Oljeindustrin i Pakistan på gränsen till “kollaps” mitt i likviditetskris

0
67

Oljebolag i Pakistan har varnat för att branschen är på “randen av kollaps” eftersom dollarlikviditetskrisen kvarstår och deras kostnader för att göra affärer ballonger på grund av rupiens devalvering.

Regeringen tog bort dollartaket för att möta Internationella valutafondens (IMF) krav vilket resulterade i att den pakistanska rupien föll till en historisk låga på 276,58 Rs på interbankmarknaden, enligt en Geo News-rapport.

IMF har satt flera villkor för att återuppta räddningsaktionen, inklusive en marknadsbestämd börs kurs för den lokala valutan och en lättnad av bränslesubventioner, båda villkor som regeringen redan har implementerat.

I ett brev till Oil and Gas Regulatory Authority (OGRA) och energiministeriet sa Oil Companies Advisory Council (OCAC) att den “plötsliga deprecieringen” av rupier har orsakat förluster värda miljarder rupier för branschen eftersom deras remburser (LC) förväntas regleras på de nya kurserna, “medan den relaterade produkten redan har sålts”, stod det.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

UPSC Key- 6 februari 2023: Know and Understand Guaranteed Pension Scheme…

Intervju med Amartya Sen: 'The Santiniketan of Satyajit Ray, Nandalal Bose ……

UPSC Essentials | Nyckelord från den gångna veckan med MCQs

ExplainSpeaking | Budget 2023-24: Ekonomisk tillväxt, finanspolitisk hälsa och unem…Månadsplan för att få tillgång till budget Läs också |Inför avgörande samtal ser IMF ett brott på 2 biljoner Rs i Pakistans budgetuppskattningar

Regeringen har också begränsat LC:s på grund av minskande valutareserven, som sjönk till 3 086,2 miljoner USD den 27 januari, precis tillräckligt för att täcka endast 18 dagar’ värdet av import, sa rapporten.

Pakistan står inför en betalningsbalanskris och det rasande värdet på den lokala valutan pressar upp priset på importerade varor.

Energi utgör en stor del av Pakistans importräkning. Landet tillgodoser vanligtvis mer än en tredjedel av sitt årliga energibehov med hjälp av importerad naturgas, vars priser steg efter Rysslands invasion av Ukraina.

Annons

Enligt OCAC har dessa förluster inte bara en inverkan på lönsamheten i sektorn — som redan är under hårt tryck — men också på dess lönsamhet eftersom dessa motgångar i vissa fall kan överstiga “hela årets vinst för sektorn”.

“Även om kompensation för valutaförluster är tillåtet för LCs upp till 60 dagar med PSO som riktmärke enligt ECC-godkännandet av den 1 april 2020, våra andra medlemsföretag kan inte återvinna hela sina förluster på grund av skillnader i importprofiler med PSO,” Geo News citerade OCAC som sa.

Läs också |Redo att hjälpa Pakistan ta itu med sina maktproblem, säger USA. uttag ska säkerställas,” OCAC berättade för myndigheterna.

Annons

I brevet nämndes att OGRA har antagit praxis att inte helt föra över effekterna av rupiens depreciering och istället lägga en enorm börda på sektorn.

På grund av de utmaningar som sektorn fortfarande står inför med tidigare växelkursjusteringar och den enorma effekten av den nuvarande deprecieringen, sa OCAC att det är avgörande att OGRA klarar av effekterna av växelkurserna på en gång och inte förskjuter denna kompensation, rapporten sade.

Rådet tillade att på grund av en ökning av oljepriserna och successiv depreciering av den pakistanska rupien under de senaste 18 månaderna, har de handelsfinansieringsgränser som är tillgängliga från banksektorn för industrin blivit otillräckliga.< /p>

Enbart som ett resultat av den senaste devalveringen har LC-gränserna över natten krympt med 15-20 procent, sade OCAC.

“För att säkerställa import av lämpliga produkter till landet, det är viktigt att höja branschens handelsfinansierings/LC-gränser i linje med nuvarande oljepriser, växelkurs och de volymer som hanteras av varje företag,” stod det.

Annons Läs också |Pakistans ödesdigra ekonomiska kris: Varför premiärminister Shehbaz Sharif är i Genève och når ut till världen

“Industrien är på randen av kollaps om inte omedelbara åtgärder vidtas med hänsyn till ovanstående”, sade OCAC.
Timmar efter att brevet skickats informerade Cnergyico, ett oljeraffinaderi, petroleumdivisionen att de kommer att lägga ner verksamheten i över en vecka.

“Detta är för att informera ert kontor om att raffinaderiet i Cnergyico kommer att stängas av från den 2 februari 2023 och kommer att starta om produktionen från den 10 februari 2023, i linje med vår ankomsttidslinje för råoljefartyg,” uttalandet tillagt.