Sikkim suddert over SC-vonnis dat Sikkimese-Nepalis 'buitenlanders' bestempelt

0
55

De taal die wordt gebruikt in een recente uitspraak van het Hooggerechtshof waarin belastingvrijstellingen in Sikkim worden onderzocht is het brandpunt van protesten in de staat, waarbij het Sikkim Democratic Front (SDF) van voormalig eerste minister Pawan Chamling een bandh opriep om het weekend. De SDF protesteert tegen de taal in het gerechtelijk bevel en het “gebruik van buitenlander-tag” voor de Sikkimese-Nepalese gemeenschap.

Op de eerste dag van de staking op zaterdag beweerden SDF-leiders dat hun partijbureau in Gangtok werd 's ochtends “met stenen bekogeld” door kaderleden van de Sikkim Krantikari Morcha (SKM), de regerende partij. Zondag brak er geweld uit in het Namchi-gebied in het zuiden van het Sikkim-district toen aanhangers van de SKM naar verluidt een kantoor van de SDF vernielden, zei de politie.

Mis het niet |'Ab ki baar, kisan sarkar': in aanwezigheid van KCR voegen lokale leiders zich bij BRS in Nanded in Maharashtra

De vier etnisch dominante gemeenschappen in Sikkim zijn de Nepalezen, de Lepcha's, de Bhutia's en de Sherpa's . Maar ongeveer 500 gezinnen, voornamelijk bestaande uit Marwaris en mensen uit een handvol andere staten, waaronder Haryana, vroegen vrijstelling van het betalen van inkomstenbelasting omdat ze zich vóór 1946 in Sikkim hadden gevestigd. De andere etnische gemeenschappen omvatten meer dan 95 procent van de bevolking van de staat en zijn vrijgesteld van het betalen van de belasting.

Het Hooggerechtshof heeft op 13 januari uitspraak gedaan in de zaak Association of Old Settlers of Sikkim vs the Union of India uit 2013, waarbij de deelstaatregering partij is. Omdat de regering geen bezwaar maakte, oordeelde de rechtbank in het voordeel van de oude kolonisten, door hen vrij te stellen van het betalen van inkomstenbelasting en door het onderscheid tussen hen en de andere gemeenschappen “discriminerend” te noemen. Hoewel het Sikkimese maatschappelijk middenveld niet tegen de uitspraak van de rechtbank was, heeft het bezwaar gemaakt tegen het “gebruik van een buitenlander-tag” voor de Sikkimese-Nepalese gemeenschap.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Delhi Confidential: zorgen voor

UPSC Key- 6 februari 2023: Ken en begrijp gegarandeerde pensioenregeling…

Interview met Amartya Sen: 'De Santiniketan van Satyajit Ray, Nandalal Bose …… UPSC-benodigdheden | Belangrijkste voorwaarden van de afgelopen week met MCQsMaandelijks abonnement voor toegang tot Budget

In zijn vonnis zei de rechtbank: “In 1948 werd de Sikkim Income Tax Manual, 1948 (SITM) afgekondigd door de heerser van Sikkim (de Chogyal). Onder de SITM werden alle personen die zaken deden aan belasting onderworpen, ongeacht hun afkomst. Daarom was er geen verschil tussen de oorspronkelijke bewoners van Sikkim, namelijk de Bhutia-Lepcha's en de personen van buitenlandse afkomst die zich in Sikkim vestigden zoals de Nepalezen of personen van Indiase afkomst die zich generaties terug in Sikkim hadden gevestigd.''< /p> Ook in Political Pulse |Karnataka BJP volgt de blauwdruk van Gujarat, UP: huis-aan-huis bereik, tournee over de gehele staat

Journalist Pema Wangchuk, adviserend redacteur van het in Gangtok gevestigde dagblad Summit Times, zei: “Dit is een uiterst emotionele kwestie voor zowel de Nepalese gemeenschap hier als de mensen van Sikkim. Deze buitenlander-tag duikt zo vaak op, en dat is jammer. Nepalees is de etniciteit en niet de nationaliteit. Maar aangezien hetzelfde woord voor beide wordt gebruikt, halen mensen de twee vaak door elkaar.”

Voormalig Lok Sabha-parlementslid P D Rai van de SDF zei dat de opmerkingen van de rechtbank de gevoelens van de mensen van Sikkim diep hebben gekwetst. “Dit waren minachtende opmerkingen en dit is een uiterst emotionele kwestie voor ons. We zullen binnenkort oproepen tot het bewind van de president in de staat. Het probleem is tweeledig: het feit dat de rechtbank deze opmerkingen heeft gemaakt, maar wat nog belangrijker is, is dat ze zijn gemaakt in aanwezigheid van de advocaat-generaal van de staat en dat hij er geen bezwaar tegen had. We hadden opgeroepen tot een betoging op vrijdag en kregen steun van het maatschappelijk middenveld.”

Advertentie

Het koninkrijk Sikkim ontstond in 1642 en bleef 333 jaar onafhankelijk tot zijn fusie met de Unie van India in 1975. Het oorspronkelijke koninkrijk besloeg een groot gebied, variërend van delen van het huidige Bhutan, Bihar en West-Bengalen tot Nepal en Bangladesh. In de 18e en 19e eeuw werd tijdens verschillende conflicten veel van dit gebied aan de Britten afgestaan. De keizerlijke Britse regering nam de controle over het koninkrijk over in 1888. Maar na conflicten ondertekenden Groot-Brittannië en China in 1890 een conventie om de grenzen van Sikkim en Tibet vast te leggen, waarbij China de Britse controle over Sikkim erkende. Nadat de Britten de controle over Sikkim hadden overgenomen, mochten Brits-Indiase onderdanen overheidswerk verrichten.

Eerder, in 1861, herstelde een verdrag tussen de Britten en de koning van Sikkim het koninkrijk aan de Namgyal-dynastie, maar met de voorwaarde dat Sikkim alle beperkingen voor reizigers en monopolies in de handel tussen de Britse gebieden en Sikkim zou afschaffen. Britse onderdanen mochten handelen, wonen en reizen door Sikkim en Brits-Indiërs kwamen in het koninkrijk wonen.

#Politiek |‘Hum Adani ke hain kaun’: oppositie houdt druk op Centre, vraagtekens bij PM-stilte

De Sikkim Income Tax Manual, 1948, werd afgekondigd door de heerser van Sikkim (de Chogyal). Het vredesverdrag tussen India en Sikkim werd gesloten in 1950 en volgens dit verdrag zou Sikkim het protectoraat van India worden. Om vervolgens de toestroom van buitenlanders in Sikkim tegen te gaan, vaardigde de Chogyal het Sikkim Subject Register uit 1961 uit, dat niet alleen de oorspronkelijke bewoners van Sikkim erkende, maar ook al degenen die onderdanen van het koninkrijk wilden worden door afstand te doen van het staatsburgerschap van een ander land. .

Advertentie

De voorouders van de 500 families die het Hooggerechtshof benaderden voor belastingvrijstelling, terwijl ze al generaties lang inwoners van Sikkim waren, hadden ervoor gekozen hun Indiase staatsburgerschap niet op te geven en waren geen “Sikkim-onderdaan”.< /p>

In 2008, na jaren van onderhandelingen, stelde de regering van de Unie de inwoners van de staat die Sikkim-certificaten hadden en hun nakomelingen vrij van het betalen van inkomstenbelasting. Kort daarna stapten de oude kolonisten naar het Hooggerechtshof.

Politieke analisten zeiden dat de SKM, de regerende partij, in de problemen zat. SKM-leiders en -leden sloten zich aan bij de eerste bijeenkomsten en marsen. Maar toen de protesten een anti-staatsregeringskleur begonnen aan te nemen en beeltenissen van Chief Minister Prem Singh Tamang werden verbrand, vervaagde de steun van de regerende partij.

Om de schade te beperken, heeft Tamang op 9 februari een speciale vergadering bijeengeroepen, zogenaamd om de kwestie te bespreken en de Nepalese gemeenschap, die bijna 70 procent van de bevolking van de staat uitmaakt, te sussen.

Hij heeft ook getweet en gaf verklaringen af ​​waarin stond dat zijn regering een herzieningsverzoek had ingediend bij het Hooggerechtshof om de opmerkingen te schrappen. De verhuizing heeft volgens hem de steun van minister van Uniewet Kiren Rijiju. Maar nu de protesten de afgelopen dagen in een stroomversnelling zijn geraakt, heeft de CM gezegd dat hij New Delhi zal bezoeken om Rijiju te ontmoeten. Additionele advocaat-generaal Sudesh Joshi trad op 1 februari af vanwege de kwestie en de volgende dag trad minister van Volksgezondheid, dr. Mani Kumar Sharma, terug uit het kabinet omdat hij zei dat de regering de kwestie niet serieus genoeg had genomen.

Advertentie

A Joint Actiecomité (JAC) dat de protesten leidt, heeft opgeroepen tot een nieuwe bandh over de gehele staat op 8 februari (donderdag). Het heeft een beroep gedaan op elke familie om ten minste drie leden te sturen om deel te nemen aan een bijeenkomst die tijdens de bandh zal worden gehouden, en heeft bedrijven gevraagd gesloten te blijven.

(Met PTI-inputs)