Home Dutch Olie-industrie in Pakistan staat op instorten te midden van liquiditeitscrisis

Olie-industrie in Pakistan staat op instorten te midden van liquiditeitscrisis

0

Oliemaatschappijen in het arme Pakistan hebben gewaarschuwd dat de industrie op de rand van instorten staat. terwijl de liquiditeitscrisis van de dollar aanhoudt en hun kosten om zaken te doen enorm stijgen als gevolg van de devaluatie van de roepie.

De regering heeft de dollarlimiet opgeheven om aan de vraag van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te voldoen wat resulteerde in een daling van de Pakistaanse roepie naar een historisch dieptepunt van Rs 276,58 op de interbancaire markt, volgens een Geo News-rapport.

Het IMF heeft verschillende voorwaarden gesteld voor het hervatten van de reddingsoperatie, waaronder een door de markt bepaalde uitwisseling tarief voor de lokale valuta en een versoepeling van brandstofsubsidies, beide voorwaarden die de overheid al heeft ingevoerd.

In een brief aan de Oil and Gas Regulatory Authority (OGRA) en het ministerie van Energie stelt de Oil Companies Advisory Council (OCAC) dat de “plotselinge afschrijvingen” van de roepie heeft geleid tot verliezen ter waarde van miljarden roepies voor de industrie, aangezien hun kredietbrieven (LC's) naar verwachting zullen worden verrekend met de nieuwe tarieven, “terwijl het gerelateerde product al is verkocht”, zei het.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken UPSC-sleutel – 6 februari 2023: ken en begrijp gegarandeerde pensioenregeling…Interview met Amartya Sen: 'De Santiniketan van Satyajit Ray, Nandalal Bose ……UPSC Essentials | Belangrijkste termen van afgelopen week met MCQ's

ExplainSpeaking | Begroting 2023-24: economische groei, fiscale gezondheid en unem… Maandelijks plan om toegang te krijgen tot begroting Lees ook |Vooruitlopend op cruciale gesprekken constateert het IMF een schending van Rs 2 biljoen in de budgettaire schattingen van Pakistan

De regering heeft ook LC's beperkt vanwege afnemende deviezenreserves, die op 27 januari daalden tot 3.086,2 miljoen dollar, net genoeg om slechts 18 dagen te dekken’ waarde van de invoer, aldus het rapport.

Pakistan wordt geconfronteerd met een betalingsbalanscrisis en de sterk dalende waarde van de lokale valuta drijft de prijs van geïmporteerde goederen op.

Energie vormt een groot deel van de invoerrekening van Pakistan. Het land voorziet doorgaans in meer dan een derde van zijn jaarlijkse stroomvraag door middel van geïmporteerd aardgas, waarvan de prijzen omhoogschoten na de Russische invasie van Oekraïne.

Advertentie

Volgens de OCAC hebben deze verliezen niet alleen een impact op de winstgevendheid van de sector — die al onder zware druk staat — maar ook op de levensvatbaarheid ervan, aangezien deze tegenslagen in sommige gevallen de “jaarwinst voor de sector” kunnen overschrijden.

“Hoewel compensatie voor wisselkoersverliezen toegestaan ​​voor LC's tot 60 dagen met PSO als benchmark volgens ECC-goedkeuring van 1 april 2020, kunnen onze andere aangesloten bedrijven hun volledige verliezen niet verhalen vanwege verschillen in importprofielen met PSO,” Geo News citeerde de OCAC.

Lees ook |Klaar om Pakistan te helpen zijn stroomproblemen aan te pakken, zegt de VS.

“Er wordt verzocht dit mechanisme dringend te herzien en ervoor te zorgen dat wisselkoersverliezen van de sector volledig worden vergoed als de levensvatbaarheid van de industrie en leveringen aan de detailhandel stopcontacten moeten worden gegarandeerd,” vertelde de OCAC aan de autoriteiten.

Advertentie

In de brief stond dat OGRA de gewoonte heeft aangenomen om de impact van de waardevermindering van de roepie niet volledig door te berekenen en in plaats daarvan een enorme last op de sector te leggen.

Vanwege de uitdagingen waarmee de sector nog steeds wordt geconfronteerd van eerdere wisselkoersaanpassingen en de enorme impact van de huidige depreciatie, zei de OCAC dat het cruciaal is dat OGRA de impact van de wisselkoersen in één keer doorgeeft en deze compensatie niet spreidt, het rapport zei.

De raad voegde eraan toe dat als gevolg van een stijging van de olieprijzen en de opeenvolgende waardevermindering van de Pakistaanse roepie in de afgelopen 18 maanden, de beschikbare handelsfinancieringslimieten van de banksector naar de industrie ontoereikend zijn geworden.< /p>

Alleen al als gevolg van de recente devaluatie zijn de LC-limieten van de ene op de andere dag met 15-20 procent gekrompen, aldus de OCAC.

“Om de invoer van adequate producten in het land te verzekeren, het is belangrijk om de handelsfinancierings-/LC-limieten van de industrie te verhogen in overeenstemming met de huidige olieprijzen, wisselkoersen en de volumes die door elk bedrijf worden verwerkt,” stond er.

Advertentie Lees ook |De verschrikkelijke economische crisis in Pakistan: waarom premier Shehbaz Sharif in Genève is om de wereld de hand te reiken

“De industrie staat op instorten als er niet onmiddellijk stappen worden ondernomen met betrekking tot het bovenstaande', aldus de OCAC.
Uren nadat de brief was verzonden, liet Cnergyico, een olieraffinaderij, de petroleumdivisie weten dat het de activiteiten voor meer dan een week zou stilleggen.

“Dit is om uw kantoor te informeren dat de raffinaderij van Cnergyico vanaf 2 februari 2023 zal worden gesloten en de productie vanaf 10 februari 2023 zal hervatten, in overeenstemming met onze tijdlijn voor aankomst van het schip voor ruwe olie,” de verklaring toegevoegd.