Pakistan zoekt de hulp van de Afghaanse Taliban-leider om TTP onder controle te krijgen

0
47

Een wanhopig Pakistan heeft de hulp ingeroepen van de Afghaanse Taliban-chef Haibuttallah Akhundzada om de verboden Pakistaanse Taliban-groep in toom te houden die verantwoordelijk is voor een golf van terreuraanslagen in het land, waaronder het recente bloedbad in de Peshawar-moskee, waarbij meer dan 100 mensen om het leven kwamen. naar een bericht in de media op zaterdag.

Pakistan is getroffen door een golf van terrorisme, voornamelijk in de provincie Khyber Pakhtunkhwa, maar ook in Balochistan en de Punjabse stad Mianwali, die grenst aan de onrustige provincie Khyber Pakhtunkhwa.

Bij de aanslag op de moskee in Peshawar op maandag blies een zelfmoordterrorist van de Taliban zichzelf op tijdens het middaggebed, waarbij 101 mensen om het leven kwamen en meer dan 200 anderen gewond raakten.

Tijdens de bijeenkomst van het Apex-comité hier op vrijdag, besloten de Pakistaanse civiele en militaire leiders om de Afghaanse Taliban-chef Haibuttallah Akhundzada te vragen tussenbeide te komen om de Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) onder controle te krijgen, aldus de krant The Express Tribune. .

Alleen abonneeverhalenAlles bekijkenUPSC Key- 6 februari 2023: Ken en begrijp gegarandeerde pensioenregeling…

Interview met Amartya Sen: 'De Santiniketan van Satyajit Ray, Nandalal Bose …… UPSC-benodigdheden | Belangrijkste termen van afgelopen week met MCQ'sUitleggenSpreken | Begroting 2023-24: economische groei, fiscale gezondheid en on… Maandelijks abonnement voor toegang tot begroting

De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Rana Sanaullah, die de bijeenkomst van vrijdag bijwoonde, zei dat de meesterbreinen van de aanslag op de Peshawar-moskee in Afghanistan zouden kunnen zijn, en voegde eraan toe dat de federale regering deze kwestie zou bespreken met hun Afghaanse tegenhangers, aldus het rapport. .

De Pakistaanse premier Shehbaz Sharif erkende vrijdag dat hij er niet in is geslaagd het bloedbad in Peshawar af te wenden waarbij meer dan 100 mensen omkwamen en riep op tot “nationale eenheid” om de dreiging aan te pakken.

“Er is behoefte aan eenheid in het hele politieke spectrum. Deze terroristische daad slaagde erin de veiligheidscontrolepost te doorbreken en de moskee te bereiken. We moeten niet aarzelen om de feiten toe te geven,” Aldus Sharif tijdens de bijeenkomst.

Advertentie

Ondertussen beweerden de Pakistaanse autoriteiten een “belangrijke doorbraak” in zijn onderzoek naar de aanslag op de Peshawar-moskee door de zelfmoordterrorist te identificeren aan de hand van zijn DNA-monsters.

De politie zei dat de DNA-test is uitgevoerd en dat de onderzoekers proberen de familie van de bommenwerper op te sporen.

In november vorig jaar riep de TTP een staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd af dat in juni 2022 met de regering was overeengekomen en beval haar militanten om aanvallen uit te voeren op de veiligheidstroepen.

Advertentie

De TTP, waarvan wordt aangenomen dat het nauwe banden heeft met al-Qaeda, heeft gedreigd de topleiders van de PML-N van premier Sharif en de PPP van minister Bilawal Bhutto-Zardari als doelwit te nemen als de regerende coalitie doorgaat met strenge maatregelen nemen tegen de militanten.

Pakistan hoopte dat de Afghaanse Taliban, nadat ze aan de macht waren gekomen, het gebruik van hun grondgebied tegen Pakistan zouden stoppen door de TTP-agenten te verdrijven, maar ze hebben blijkbaar geweigerd dit te doen ten koste van gespannen banden met Islamabad.

De TTP, opgericht als een overkoepelende groep van verschillende militante outfits in 2007, riep een staakt-het-vuren met de federale regering af en beval haar militanten om terroristische aanslagen te plegen in het hele land.

p>

De groep, waarvan wordt aangenomen dat ze dicht bij al-Qaeda staat, wordt beschuldigd van verschillende dodelijke aanslagen in heel Pakistan, waaronder een aanval op het hoofdkwartier van het leger in 2009, aanvallen op militaire bases en het bombardement op het Marriott-gebouw in 2008. Hotel in Islamabad.

In 2014 werd de Pak istani Taliban bestormden de Army Public School (APS) in de noordwestelijke stad Peshawar, waarbij minstens 150 mensen om het leven kwamen, onder wie 131 studenten.

Advertentie

De dodelijke aanval van maandag heeft schokgolven over de hele wereld veroorzaakt en werd algemeen veroordeeld.