India bekijkt opties om defensierechten aan Rusland te betalen: verkoop van aandelen, obligaties, derde valuta

0
59

India onderzoekt ten minste drie opties om openstaande roebelbetalingen ter waarde van ongeveer Rs 28.000 crore te vereffenen voor door Rusland geleverde wapens, zo heeft The Indian Express vernomen.

Tot nu toe kon India deze betalingen niet verwerken omdat Rusland is getroffen door strenge sancties sinds de oorlog met Oekraïne vorig jaar februari begon. Aangezien de meeste militaire hardware van India van Russische oorsprong is, zijn er bij de regering zorgen geuit over het vermogen van Rusland om de leveringsschema's van kritieke reserveonderdelen en uitrusting na te komen als de betalingen verder worden uitgesteld.

Lees ook |Banden met India onder enige druk vanwege tot door sancties veroorzaakte verstoringen: Rusland

India importeert olie en wapens uit Rusland. Een rapport van Reuters op zaterdag citeerde bronnen die zeggen dat Indiase raffinaderijen zijn begonnen met het betalen in Dirhams van de Verenigde Arabische Emiraten in plaats van Amerikaanse dollars voor Russische olie die is gekocht via in Dubai gevestigde handelaren.

Een topfunctionaris vertelde The Indian Express dat India momenteel drie opties overwegen om de contributie van Rusland te vereffenen voor de wapens die het heeft geleverd, waaronder het initiëren van roebelbetalingen in Chinese yuan en VAE-dirham.

Alleen abonneesVerhalenAlles bekijken

Welke geheimen hebben de wezens van de diepte?

Delhi Confidential: Hardeep Singh Puri neemt deel aan nieuwe demonstratie …Kom naar voren, licht de sluier op, laat geen mannen uw vergaderingen bijwonen: bij V-C's…Verjongde waterlichamen, nieuwe vijvers blazen nieuw leven in dit Bengaalse districtKoop een 2-jarig abonnement met SD20-code voor een speciale prijs

De kwestie werd vorig jaar besproken met Rusland en intern tussen functionarissen van de ministeries van Defensie en Financiën en er werd besloten dat de modaliteiten zouden worden besproken met de Reserve Bank of India.

Uitleg

Nodig: levering van reserveonderdelen

Aangezien de meeste militaire hardware van India van Russische oorsprong is, zijn er bij de regering zorgen geuit over het vermogen van Rusland om te voldoen aan de leveringsschema's van kritieke reserveonderdelen en uitrusting als betalingen uit India lopen verder vertraging op. Dit heeft ook gevolgen voor de geplande kapitaaluitgaven van het Indiase leger voor dit jaar.

Ambtenaren zeiden dat zelfs nu betalen via de vreemde valuta van een derde land wordt onderzocht, India zijn zorgen heeft vanwege de “gevoelige” aard van de meeste defensiedeals. “We onderzoeken de Dirham-optie, maar er is minder comfort met de Yuan-optie”, zei een functionaris.

De regering onderzoekt ook de mogelijkheid om de roebelbetalingen te doen via een hybride vorm van staatsobligaties – een schuldinstrument uitgegeven door de overheid – waarbij de overheid zich ertoe verbindt het vaste bedrag later te betalen, inclusief nominale waarde en rente.

p>Advertentie Lees ook |Hardeep Singh Puri zegt dat India “marktkaart zal spelen” bij de olie-import, om te kopen van degene die een stabiele, betaalbare aanvoer biedt

“Er wordt besproken of de contributie aan Rusland naar een aparte rekening kan worden verschoven in India en een soevereine garantie uitgegeven over dergelijke deposito's,” zei de functionaris.

Een functionaris legde uit dat het hybride wordt genoemd omdat staatsobligaties doorgaans niet worden gebruikt om contributie te vereffenen.

Een derde optie die wordt besproken, is het aanbieden van een aantal belangen aan Rusland in staatsbedrijven, die in de toekomst kunnen worden geliquideerd – een suggestie waarvan wordt aangenomen dat deze van Russische zijde is gekomen.

Advertentie

Een tweede regering De functionaris zei dat de optie zelfs zou kunnen worden uitgeoefend in joint ventures van India en Rusland, waar India, indien nodig, tijdelijk de vereiste investeringen van Russische zijde zou kunnen doen.

Dit is niet de eerste keer dat India problemen ondervindt bij het vereffenen van Russische betalingen. In 2018, toen India de S-400-deal met Rusland tekende – een jaar nadat de Verenigde Staten de Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) goedkeurden – waren er problemen met de roebelbetalingen voor defensiegerelateerde voorraden.

India slaagde er echter in om Russische betalingen voor defensiegerelateerde leveringen via Indiase filialen van twee Russische banken VTB en Sberbank te verwerken door het dollarequivalent in Indiase roepies uit te betalen.

Maar ook deze werden na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne onder sancties geplaatst.

Indiase banken stonden niet open voor het verwerken van Russische betalingen nadat meerdere sancties waren opgelegd aan het land in de nasleep van de oorlog met Oekraïne.

Advertentie

De Rs 28.000-crore aan roebelbetalingen voor defensiegerelateerde voorraden die India zou moeten vrijgeven, omvatten contracten met de Indiase luchtmacht, het leger en de marine, evenals met de Defense Research Development Organization (DRDO) en verschillende overheidsbedrijven in de defensiesector.

India moest tegen het einde van het boekjaar 2021-2022 Rs 11.500 crore aan Rusland betalen.

Advertentie

Enkele contracten met Rusland omvat het langeafstands luchtdoelraketsysteem S-400; twee schepen van de Tushil-klasse die in Rusland worden gebouwd; een onbepaald aantal Smerch Multiple Rocket Launch Systems; raketprojectielen en X-31-raketten van Russische makelij, naast andere raketten, afgezien van reserveonderdelen voor verschillende wapensystemen en uitrusting in de inventaris van het leger.

© The Indian Express (P) Ltd