiërs, onderworpen aan traumatische en ongevoelige acties van de autoriteiten, ze nooit zonder argwaan bekijken. Dit leidde tot verwarring, wrok en misschien veel infecties en sterfgevallen die voorkomen hadden kunnen worden.

Advertentie

Tegen 1900 werden de inspanningen verschoven, waarbij enkele van de meer repressieve methoden werden opgegeven en vervangen door een focus op inenting. . Maar zelfs dit was niet gemakkelijk, aangezien de geruchten over het vaccin schering en inslag waren. Van bijzonder belang was het gerucht dat vaccins de “seksuele vermogens” van mensen vernietigden.

Wanneer eindigde de pandemie?

Hoewel de ergste jaren van de pandemie aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw plaatsvonden in India, is deze nooit helemaal verdwenen. Het vaccin dat aan het einde van de 19e eeuw door de Russisch-Franse bacterioloog Waldemar Haffkine is ontwikkeld, zou uiteindelijk op grotere schaal beschikbaar komen, waardoor het sterftecijfer met bijna 80 procent zou dalen. Maar net als bij het Covid-19-vaccin, heeft het de ziekte in de eerste plaats niet kunnen voorkomen. De pandemie werd verder afgeremd toen op grote schaal ratten werden gedood.

Lees ook

Instorting Silicon Valley Bank: wat is er gebeurd, wat weten we

H3N2-virus doodt 2 in India: Wat is dit virus en hoe kan het worden voorkomen…

Door China bemiddelde gesprekken helpen Saudi-Arabië en Iran om de banden te hernieuwen na 7 jaar r…

Waarom verplaatst Indonesië zijn hoofdstad van Jakarta naar Borneo? de meest recente was in 1994, toen de dood van een ongewoon aantal ratten in Surat de angst voor pest aanwakkerde en ongeziene migratie veroorzaakte. in de partitie.