Neem de tijd: vertoont uw twee het volgende gedrag? Het kan een roep om hulp zijn

0
36

Als werkende professional in de geestelijke gezondheidszorg zie ik dagelijks een aantal adolescenten. Op basis van mijn interactie met hen heb ik specifieke aandachtspunten bij adolescenten opgemerkt.

Verdriet, angst, onzekerheid, sociaal isolement, meer schermtijd en ouderlijke vermoeidheid hebben een negatieve invloed gehad op de geestelijke gezondheid van kinderen. Vriendschappen en gezinsondersteuning zijn sterke stabiliserende krachten voor kinderen, maar de pandemie had hen ook verstoord.

Schermverslaving

Aan het scherm gekluisterd zitten als de enige vorm van amusement heeft ertoe geleid dat veel kinderen een bril hebben gekregen, hoewel er geen genetische geschiedenis is. Het spenen van de gadget is voor de meeste ouders een grote zorg geweest. Hoge schermtijd is een van de grootste zorgen van adolescenten tegenwoordig.

Slaapcyclus

Een routinematige slaapcyclus wordt pas tot stand gebracht als de slaaphygiëne wordt gehandhaafd. Dit verwijst naar het hebben van een vaste tijd om elke dag te slapen en wakker te worden. Dit leidt er verder toe dat individuen een vaste biologische klok of tijd hebben waarop ze wakker worden. De pandemie heeft ertoe geleid dat kinderen geen vaste tijd of schema hebben en zelfs nu hebben ze moeite om wakker te worden voor school/universiteit.

Subscriber Only StoriesAlles bekijken

Delhi Confidential: zorg voor

UPSC-sleutel – 6 februari 2023 : Gegarandeerde pensioenregeling kennen en begrijpen…

Interview met Amartya Sen: 'De Santiniketan van Satyajit Ray, Nandalal Bose ……UPSC-benodigdheden | Belangrijkste termen van de afgelopen week met MCQsMaandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget

Sociale angst

Sommige kinderen hebben nog nooit eerder formeel onderwijs gevolgd en daarom worden ze veroorzaakt door het ontmoeten van vrienden of nieuwe mensen angst. Sommigen blijven liever alleen of gaan met niemand om. Sommige studenten gaan niet graag naar school omdat ze zich inferieur voelen ten opzichte van hun vrienden en zich daardoor veroordeeld voelen.

LEES OOK |Neem de tijd: Hoe herken je sociale angst bij jezelf en je kinderen

Apps voor sociale netwerken

Veel kinderen hebben vriendschap gesloten met vreemden op sociale media, die ze nu hun naaste kring noemen. Omdat ze deel uitmaken van deze online kringen, voelen adolescenten niet de behoefte om hun comfortzone te verlaten en om te gaan met mensen om hen heen. De meeste online vriendschappen eindigen abrupt en de adolescent is diepbedroefd.

Veel kinderen hebben vrienden gemaakt met vreemden op sociale media, die ze nu hun naaste kring noemen. (Bron foto: Pixabay)

Academische zorgen

De meeste studenten hebben het moeilijk gehad op academisch gebied, met slechte cijfers en lagere academische prestaties. Hetzelfde zie je bij kinderen die ofwel niet genoeg geconcentreerd zijn ofwel afgeleid zijn tijdens de lange pauze tussen school en universiteit.

Advertentie

Aandachtstekort

Een van de meest voorkomende zorgen van ouders is dat hun kinderen helemaal niet luisteren. Hier kunnen vele redenen voor zijn. Sommige omvatten onoplettendheid, preoccupatie, defensiviteit of gebrek aan interesse. Het stellen van gezinsregels en doelen kan helpen om een ​​adequaat evenwicht te behouden.

Gewichtstoename

Gebrek aan dieetdiscipline, samen met geen routinematige vorm van lichaamsbeweging, kunnen twee zeer belangrijke redenen voor hetzelfde zijn. In sommige gevallen kan dit laatste leiden tot een verminderd gevoel van eigenwaarde en concept veroorzaakt door een slecht lichaamsbeeld.

Eetstoornissen

Ongeordend eten,gerelateerd aan stress, slechte voedingsgewoonten en voedselrages zijn relatief veel voorkomende problemen onder jongeren. Daarnaast komen eetstoornissen zoals anorexia nervosa en boulimia nervosa steeds vaker voor bij tienermeisjes en jonge vrouwen en komen vaak in gezinnen voor. Dit omvat ofwel zichzelf uithongeren en helemaal niet eten, ofwel eten en vervolgens krachtig uitbraken wat er is gegeten om schuldgevoelens van het eten te vermijden.

Advertentie

Agressie

De meeste adolescenten worden tegenwoordig door hun ouders als 'koppig' bestempeld. Ze weigeren vaak naar hun ouders te luisteren en de communicatie wordt gereduceerd tot een vorm van ruilhandel met hun ouders, die vaak alleen op behoeften is gebaseerd.

Gedragsproblemen

Adolescenten zijn tegenwoordig vaak prikkelbaar en luisteren helemaal niet naar hun ouders. Deze veroorzaken breuken in het gezinsleven. Adolescenten van tegenwoordig vertrouwen hun ouders helaas niet en vertrouwen liever vrienden die ze kennen.

LEES OOK |8 manieren om mentaal sterk te blijven in 2023

Timemanagement

Gebrek aan gepast tijdmanagement en discipline wordt gezien bij adolescenten als ze worstelen om een ​​bepaalde taak te voltooien, inclusief het voltooien van examens en opdrachten. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat men de 24 uur per dag efficiënt verdeelt en geen tijd verspilt.

Het is begrijpelijk dat er veel vertragingen en gedragsproblemen zijn ontstaan ​​na de pandemie. Het zou echter onjuist zijn om geen hulp te zoeken in de veronderstelling dat de dingen na verloop van tijd beter zouden worden. Het is belangrijk voor ouders en verzorgers om gedragsveranderingen te observeren en hulp te zoeken als de zorgen langer dan een maand aanhouden.

Alisha Lalljee is psycholoog, speciaal opvoeder en psychotherapeut en oefent in Bandra, Mumbai

Advertentie

Download de Indian Express-app voor het laatste nieuws over ouderschap.

© IE Online Media Services Pvt Ltd