Vilket använder mer gas: Öppna fönster eller AC?

0
41
ShotPrime Studio/Shutterstock.com,zedspider/Shutterstock.com

Du kör din bil på en varm sommardag. Det finns två alternativ för att hålla sig sval—lägg ner fönstren och njuta av vinden eller slå på luftkonditioneringen. Vilken är bättre för bränsleeffektiviteten? Låt oss ta reda på det.

Det är ett ganska välkänt faktum att körning av AC i ditt fordon har en negativ inverkan på MPG. Detta gäller för både gas- och elfordon. Så att rulla ner fönstren är det bättre valet för effektivitet, eller hur? Det är inte så enkelt.

RELATERAT: Hur man använder bränsleeffektiva rutter i Google Maps

Det handlar om luftmotstånd

ktsdesign/Shutterstock.com

Att öppna fönstren och använda AC har båda en inverkan på MPG, men hur de gör det är väldigt olika. När fönstren är öppna går luft som normalt skulle strömma över fordonet in i bilen. Detta skapar motstånd som kallas “drag.”

Bilar och andra fordon är designade för att vara något aerodynamiska, vilket hjälper till att minimera luftmotståndet. Om luft lätt kan flöda runt något, trycker den inte tillbaka på det så mycket. Mer motstånd innebär att ditt fordon måste arbeta hårdare för att köra sig själv framåt.

Luftkonditionering är helt enkelt en extra komponent (luftkompressor) i fordonet som behöver ström för att fungera. Gas är den primära kraftkällan i ett gasdrivet fordon. Allt du gör—även när du laddar din telefon använder mer av det. Därför, när AC är på, använder ditt fordon mer gas.

Det har gjorts ett antal studier om bränsleeffektivitet med öppna fönster kontra luftkonditionering. Det handlar om huruvida fordonet använder mer gas för att övervinna luftmotståndet än det är för att driva luftkonditioneringen.

RELATERAT: Ska ner din elräkning i sommaren med superkylning Ditt hem

När ska man öppna fönstren

Enighet bland studierna är att körning med rutorna nere är effektivare vid lägre hastigheter. Det vi pratar om är i huvudsak “stadskörning.” Det innebär att köra på icke-motorvägsvägar, stanna vid ljus, svänga och så vidare.

Detta har med luftmotståndet att göra igen. När du kör i lägre hastigheter blir luftmotståndet totalt sett mindre. Aerodynamik är inte så stor sak. Att stänga av saker som använder mer gas—som luftkonditionering—kommer att ha en mer direkt inverkan på MPG.

Eftersom fordon är så olika, finns det ingen specifik hastighetsgräns som kommer att arbete för alla. Studier visar generellt att det är bättre för bränsleeffektiviteten att öppna fönstren under cirka 40 MPH. Mellan 40-75 MPH är mer av en gråzon.

När ska man använda luftkonditionering

Som du kanske har gissat från föregående avsnitt är luftkonditioneringen mer bränslesnål vid högre hastigheter. Det är då luftmotståndet börjar spela en större roll. Det krävs mer kraft för att övervinna motståndet än för att driva luftkonditioneringen.

Återigen, det finns inte en perfekt hastighetströskel som fungerar för alla fordon. En bra tumregel är att använda AC när du är på motorvägen eller i hastigheter över 75 MPH. Allt under det—men över 40 MPH—är inte lika tydligt. Det är där skillnaderna inte är lika uttalade.

En enkel tumregel

Här är det korta svaret—rulla ner fönstren när du kör runt staden och dra igång AC:n när du är på motorvägen. Om du behöver specifika hastigheter, öppna fönstren under 40 MPH och använd AC över 75 MPH. MPG-skillnaderna i intervallet mellan dessa hastigheter är inte lika stora. Din plånbok kommer att vara tacksam.

RELATERAT: Hur du använder din telefon för att betala för bensin

LÄS NÄSTA

  • › Så här hittar du billig gas
  • › Påverkar laddning av din telefon gassträckan?
  • › Så här ändrar du din ålder på TikTok
  • › PSA: Du kan e-posta böcker och dokument till din Kindle
  • › Hur man håller Kindle-biblioteksböcker efter förfallodatum
  • › Du behöver en “Idéhink”
  • › Hur man lägger till text i en cell med en formel i Excel
  • › Denna enorma böjda ultravida bildskärm från LG kostar 337 $ idag