De Tanzaniaanse man valt vaak flauw en loopt nadat de arts een draadloze pacemaker in het hart heeft geïmplanteerd via de nekader

0
56

De vijftigjarige Stephen Cane uit Tanzania had een ritmeprobleem in zijn hart. Het was onregelmatig en traag. Maar hij kon geen kandidaat zijn voor een conventioneel pacemaker-implantaat. Hij had in het verleden een beroerte gehad, had een aortaklepvervangende operatie ondergaan en zijn algehele lichaamsconditie was niet ondersteunend genoeg omdat hij last had van symptomen van kortademigheid, zwakte, lethargie en bijna flauwvallen. Hij was bang voor nog een open procedure omdat hij geen infectie wilde oplopen.

Cane vond zijn antwoorden van Dr. Vanita Arora, Senior Consultant, Cardiac Electrophysiologist & Interventiecardioloog, afdeling Cardiac Pacing & Elektrofysiologie, Indraprastha Apollo Hospital, New Delhi. Omdat zijn Holter >3 seconden lange pauzes liet zien, wat duidt op een langzame hartslag, stelde ze een draadloze pacemaker voor.

Maar toen deed zich een andere uitdaging voor. Toen de procedure werd gestart, bleek dat de aders van Cane's benen eigenlijk niet verbonden waren met het hart en dat er een anatomisch probleem was met beide beenaders (onderbroken inferieure vena cava IVC die afvloeit in hemiazygote ader die afvloeit in linker persisterende superieure vena cava, LPSVC). “Omdat ze geen toegang via het been konden vinden, implanteerden de dokter en haar team de draadloze pacemaker via een pad door de nek. Ze hebben geïnnoveerd', zegt Cane, die uit het ziekenhuis is ontslagen en nu weer thuis is.

Wat is een draadloze pacemaker?

Alleen abonneeverhalenBekijk alles< figuur>

Delhi Confidential: Hardeep Singh Puri neemt deel aan nieuwe demonstratie …Kom naar voren, til de sluier op, laat geen mannen je vergaderingen bijwonen: Bij V-C's…

Verjongde waterlichamen, nieuwe vijvers blazen nieuw leven in dit Bengaalse district

India’ s grote millets push, en waarom het zinvol is om deze granen te hebbenKoop 2-jarig abonnement met SD20-code voor speciale prijs

“Bij deze procedure zijn geen aanwijzingen nodig; daarom staat het bekend als draadloze pacemaker/draadloze pacemaker. Er is ook geen operatie nodig. Wereldwijd en in India begon de menselijke implantatie van draadloze pacemakers in India vanaf 2016 en wordt bij voorkeur gedaan vanuit de femorale benadering (vanuit de ader van het been). Het grootste voordeel is dat de patiënt geen postoperatieve complicaties heeft zoals hematoom, bloedingsrisico in de pocket en infecties. De conventionele pacemaker ontwikkelt in de loop der jaren slijtage, waardoor de patiënt problemen krijgt in de vorm van een defecte geleidingsdraad. De draadloze pacemaker vermijdt deze problemen. Het wordt geïmplanteerd vanuit een beenader door een 27 Fr-huls, wat een enorme huls is, maar nadat de huls is verwijderd, wordt er een hechting over de plaats geplaatst, zodat de patiënt de volgende dag naar huis kan', zegt dr. Arora.

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/02/WhatsApp-Image-2023-02-03-at-10.46.24-1.jpeg" />Draadloze pacemakers kunnen geschikt zijn voor patiënten met permanent atriumfibrilleren met bradycardie of bradycardie-tachycardiesyndroom.

In welke omstandigheden kan deze procedure worden uitgevoerd?

Leadloze pacemakers kunnen mogelijk geschikt zijn voor patiënten met permanent atriumfibrilleren met bradycardie of bradycardie-tachycardiesyndroom of patiënten die niet vaak pacing nodig hebben. Draadloze pacemakers zijn niet geschikt voor patiënten die tweekamerstimulatie nodig hebben, zoals patiënten met bepaalde vormen van hartblokkade of disfunctie van de sinusknoop.

“De draadloze pacemaker is een zeer goed alternatief voor patiënten met toegangsproblemen tot de subclavia, okseladers (aders van de bovenste ledematen), vandaar de femorale (aders van de onderste ledematen) benadering. Maar Cane's geval was uniek, waar de femorale benadering niet werkte. Daarom werd besloten om de toegang via de nekader te nemen (jugulaire benadering)”, legt dr. Arora uit.

Advertentie LEES OOK |'s Werelds kleinste pacemaker redt 76-jarige vrouw

Hoe zit het met een halsader werkwijze?

Dr. Arora deed veel onderzoek voordat hij tot deze alternatieve innovatie besloot. “Deze aanpak is nergens in de regio Azië-Pacific toegepast. Maar ik had de literatuur gelezen van casusrapporten uit Nederland en Italië. Ik heb veel nagedacht, herzien en gepland voor de procedure om de stijve draad te parkeren tijdens seriële dilatatie van de halsader. De bocht op de katheter die vanuit de nekader was ingebracht, was coronaire sinusvriendelijk, dus ik moest hem manoeuvreren om het rechterventrikeluitstroomkanaal binnen te gaan. Het distale uiteinde van de katheter was 'ondersteboven', dus het gebruik van het afbuigbare hulpmiddel, het ontgrendelingshulpmiddel en het plaatsingshulpmiddel was gebaseerd op ervaring met eerdere gevallen en vaardigheid. De draadloze pacemaker werd met succes geïmplanteerd in het septumgebied van de rechterventrikel (rechteronderkamer van het hart) en de huls werd eruit gehaald. Er werd een cijfer van 8 hechtingen gedaan op de nekader. De patiënt deed het goed, kon binnen een paar uur lopen en was klaar om de volgende ochtend te worden ontslagen”, zegt ze.

“De draadloze pacemaker is met succes geïmplanteerd in het rechter ventrikel (rechter onderkamer van hart) septumgebied en de huls is eruit gehaald& #8221;

Welke patiënten moeten voor deze ingreep gaan?

Een draadloze pacemaker is een keuze voor patiënten met slechte longen, problemen met de toegang tot de bovenste ledematen, eerder geïnfecteerde pacemakers, oudere patiënten die geen pacemakeroperatie willen of snel willen herstellen.

Wat is de gebruiksfrequentie?

Advertentie

In totaal zijn er ongeveer 70.000 draadloze implantaten uitgevoerd in de VS tegenover ongeveer 500 implantaten in India.

Hoe zit het met onderhandelen over beveiligingssystemen op luchthavens?< /strong>

 

Er zijn in totaal ongeveer 70.000 draadloze implantaten uitgevoerd in de VS tegenover ongeveer 500 implantaten in India.

Als u een draadloze pacemaker krijgt, geeft het bedrijf u een kaart die u kunt laten zien aan het beveiligingspersoneel. Luchthavenbeveiligingssystemen veroorzaken meestal geen problemen met pacemakers. Dergelijke patiënten kunnen indien nodig ook handmatig scannen,” voegt dr. Arora toe.

(Dr. Arora is president van de Indian Society of Electrocardiology, vice-president van de Indian Heart Rhythm Society, voormalig president van IMA-NDB en lid van de raad van bestuur van de World Society of Aritmias)< /p>