De Duitse politie had gesproken met de man die het vuur opende op Jehovah’s Witness Hall

0
86

Geschreven door Christopher F. Schuetze en Melissa Eddy

Weken voordat hij het vuur opende op zijn voormalige gemeente in een zaal van Jehovah's Getuigen in Noord-Duitsland , De autoriteiten hadden de schutter gecontroleerd, maar vastgesteld dat ze geen reden hadden om zijn wapens in beslag te nemen, zeiden functionarissen vrijdag.

Aanbevolen voor jou

  • 1Israël vuurt raketten af ​​op westelijke stad: Syrische staatsmedia
  • 2De rol van China in de deal tussen Iran en Saoedi-Arabië toont de wereldwijde doelen van Xi Jinping
  • 3Muiterij bij de BBC: ruzie in Lineker veroorzaakt toenemende crisis bij Britse omroep

De schutter doodde zes mensen, onder wie een zwangere vrouw, voordat hij zijn wapen op zichzelf richtte toen de politie donderdag het gebouw in Hamburg bestormde in wat de autoriteiten 'het ergste massale schietincident van deze dimensie' noemden dat de stad trof.

Er is een zegel gezien op een deur met een gebroken ruit in een gebouw waarin een Koninkrijkszaal van Jehovah's Getuigen is gehuisvest waar een dodelijke schietpartij plaatsvond, in Hamburg, Noord-Duitsland, 10 maart 2023. (REUTERS/Fabian Bimmer)

In overeenstemming met de Duitse privacywetten identificeerde de politie de schutter alleen als Philip F., een 35-jarige Duitser die volgens de autoriteiten tot anderhalf jaar geleden lid was van de gemeente. “Maar blijkbaar niet op goede voet vertrokken”, zegt Thomas Radszuweit, het hoofd van de staatsveiligheid in Hamburg.

Massale schietpartijen zijn uiterst zeldzaam in Duitsland, waar de regelgeving beperkt wie een wapen mag bezitten en training en testen verplicht stelt voordat een wapen kan worden gekocht. Volautomatische wapens worden beschouwd als “oorlogswapens” en zijn illegaal.

In januari ontvingen autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor wapenbeheersing een brief waarin stond dat Philip F. “een speciale woede koesterde tegen leden van religieuze groeperingen, met name de Jehovah's Getuigen,' zei Radszuweit.

Enkele weken na ontvangst van de brief stuurde de politie een onaangekondigd team naar het huis van Philip F. om te controleren of hij zijn wapens en munitie in een kluis had opgeborgen, zoals wettelijk vereist, en om met hem te spreken.

Advertentie << p>Ze zeiden dat hij open en meewerkend was geweest en, met uitzondering van één verdwaalde kogel buiten de kluis, dat alles in orde was. Ze gaven hem een ​​mondelinge waarschuwing.

De politie zet het gebied af na een dodelijke schietpartij in Hamburg, Duitsland , 9 maart 2023 in dit stilstaande beeld uit video. (Reuters)

De wet in Duitsland beperkt ook het vermogen van autoriteiten om stappen te ondernemen om wapens te verwijderen van een eigenaar die een vergunning heeft om ze te bezitten. In het geval van Philip F., omdat de brief anoniem was geschreven en geen bewijs leverde, konden de autoriteiten weinig doen, zeiden ambtenaren.

Andy Grote, senator van Binnenlandse Zaken voor de stadstaat Hamburg, beschreef de aanslag van donderdag als “de ergste misdaad in de recente geschiedenis van onze stad”. Naast de zes doden raakten acht anderen gewond. “Het is een gruwelijke daad – en het is een gruwelijke daad”, zei Grote.

Advertentie

Politieagenten die op de eerste noodoproepen reageerden, kwamen de hal van Jehovah's Getuigen binnen toen ze schoten hoorden die van binnenuit klonken, zeiden de autoriteiten op een persconferentie op vrijdag. Ze vonden gewonden op de grond en zagen een man met een pistool naar een bovenverdieping van het gebouw rennen.

Een speciale eenheid arriveerde toen en isoleerde de schutter, een aanpak die voorkwam dat anderen onder de ongeveer 50 mensen die zich in het gebouw hadden verzameld, werden gedood, zei Matthias Tresp, het hoofd van de speciale politie in Hamburg.

“De onmiddellijke ingang actie heeft het leven van veel mensen gered, 'zei Tresp. Bij de aanslag kwamen vier mannen en twee vrouwen om het leven. Een van de vrouwen was zwanger en haar 7 maanden oude foetus stierf ook, aldus de autoriteiten.

De schutter was gewapend met een halfautomatisch pistool, een van de wapens die hij wettelijk mocht bezitten. Het pistool werd naast zijn lichaam gevonden, aldus de autoriteiten.

Negen lege magazijnen, elk geschikt voor maximaal 15 patronen, werden ter plaatse gevonden, samen met een rugzak gevuld met nog 20 magazijnen, zei Radszuweit. Op het lichaam van de schutter werden nog twee magazijnen gevonden. Philip F. behaalde zijn wapenvergunning in 2022 en had zijn wapen legaal verkregen, aldus de autoriteiten.

Advertentie

De Jehovah's Getuigen, een denominatie die in de 19e eeuw in de Verenigde Staten is opgericht, is sinds 1902 actief in Duitsland. Ze vormen een relatief kleine religieuze gemeenschap van ongeveer 175.000 aanhangers in Duitsland, waar bijna 900 toegewijde “koninkrijkszalen, ”zoals de groep haar gebedshuizen noemt.

Vervolgd door de nazi's en nauwlettend in de gaten gehouden door de communistische geheime politie in het voormalige Oost-Duitsland, worstelde de groep tientallen jaren om een ​​gelijkwaardige status te krijgen als de andere religieuze gemeenschappen in Duitsland . Dat werd vanaf 2005 in Berlijn verleend.

Advertentie

Bondskanselier Olaf Scholz, die eerder burgemeester van Hamburg was, en president Frank-Walter Steinmeier behoorden tot degenen die hun condoleances betuigden na de schietpartij op donderdag.

In een verklaring zei de organisatie van Jehova's Getuigen in Duitsland zei: “De religieuze gemeenschap is diep bedroefd door de gruwelijke aanval op haar leden in een koninkrijkszaal in Hamburg na een kerkdienst.”

Advertentie

De eerste telefoontjes over de schietpartij kwamen om 21.15 uur bij de politie. Bewoners van het gebied, een normaal gesproken rustige wijk in het noorden van Hamburg, zeiden dat ze stomverbaasd waren toen ze schoten hoorden klinken vanuit het gebouw waar de religieuze gemeenschap bijeenkwam.

“Ik begon te filmen met mijn telefoon en door door de zoom kon ik vaststellen dat er iemand aan het schieten was”, zegt Gregor Miebach, een student die tegenover de hal woont, tegen de Duitse zender N-TV. “Er waren minstens 25 schoten die ik hoorde.”

De speciale politie-eenheid die reageerde, was toevallig in de buurt en arriveerde binnen enkele minuten, zeiden de autoriteiten, waarna agenten zich een weg baanden door de drie verdiepingen.

Lees ook

Japanse bevolkingscrisis: hoe is het zo erg geworden?

Muiterij bij de BBC: ruzie in Lineker veroorzaakt toenemende crisis bij Britse omroep

Pakistan gezichten &#039 ;zware taak' om te proberen Kasjmir in het 'centrum' van agen…

De rol van China in de deal tussen Iran en Saoedi-Arabië toont de wereldwijde doelen van Xi Jinping

“Nadat de politie arriveerde, werd er een tijdje niet geschoten”, zei Miebach. “Na ongeveer vijf minuten was er één schot.”