Waarom u het HPV-vaccin zou moeten nemen, ga nu voor cervicale screening

0
32

Geschreven door dr. Abhishek Shankar

Zoals elke Indiase moeder was een 45-jarige patiënte van mij, die een behandeling onderging voor baarmoederhalskanker, niet zozeer net zo bezorgd over zichzelf als over haar kinderen. “Wat voor soort test(en) of voorzorgsmaatregelen moeten ze nemen, aangezien we lezen dat kanker genetisch van aard is?” zij vroeg mij. Dit is de meest gestelde vraag in mijn OPD. Patiënten, zorgverleners en familieleden zijn altijd heel benieuwd naar de mogelijkheid dat het kankergen door de stamboom wordt doorgegeven. Ik vertelde haar over de rol van het Human Papilloma Virus (HPV)-vaccinter voorkoming van baarmoederhalskanker en het belang van screening om dit vroegtijdig op te sporen. Met de juiste detectie op het juiste moment kunnen kostbare levens worden gered.

Vorige maand stond in het teken van bewustwording van baarmoederhalskanker, maar ik denk dat er een duurzame campagne moet komen. Dit jaar richten we ons op het doel om baarmoederhalskanker binnen enkele generaties uit te bannen. Dus, wat zijn de belangrijkste conclusies?

Laat u informeren: Bewustwording van de feiten over baarmoederhalskankermoet leiden tot een actiegerichte aanpak. Alleen lezen over baarmoederhalskanker zal de ziekte niet vroegtijdig voorkomen of opsporen als u de HPV-vaccinatie niet neemt of voor leeftijdsgeschikte screening gaat. Je moet anderen ook opleiden en aanmoedigen om hetzelfde te doen. Laat u vaccineren: Het HPV-vaccin wordt gegeven in twee tot drie doses en de beste tijd om te beginnen is wanneer een meisje tussen de negen en veertien jaar oud is, maar kan ook worden gegeven na 14 jaar met een arts’ s advies.
Laat u screenen: Baarmoederhalskankerscreening begint op 21-jarige leeftijd en wordt periodiek herhaald op advies van de artsen.
Laat u onderzoeken: Vrouwen dienen een arts te raadplegen en zich verder te laten onderzoeken wanneer ze vaginale bloedingen hebben na geslachtsgemeenschap, tussen menstruaties of na de menopauze, stinkende, waterige of bloederige vaginale afscheiding, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, onverklaarbare, aanhoudende bekken- en/of rugpijn.
Laat u behandelen: Vrouwen bij wie baarmoederhalskanker is vastgesteld, moeten een volledige behandeling ondergaan omdat dit levens redt. LEES OOK |Baarmoederhalskankermaand: alles wat u moet weten over HPV-infectie

HPV vormt een groep virussen die wereldwijd zeer veel voorkomt – er zijn meer dan 100 soorten, waarvan er minstens 14 kanker veroorzaken. HPV 16 en 18 zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van de wereldwijde ziektelast. Het is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening. De hogere incidentie en mortaliteit van baarmoederhalskanker in India kan niet worden toegeschreven aan verschillen in baarmoederhalsinfectie met HPV-typen. In plaats daarvan zijn ze vanwege de afwezigheid van het HPV-vaccinatieprogramma, het relatieve gebrek aan hoogwaardige screening op baarmoederhalskanker en het gebrek aan toegang tot behandeling van baarmoederhalskanker.

Alleen verhalen van abonneesAlles bekijken

UPSC Key- 6 februari 2023: Gegarandeerd weten en begrijpen Pensioenregeling…Interview met Amartya Sen: 'De Santiniketan van Satyajit Ray, Nandalal Bose ……UPSC Essentials | Belangrijkste termen van afgelopen week met MCQ'sUitleggenSpreken | Begroting 2023-24: economische groei, fiscale gezondheid en on… Maandelijks abonnement voor toegang tot begroting

Vaccinatie is de beste preventie. Cervarix en Gardasil zijn de momenteel beschikbare HPV-vaccins. Cervarix is ​​een bivalent vaccin dat u beschermt tegen HPV type 16 en 18. Gardasil is verkrijgbaar in quadrivalente en niet-valente vormen die u beschermen tegen HPV-stammen 6, 11, 16 en 28 (en bovendien 31, 33, 45, 52 en 58 in negen-valent of Gardasil 9).

De WHO beveelt nu schema's met één of twee doses aan voor meisjes tussen negen en 14 jaar, schema's met één of twee doses voor meisjes en vrouwen tussen 15 en 20 jaar en twee doses met een interval van zes maanden voor vrouwen ouder dan 21 jaar .

HPV-vaccins zijn veilig en maken deel uit van het immunisatieprogramma in veel van de landen. De werkzaamheid van het vaccin wordt gerapporteerd tussen 95 en 100 procent voor HPV 16 & 18. Studies hebben ook de kruisbescherming van HPV 31, 33 en 45 bevestigd.

Advertentie

Wie moet voor baarmoederhalsonderzoek gaan en wanneer? Volgens de aanbevelingen moeten vrouwen tussen 21 en 29 jaar elke drie jaar worden gescreend met cervicaal cytologisch onderzoek (uitstrijkje of test). Vrouwen tussen de 30 en 65 jaar moeten om de drie jaar een cervixcytologisch onderzoek ondergaan, om de vijf jaar een HPV-DNA-test of om de vijf jaar een co-test met een uitstrijkje en een HPV-DNA-test. Er wordt geen screening aanbevolen voor vrouwen onder de 21 jaar.

De uitbanning van baarmoederhalskanker vereist niet alleen gedurfde strategische acties die zijn ontworpen om het gemeenschapsbewustzijn in India te verbeteren, maar ook om vrouwen aan te moedigen zich te laten vaccineren en zich te laten screenen . Er zijn ook inspanningen nodig om het vaccin en de screening toegankelijk te maken, de arbeidscapaciteit snel uit te breiden en de gezondheidsstelsels te versterken; lagere vaccinprijzen en snellere introductie van betaalbare technologie in screening- en behandelingsalgoritmen. Onthoud dat baarmoederhalskanker te voorkomen is.

📣 Volg ons voor meer lifestyle-nieuws op Instagram | Twitter | Facebook en mis de laatste updates niet!

© IE Online Media Services Pvt Ltd