Fallout van MLC stoelrij spreads in Cong, stemmen stijgen op tegen Maharashtra-chef Nana Patole

0
69

DE spanning die binnen het congres in Maharashtra borrelde sinds de opstand van de Tambe-familie in de recente MLC-peilingen, is naar buiten gekomen. Senior congresleider Balasaheb Thorat verwees naar de kwestie tijdens een openbaar evenement op zondag, en zijn assistenten zeiden dat hij bij het opperbevel van de partij had geklaagd over vermeende “vernedering” door Maharashtra-eenheidschef Nana Patole.

Hoewel er gemopperd werd over de manier van functioneren van Patole, die in januari 2018 vanuit de BJP toetrad tot het congres, is het de eerste keer dat iemand dit in het openbaar naar buiten brengt. Congresleiders zeggen dat het gemompel zou kunnen toenemen “aangezien Patole wordt gezien als iemand die geïsoleerd werkt in plaats van de partij samen te dragen”, met senioren die te nijdig zijn omdat ze “buitenspel worden gezet”.

Lees |Tambe bedroog congres, partij steunt de kandidatuur van zoon niet: Nana Patole

Thorats uitbarsting kwam op een feest dat zondagavond in Sangamner was georganiseerd voor zijn verjaardag. Verwijzend naar de Nashik-afgestudeerden’ Bij verkiezingen voor de zetel van de Wetgevende Raad zei hij: “Ik ben gepijnigd door de politiek die over de zetel is gebeurd.” Ik heb mijn gevoelens overgebracht aan het opperbevel van de partij.”

Thorat voegde eraan toe: “Ze beweerden dat ik op weg was naar de BJP. Ik ben een congreslid en zal dat altijd blijven… We zullen er op partijniveau een passende beslissing over nemen. ?resize=140,79″ />

Delhi Confidential: Hardeep Singh Puri neemt deel aan nieuwe demonstratie…Kom naar voren, til de sluier op, laat geen mannen uw vergaderingen bijwonen: bij V-C's…Verjongde waterlichamen, nieuwe vijvers blazen nieuw leven in dit Bengaalse district

India's grote millets duwen, waarom het zinvol is om deze granen te hebbenKoop 2-jarig abonnement met SD20-code voor speciale prijs

De functie werd bijgewoond door de winnaar van de zetel en Thorat's neef, Satyajeet Tambe, evenals Tambe's vader Sudhir Tambe en de lokale Congress MLA.

Lees |Na de uitbarsting van Balasaheb Thorat tegen de chef van het congres van Maharashtra, roept Prithviraj Chavan op tot meer overleg.

Het congres had oorspronkelijk Tambe Sr, de zittende MLC, vanuit de zetel genomineerd. Op het laatste moment diende Satyajeet echter zijn nominatie in als onafhankelijk, terwijl Tambe Sr wegbleef ondanks het congresticket. Kort nadat hij had gewonnen, beweerde Satyajeet dat de familie was opgedragen een beslissing te nemen over wie zou moeten deelnemen, maar dat ze het verkeerde formulier hadden gekregen om de nominatie in te dienen.

Hoewel Satyajeet Patole niet noemde, werden zijn opmerkingen gezien als gericht aan het hoofd van het staatscongres. Hij voegde eraan toe: “Toen het verkeerde formulier naar mij werd gestuurd, belde ik Patole. Zijn telefoon stond uit… Ik heb nog steeds het nominatieformulier ingediend als congreskandidaat, maar de partij heeft mij niet haar steun betuigd. Satyajeet beweerde dat dit de reden was waarom hij een nominatie als onafhankelijk had ingediend en beweerde een samenzwering tegen de familie en pogingen om oom Thorat in diskrediet te brengen.

Advertentie Lees |Na een uitbarsting tegen het opperbevel, verkleinden de kansen van Satyajeet Tambe om terug te keren naar het Congres.

Tot nu toe had Thorat, die een behandeling onderging nadat hij zijn schouder had geblesseerd, elke opmerking over de MLC-controverse vermeden.

Gevraagd of Thorat had geschreven aan het opperbevel, woordvoerder van het staatscongres, Atul Londhe, zei dat hij niet op de hoogte was van een dergelijke brief.

Partijbronnen zeiden dat Patole ook te maken kreeg met push-back over de twee namen die hij voorstelde voor de Nagpur-zetel in de MLC-peilingen. Een groep leiders van Vidarbha verenigde zich om ervoor te zorgen dat Sudhakar Adbale de congreskandidaat kreeg; en hij won in een grote verrassing voor de BJP.

Advertentie

Bronnen zeggen dat het verzet van de congresleiders het gevolg was van wat er was gebeurd in december 2021, toen Patole had overwonnen om een ​​ticket te verzekeren voor mede-BJP-gedraaide congresleider Chhotu Bhoyar van de MLC-verkiezing in Nagpur, tegen de BJP-president Chandrashekhar Bawankule. Op het laatste moment had het congres zijn steun verlegd naar de onafhankelijke Mangesh Deshmukh, waarbij Bawankule uiteindelijk met een enorme marge won.

Een congresleider zei dat vele anderen de mening van Thorat over Patole delen, en beschuldigde het staatshoofd van het nemen van “eenzijdige beslissingen”, zonder overleg met collega's die al tientallen jaren in de partij zitten. De leider beschuldigde Patole ook van het aanwakkeren van spanning in de Maha Vikas Aghadi (MVA) alliantie. “In plaats van banden aan te halen met de NCP en Uddhav Shiv Sena, legt hij elke dag verklaringen af ​​tegen de alliantiepartners.”

Onder degenen die naar verluidt ontevreden zijn over het functioneren van Patole zijn ex-minister van de Unie Prithviraj Chavan en voormalig eerste minister Ashok Chavan. Terwijl Ashok Chavan een tv-zender vertelde dat hij geen commentaar wilde geven “over de staatsleiding”, zei Prithviraj Chavan dat Patole “zijn eigen stijl van functioneren” had. Cryptisch voegde hij eraan toe aan The Indian Express: “Ik heb zelf geen probleem met hem gehad. Hij belt me ​​wel wanneer hij daar zin in heeft.

Prithviraj Chavan maakte vervolgens een vergelijking met de tijd dat Mallikarjun Kharge, de huidige nationale president van het Congres, de leiding had over de partij in Maharashtra. “Er was toen een commissie van senioren. Het had voormalige CM's, voormalige ministers, de zittende president van de staatseenheid en voormalige presidenten. We kwamen elke twee weken of maandelijks bijeen, bespraken partijkwesties en gaven ons advies… Er is weer een dringende behoefte aan zo'n commissie om problemen zoals die zich voordeden tijdens de Tambe-zaak te voorkomen,” zei hij.

Tijdens Rahul Gandhi's Bharat Jodo Yatra kreeg Patole kritiek omdat hij naar verluidt “verwaarloosbare” inspanningen had geleverd, waardoor senior partijleiders het grootste deel van de organisatorische details op zich moesten nemen.

>Advertentie

Eerder, in februari 2021, had Patole de partij verbijsterd verlaten door zijn abrupt aftreden als Spreker. Lange tijd daarna bleef de vice-voorzitter de gang van zaken in het Huis leiden, zonder dat er een voorzitter werd gekozen. Dit leverde vorig jaar een probleem op, toen de MVA haar regering probeerde te redden na de splitsing in de Shiv Sena.