Waarom de VS een F-22-vliegtuig gebruikten om de vermeende spionageballon uit China neer te halen

0
40

Zaterdag (4 februari) voerden de Verenigde Staten een uitgebreide operatie uit om een ​​Chinese ballon neer te halen die vorige week in de lucht was gesignaleerd, voor de kust van South Carolina. Hoewel China het ermee eens was dat het hun ballon was, beweerde het dat het object een weerballon was en ontkende het beschuldigingen van spionage.

Hoewel er meerdere vliegtuigen zouden zijn gebruikt, was het een F-22 Raptor die de raket afvuurde die de ballon naar beneden.

De F-22 Raptor is het kroonjuweel van de Amerikaanse luchtmacht – het meest geavanceerde vliegtuig ter wereld met capaciteiten die uittorenen boven bijna alles wat een ander land kan bieden. Er zijn in totaal 195 Raptors geproduceerd door Lockheed Martin, allemaal in dienst van de USAF.

Waarom werd de F-22 gebruikt om een ​​spionageballon neer te schieten?

Op zaterdag scoorde de F-22 zijn eerste “lucht-lucht” gevechtsmoord. Met behulp van een AIM 9X Sidewinder-raket van $ 400.000 vernietigde de F-22 de ballon met waarnemers die beweerden dat ze de explosie “voelden”, voordat de ballon in de oceaan viel. Veel waarnemers betwijfelden de noodzaak om zo'n dure jet te gebruiken om iets relatief onschadelijks neer te halen, zoals een ballon op grote hoogte.

De hoogte van de ballon kan echter iets te maken hebben gehad met de beslissing. Van de jagers die de VS bezitten, heeft de F-22 het hoogste serviceplafond en is hij het meest in staat om op die hoogte een precisieaanval uit te voeren. Volgens het ministerie van Defensie heeft de F-22 de Sidewinder vanaf een hoogte van 18.000 voet op de ballon afgevuurd. De ballon was op dat moment tussen de 60.000 en 25.000 voet.

De meeste straaljagers opereren op lagere hoogten en zelfs als ze theoretisch in staat zijn om hoogten te bereiken waarop de ballon vloog, zijn er vragen met betrekking tot hun operationele capaciteiten op die hoogten.

Best of Explained

Klik hier voor meer < h2>Wat zijn de mogelijkheden van de F-22 Raptor?

De F-22 Raptor is een stealth-tactisch gevechtsvliegtuig van de 5e generatie, ontworpen als luchtoverwichtsjager, maar met grondaanval en geavanceerde mogelijkheden voor elektronische oorlogsvoering. Het vliegtuig vloog voor het eerst in 1997 en werd in 2005 officieel in gebruik genomen bij de USAF.

Volgens de Amerikaanse DoD-claims heeft het vliegtuig het vermogen om te supercruise (supersonische vlucht volhouden zonder het gebruik van naverbranders) evenals nooit eerder geziene stuwkrachtvectoring-mogelijkheden die het een geweldige manoeuvreerbaarheid en prestaties bieden, ideaal voor hondengevechten. Het zijn echter de stealth-mogelijkheden en geavanceerde sensoren en wapensystemen van het vliegtuig die het de beste luchtoverwichtsjager ter wereld maken.

Advertentie In Explained -oud militair apparaat?

Volgens rapporten heeft de F-22 een radardwarsdoorsnede van 0,0001 vierkante meter, ongeveer de grootte van een hommel. Ter vergelijking: conventionele jagers zoals de Sukhoi Su-30 hebben een doorsnede van ongeveer 4-20 vierkante meter. Dit maakt de F-22 bijna onzichtbaar voor vijandelijke radar- en detectiesystemen, waardoor hij een enorm voordeel heeft op het slagveld. Aan de andere kant heeft de F-22 zelf een aantal van de meest geavanceerde sensoren ter wereld, die in staat zijn om doelen te neutraliseren lang voordat ze binnen het visuele bereik komen.

Momenteel is de F-22 een van de weinige twee gevechtsvliegtuigen van de vijfde generatie in volle dienst – de andere is de F-35, ook gebruikt door de V.S.

Hoe duur is de F-22 Raptor?

Aan zijn geavanceerde systemen hangt een behoorlijk prijskaartje, dat in het middelpunt van veel discussie en kritiek in de VS heeft gestaan. afhankelijk van hoe kosten voor onderzoek en ontwikkeling worden berekend). Ter vergelijking: een Su-35 kost minder dan $ 100 miljoen per vliegtuig.

Alleen verhalen van abonneesAlles bekijkenIn dit Bengaalse district is het beheer van vast plastic afval nu een volksm…Delhi Vertrouwelijk | GEIT & het geschenk: PM Narendra Modi krijgt een Lionel …India bekijkt opties om defensierechten aan Rusland te betalen: verkoop van aandelen, obligaties, …

Interview met minister van Financiën | ‘Maatregelen ter verbreding van de belastinggrondslag …Maandelijks abonnement om toegang te krijgen tot BudgetAdvertentie

Daarnaast is de F-22 ook een van de duurste vliegtuigen om te bedienen, met een gemiddelde kostprijs per vlieguur berekend als ongeveer $ 68.000 volgens DOD-schattingen, meer dan het drievoudige van de meeste Russische jagers. Kostenoverschrijdingen waren een van de belangrijkste factoren achter de stopzetting van de productie van de F-22, van een oorspronkelijk plan van 750 jets naar 187 (plus acht testvliegtuigen).