Wat is monitor-ghosting en hoe los ik dit op?

0
39
sezer66/Shutterstock.com

Monitorghosting is een naam die wordt gegeven aan pixelsporen die verschijnen tijdens snelle bewegingen als een resultaat van trage pixel reactietijden. U kunt ghosting corrigeren met de overdrive-instelling in het menu van uw monitor, maar pas op dat u niet onbedoeld pixelovershoot veroorzaakt.

Zie je sporen of wazigheid op je monitor tijdens snelle bewegingen of games? Beeldschaduwen kunnen lcd-monitoren en televisies beïnvloeden, maar u kunt dit mogelijk verhelpen met een eenvoudige instelling. Hier ziet u hoe.

Wat is monitor-ghosting?

Monitor-ghosting verwijst naar visuele artefacten die bewegende objecten volgen, met name overheersend bij het gamen of het weergeven van andere snel bewegende inhoud. U merkt misschien geen ghosting bij normaal desktopgebruik of games met een langzamer tempo, maar het kan afleidend zijn wanneer u first-person shooters of racegames speelt, of zelfs als u snel op een webpagina scrolt.

Sommige beeldschermen kunnen onder bepaalde omstandigheden gevoeliger zijn voor nevenbeelden, bijvoorbeeld in bijzonder donkere scènes. Dit kan een verlies aan schaduwdetail veroorzaken en grote delen van het scherm in een smoezelige puinhoop veranderen. Ghosting is niet alleen frustrerend om mee om te gaan, maar kan ook bijdragen aan vermoeide ogen tijdens lange speelsessies.

Ghosting kan elk type LCD-scherm aantasten, inclusief monitoren en televisies. Het komt vaker voor op VA-type panelen, de belangrijkste LCD-paneeltypes die op televisies worden gebruikt. Beeldschaduwen zouden geen probleem moeten zijn op OLED-panelen, maar zelfuitstralende beeldschermen kunnen in plaats daarvan last hebben van een vorm van tijdelijke (en mogelijk permanente) beeldretentie op statische elementen zoals gezondheidsbalken of nieuwtickers.

Wat veroorzaakt monitor-ghosting?

Monitorghosting wordt veroorzaakt door trage pixelresponstijden, waarbij pixels niet in staat zijn om netjes op tijd van de ene kleur in de andere te veranderen. Het probleem is meer merkbaar bij hoge framesnelheden, waarbij frametijden (de tijd waarin een nieuw frame wordt afgeleverd) sneller kunnen zijn dan de responstijd van de monitor.

Monitorfabrikanten adverteren vaak naast andere monitorspecificaties zoals contrastverhouding en verversingssnelheid, de responstijd van een monitor in milliseconden. Mogelijk vindt u deze cijfers vermeld als “GtG” (grijs-naar-grijs) en “MPRT” (Moving Picture Response Time), en beide verwijzen naar verschillende statistieken.

GtG beschrijft hoe lang het duurt voordat een pixel tussen twee kleuren wisselt. MPRT beschrijft hoe lang een pixel op het scherm blijft staan. In beide gevallen is een lager aantal wenselijk. Het is mogelijk om een ​​snelle GtG-waarde en een langzame MPRT-waarde te hebben, waardoor ghosting op uw monitor kan verschijnen.

Blur Busters heeft een uitstekende uitleg over hoe GtG en MPRT op elkaar inwerken, welke andere factoren deze waarden beïnvloeden en hoe fabrikanten proberen de problemen van beeldpersistentie op te lossen.< /p>

Aangezien deze waarden door monitorfabrikanten door elkaar en vaak zonder context worden gebruikt, is het raadzaam om bij het doen van een aankoop niet alleen te vertrouwen op een enkele geadverteerde responswaarde. We raden u aan beoordelingen te lezen van alle monitoren die u overweegt te kopen op websites zoals RTING's om te zien of ghosting aanwezig is en (zo ja) hoe erg het is. U kunt ook onze samenvattingen van de beste monitoren, de beste gamemonitoren en de beste ultrabrede monitoren raadplegen.

The Best Computer Monitors of 2023 Best Monitor Overall ASUS ProArt PA279CV Amazon

$449.99
 

Beste budgetmonitor Dell S2721QS Amazon

$ 307,98
$ 329,99 Bespaar 7%

Beste gamingmonitor Dell Alienware AW3423DW Amazon

$1198,62
 

Beste ultrabrede monitor LG 38WN95C-W Amazon

$ 1223,92
$ 1399,99 Bespaar 13%

Beste 4K-monitor Gigabyte M32U Amazon

$653.99
$799.99 Bespaar 18%

Beste monitor voor Mac Dell U2723QE Amazon

$ 518,00
$ 779,99 Bespaar 34%

Voer een ghosting-test uit om het probleem te identificeren

Als u al ghosting of pixelsporen ziet bij het spelen van snelle games weet je al dat je een probleem hebt. U kunt ook een ghosting-test op uw monitor uitvoeren. Dit is handig als u bezig bent met het testen van een monitor in een showroom of overweegt iets tweedehands te kopen dat u kunt bemachtigen voordat u het koopt.

Gebruik de Blur Busters UFO Ghosting-test om een ​​ghosting-test uit te voeren. Gebruik de “Snelheid” vervolgkeuzemenu om de pixels per seconde aan te passen, om langzamere of snellere bewegingen op het scherm te simuleren. Als je pixelsporen ziet die consistent zijn met ghosting, heb je het probleem geïdentificeerd.

Blur Busters

Deze test kan ook andere artefacten aan het licht brengen die kunnen verschijnen wanneer u monitorghosting probeert te verhelpen, dus u wilt de test raadplegen om te zien of de onderstaande remedie een balans vindt waar u tevreden mee bent.

Monitor-ghosting verhelpen

U kunt proberen monitorghosting te corrigeren door de overdrive-instelling van uw monitor te gebruiken. Door hogere spanningen op individuele pixels te gebruiken, kunnen responstijden worden verbeterd en kunnen ghosting worden verminderd of volledig verdwijnen. Verschillende fabrikanten hebben verschillende namen voor overdrive-instellingen, dus het kan zijn dat u de ingebouwde voorkeuren van uw monitor moet doorspitten om deze te vinden.

Zoek naar labels zoals Overdrive, OD, Response Time (LG en Samsung), TraceFree (ASUS), Rampage Response (ViewSonic), AMA (BenQ) of vergelijkbaar. Sommige monitoren hebben deze instelling niet, in welk geval u de reactietijd niet kunt verhogen. Experimenteer met het verhogen van uw reactiesnelheid (als u de instelling vindt) terwijl u de Blur Busters UFO Ghosting-test uitvoert om te zien of u merkt dat ghosting meer uitgesproken wordt.

U moet ook op uw hoede zijn voor andere instellingen, waaronder ruisonderdrukking en dynamisch contrast, of, als je een tv gebruikt, motion smoothing. Deze kunnen allemaal bijdragen aan ongewenste artefacten en ghosting.

Pas op voor pixelovershoot bij gebruik van Overdrive

Helaas is overdrive van de monitor geen perfecte oplossing. De instelling komt meestal in een reeks van “sterke punten” of snelheden, zoals een schaal van één tot vijf, of namen als “snelste” of “extreem”. Het kan verleidelijk zijn om deze instelling helemaal naar boven te zetten, maar het belangrijkste nadeel hiervan is de introductie van pixelovershoot of corona's.

Deze ongewenste artefacten treden op als gevolg van het feit dat de pixel de gewenste kleur overschrijdt (of 'overschrijdt'). Dit effect, ook wel inverse ghosting genoemd, wordt veroorzaakt doordat pixels te snel overgaan en kan resulteren in een soortgelijk afleidend effect. Welke instelling u kiest om ghosting met overdrive te verhelpen en pixelovershoot te voorkomen, hangt grotendeels af van de monitor die u gebruikt.

Video afspelen

Het hangt ook af van uw smaak . Een kleine hoeveelheid nevenbeelden kan beter worden verdragen dan de corona's die worden veroorzaakt door pixeloverschrijding. Vaker wel dan niet zul je genoegen willen nemen met een “medium” overdrive-instelling om de juiste balans te krijgen.

Verwar Ghosting niet met Blooming

Bloei is een ander ongewenst visueel fenomeen waar je misschien wel eens van hebt gehoord. Terwijl ghosting verwijst naar problemen op pixelniveau veroorzaakt door responstijden, wordt blooming veroorzaakt door LED-achtergrondverlichting, vooral op beeldschermen die full-array local dimming gebruiken.

Als u uitstekende responstijden en geen blooming wilt, overweeg dan investeren in een OLED-scherm (of een nieuwere QD-OLED-monitor).

The Best Gaming Monitors of 2023 Best Gaming Monitor Overall LG Ultragear 27GP950-B Amazon

$799.99
$899.99 Save 11%

Beste budgetgamingmonitor Acer Nitro XF243Y Shop nu Beste 4K gamingmonitor LG C2-serie 42-inch klasse OLED evo Gallery Edition Smart TV OLED42C2PUA, 2022 – AI-aangedreven 4K, Alexa ingebouwd Amazon

$ 849,00
$ 895,50 Bespaar 5%

Beste gebogen gamingmonitor Dell Alienware AW3423DW Amazon

$1198,62
 

Beste 144Hz gamingmonitor Gigabyte M27Q Amazon

$269.99
$299.99 Bespaar 10%

Beste 240Hz gamingmonitor Samsung Odyssey G7 Amazon

$ 549,99
$699.99 Bespaar 21%

LEES VOLGENDE

  • › Google en Bing bereiden ChatGPT-achtige AI Web Search voor
  • › Samsung Pass is niet meer beperkt tot Galaxy-telefoons
  • › De nieuwe ASUS Vivobook 13 OLED ziet eruit als een Microsoft Surface
  • › ChatGPT: de AI-chatbot gratis gebruiken
  • › Satechi Duo Wireless Charger Power Stand Review: gecompromitteerde veelzijdigheid
  • › Wat is er nieuw in Chrome 110, vandaag beschikbaar