De luchtkwaliteit in Peking keldert te midden van een stofstorm en vervuiling

0
69

Wolkenkrabbers in Beijing verdwenen in de nevel en de luchtkwaliteit kelderde toen de hoofdstad van China vrijdag werd gehuld in een stofstorm en zware vervuiling.

Concentraties van de kleine PM 2,5-deeltjes die kunnen bereiken diep in de longen en de bloedbaan kwam een ​​gevaarlijk bereik binnen op sites voor het monitoren van de luchtkwaliteit, waarbij de IQAir-website een luchtkwaliteitsindex van 1.093 liet zien, een “gevaarlijk” niveau, vele malen hoger dan wat als “ongezond” wordt beschouwd.

Aanbevolen voor jou

  • 1BBC-crisis escaleert terwijl spelers en sterren zich scharen achter Gary Lineker
  • 2China ontkent verborgen motieven na gastheer van Iran -Saudi praat
  • 3 Bom doodt 1, verwondt 5 tijdens persprijsuitreiking in Afghanistan

Beijing was vroeger berucht om zijn slechte luchtkwaliteit, maar de omstandigheden waren de afgelopen jaren sterk verbeterd toen de autoriteiten zwaar vervuilende voertuigen van de weg haalden en verplaatste kolencentrales en zware industrie naar de omliggende provincies. De hoofdstad stond vroeger ook bekend om de regelmatige stof- en zandstormen in de lente, veroorzaakt door winden die vanuit de löss-heuvels langs de bovenste delen van de Gele Rivier naar het westen waaiden.

Inspanningen tegen woestijnvorming hebben ertoe bijgedragen zowel de frequentie als de intensiteit van de stormen te verminderen die de omringende lucht vaak een catastrofale geelachtig rode kleur hadden gegeven. De luchtkwaliteit verbeterde ook aanzienlijk na 2000, toen een groot deel van de Chinese industrie werd gesloten door lockdowns en quarantaines die werden opgelegd door het strikte “zero-COVID”-beleid van China.

In het licht van een trage economie heeft China kolengestookte energie gepromoot, waardoor inspanningen om de klimaatveranderende koolstofemissies van de grootste wereldwijde bron te verminderen, worden teruggedrongen. China is een van de grootste investeerders in wind- en zonne-energie, maar nerveuze leiders riepen op tot meer kolengestookte stroom nadat de economische groei in 2021 instortte en tekorten voor black-outs en fabriekssluitingen zorgden.

De aanval van Rusland op Oekraïne versterkte de angst dat buitenlandse olie- en kolenvoorraden zouden kunnen worden verstoord. China is de grootste producent en consument van steenkool en de grootste bron van luchtverontreiniging en klimaatveranderende gassen.

Lees ook

Japanse bevolkingscrisis: hoe is het zo erg geworden?

Pakistan gaat bergopwaarts taak' om te proberen Kasjmir in het 'centrum' van agen…

Silicon Valley Bank in beslag genomen door FDIC terwijl spaarders contant geld opvragen ” />

Li Qiang, vertrouweling van Xi, neemt leiding als premier van China

De regerende Communistische Partij heeft bindende emissietoezeggingen verworpen, daarbij verwijzend naar haar economische ontwikkelingsbehoeften, en Beijing heeft vermeden zich aan te sluiten bij regeringen die beloofden stop het gebruik van kolengestookte energie uit.