#Politiek | 'Onverbiddelijke vijand van echte kracht voor vrede': Shashi Tharoor tweet op Musharraf trekt BJP-ire

0
56

De tweet van congreslid Shashi Tharoor op zondag over het overlijden van voormalig Pakistan President Generaal Pervez Musharraf lokte een scherpe reactie uit van de BJP die hem ervan beschuldigde “de architect van de Kargil-oorlog te begroeten”.

Tharoor, een voormalig ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), reageerde op een rapport over de dood van Musharraf in Dubai na een langdurige ziekte: “Eens een onverbiddelijke vijand van India, werd hij een echte kracht voor vrede 2002 -2007. Ik ontmoette hem in die tijd jaarlijks bij de @un (Verenigde Naties) en vond hem slim, betrokken en helder in zijn strategisch denken. RIP.”

Minister van de Unie, Rajeev Chandrasekhar, haalde uit naar het parlementslid van Thiruvananthapuram en tweette: “Er gaat niets boven een behoorlijke militaire pak slaag voor Fatcat Pak Dictator Generals een 'vredesmacht' worden en 'helder strategisch denken' ontwikkelen. Ondanks vele verloren levens en internationale wetten die zijn geschonden en overal schade is aangericht, zullen deze generaals hun bewonderende fans in India hebben.”

Lees ook |Toen Pervez Musharraf in 2001 zijn ouderlijk huis in Old Delhi bezocht

BJP-woordvoerder Shehzad Poonawala plaatste op Twitter: Osama als 'broers' & 'helden' – die weigerden zelfs maar de lichamen van zijn eigen dode soldaten terug te nemen, wordt geprezen door het Congres! Ben je verrast?” zei hij.

Poonawala beweerde dat Musharraf Congresleider Rahul Gandhi had “geprezen” als een “heer”, en vroeg of “misschien dat het Congres geliefd maakt bij Musharraf”.

Hij voegde eraan toe: “Van 370 tot chirurgische aanval tot twijfelende Balakote, het congres herhaalde de Pak-lijn en begroette Musharraf, maar noemde onze eigen chef ‘Sadak Ka Gunda’. Dit is het Congres!!”

Lees ook |Pakistaanse ex-militaire heerser Pervez Musharraf sterft aan amyloïdose; meer weten over de zeldzame aandoening

De leider van de Democratische Volkspartij (PDP), Mehbooba Mufti, zei in een tweet: “Diepste condoleances. Misschien wel de enige Pakistaanse generaal die echt probeerde de kwestie Kasjmir aan te pakken. Hij wilde een oplossing volgens de wensen van mensen van J&K en acceptabel voor India en Pakistan. Hoewel de Indiase overheid (Indiase overheid) alle door hem geïnitieerde CBM's (vertrouwensmechanismen) heeft teruggedraaid & (voormalig premier Atal Bihari) Vajpayee ji, het staakt-het-vuren blijft.”

Musharraf kwam aan de macht na een militaire machtsovername in 1999 en diende als chief executive van Pakistan. Hij werd in juni 2001 de tiende president van Pakistan en trad in augustus 2008 af, met het oog op een mogelijke afzetting. Hij sloot zich in 1961 aan bij het Pakistaanse leger en nam deel aan de oorlogen tussen India en Pakistan in 1965 en 1971. Hij is de hoofdarchitect van de Kargil-oorlog in 1999. Musharraf leefde sinds maart 2016 in zelfopgelegde ballingschap in Dubai en werd geconfronteerd met een verraadzaak voor het opschorten van de grondwet van Pakistan in 2007.