Tripura-undersökningar: TIPRA Motha tillkännager Vision Document, lovar att slutföra “Uppdrag 15 på 150 dagar”

0
65

Tolv dagar före valet till Tripura-församlingen tillkännagav den styrande TIPRA Motha i statens ensamma stamråd sitt visionsdokument på lördagen med kärnkravet från Greater Tipraland som sitt stora löfte och ett löfte om att fullfölja ’ 8216;Uppdrag 15 på 150 dagar’.

När man tillkännager valmanifestet i annexet till den dåvarande kungafamiljens Ujjayanta-palats, sa TIPRA Motha-hövdingen och den kungliga avkomman Pradyot Kishore Manikya Debbarma att partiet var fullt engagerat till dess grundläggande ideologiska krav på en permanent konstitutionell lösning för urbefolkningen i Tripura. Han tillade att Motha skulle fortsätta att kämpa för stammars rättigheter tills kravet uppnåddes.

Läs också |Inget genombrott för alliansen, TIPRA Motha tävlar om 42 av 60 platser i Tripura

Debbarma, som beskriver sitt partis löfte om undersökningar under ‘Uppdrag 15 på 150 dagar’, sa att om TIPRA Motha röstas till makten kommer TIPRA Motha att införa ett snabbt och tidsbestämt system för rättelse av offentliga klagomål för medborgare genom att inrätta en dedikerad enhet direkt under Chief Minister’s sekretariat. Det kommer att bemyndiga Tripura Autonomous District Council (ADC) genom ökade budgetanslag; tilldela tillräckligt med arbetskraft och uppfylla långvariga krav från stamrådsadministrationen, och tillhandahålla landpatta till fattiga personer. Han lovade också att skapa 20 000 nya jobb och sysselsättningsmöjligheter i den statliga och privata sektorn.

De 15 särskilda löftena om enkäten inkluderar också godkända lagförslag för att inrätta utbildningscentra i världsklass som ett stamuniversitet, idrottsuniversitet, jordbruksuniversitet och buddhistiskt universitet; genomför ADC:s bykommittéval som pågår sedan förra året; införa studentkreditkortssystem för utbildningslån utan säkerhet upp till 5 lakh Rs för examen och högre studier; introducerar 24×7 sjukvårdsinrättningar, säkerställer tillgången på ambulanstjänster dygnet runt i byar, avdelningar och avancerad akutsjukvård i alla 58 kvarter i staten.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

UPSC Key- 6 februari 2023: Know and Understand Guaranteed Pension Scheme…

Intervju med Amartya Sen: 'The Santiniketan of Satyajit Ray, Nandalal Bose ……

UPSC Essentials | Nyckelord från den gångna veckan med MCQs

FörklaraSpeaking | Budget 2023-24: Ekonomisk tillväxt, finansiell hälsa och unem…Månadsplan för att få tillgång till budget Läs också |BJP ställer upp PM Modi till Amit Shah, CMs i NE-staterna och tinsel town-stjärnor för Tripura-kampanjen

I uppdraget ingår löften om att inrätta ett centrum för innovation och entreprenörskap; bildande av en arbetsgrupp för alla kvinnor på bynivå för att ta itu med narkotikahandel; dörrleverans av offentliga system och serviceförmåner genom att utse “krigare på by- och församlingsnivå”; och uppfylla 10 långvariga krav som ställts av lokala MLAs om prioritet. Debbarma lovade också en socioekonomisk undersökning av alla stammar, understammar, kaster och alla andra samhällen i staten under överinseende av en dedikerad högnivåkommitté; en resolution mot lagen om ändring av medborgarskap (CAA) i församlingen; och en mängd “noll handlingsplaner” för att uppnå noll fattigdom, noll hunger, noll våld, noll korruption, noll droger, noll avhopp från skolor och noll dödsfall på grund av brist på adekvat medicinsk utrustning inom fem år.

Hela Visionsdokumentet har 155 löften under 21 huvudkategorier.

Betecknande nog sa Debbarma att han trodde på verkliga “Sabka Sath, Sabka Vikas” – BJP:s slogan – eftersom han strävade efter alla samhällen till skillnad från ” vissa partier” som driver politik med daari (skägg) eller “biryani och pulao”. Han påstod sig också vara kongresssinnad eftersom han bibehöll neutralitet och inte ställde sig på CPI(M) eller BJP.

Läs också |Vänsterfrontens manifest för Tripura inkluderar löften från BJP 2018, ett gemensamt minimiprogram med Cong snart

Utan att nämna något parti, tog han potshots på BJP. “Jag vill inte bryta Tripura. Vem försöker knäcka Indien i religionens namn? Vem höll Indien fattigt? Varför ser en muslims daari (skägg) skrämmande ut? Vem gör politik i biryanis eller pulaos namn?”

Annons

Medan han utstrålade förtroende för att TIPRA Motha skulle vinna valet, på frågan vad han skulle göra om partiet vann ett betydande antal mandat men inte kunde passera den magiska siffran, sa Debbarma: “Vi ska inte sitta i regeringen eller stödja någon regeringen tills vårt krav på en konstitutionell lösning uppfylls skriftligen. Vi kommer hellre att sitta i oppositionen än att stödja någon annan regering.” Han sa att hans parti inte skulle nöja sig med ett fåtal ministerkojer utan en förståelse för Mothas kärnkrav i Greater Tipraland.

Inhemska folkfronten i Tripura (IPFT), som allierade sig med BJP 2018, har blivit icke -finns idag, tillade han.

Debbarma, som är ett stort fan av fotboll och musik, sa att om hans parti röstas till makten, skulle idrottsutövare och musiker få fullt stöd genom infrastruktur. “Det finns en värld utanför politiken och den kommer att ta Tripuras ansikte framåt i framtiden.”

Annons Läs också |Med 35 möten, stjärnkampanjer, är det spel för BJP i Tripura

Han sa att lag och ordning kommer att återställas och spänningar skingras, jobb kommer att tillhandahållas och en förändring i politisk kultur kommer att uppnås. Den kungliga avkomman lovade också policyer för att ge hbtq-rättigheter och sa att Greater Tipraland inte skulle beröva några samhällen i staten, och inte heller kommer det att kasta ut bengaliska familjer som bor i ADC-områdena.

Maharani Kanchanprabha Devi Women Empowerment Scheme tillkännagavs för småskaliga mikroindustrier för produktion av rignai, risa, förutom en förpackad matmedvetenhetskampanj genom statliga initiativ. På ungdomsvårdsfronten sa han att Motha kommer att ge 30 procent subvention till entreprenörer som har klarat klass 10 Madhyamik-brädeproven. Inom hälso- och sjukvården sa han att ett rehabiliteringscenter kommer att inrättas över hela staten för att bekämpa droger och AIDS.

På lag-och-ordningsfronten sa Debbarma att ADC-rådet redan har godkänt ADC-polisens lagförslag och om de röstades till makten skulle minst 6 000 poliser rekryteras på nytt i ADC och 100 PCR-bilar tillhandahålls för att tygla “mafiagiri”.

Tripura kommer att gå till val den 16 februari och resultaten kommer att vara deklarerade den 2 mars.