Jag provade Asus glasögonfria 3D-laptop och det var fantastiskt

0
63

Så fort jag gick hem efter att ha besökt Asus kontor letade jag först efter min Nintendo 3DS XL och spelade Super Mario 3D World. Jag kan inte säga hur gärna jag ville spela ett spel i 3D efter att jag tillbringat en kort tid med nya ProArt Studiobook 16, en anteckningsbok som låter dig se innehållet i tredimensionellt utan att använda några speciella glasögon. Jag har alltid varit fascinerad av 3D-teknik, men det jag såg under min praktiska erfarenhet av Asus 3D-laptop var mer realistiskt och övertygande, vilket gav mig hopp om att världen äntligen är redo att ta till sig den här tekniken.

< p>Här är min tidiga takeaway från återkomsten av 3D-teknik, med tillstånd av Asus.

Uppriktigt sagt, när jag gick in på Asus kontor var jag inte så exalterad över att se en bärbar dator med 3D-teknik. Jag har upplevt 3D på TV-apparater på olika teknikprogram genom åren. Men allt eftersom åren gick började intresset för tredjedimensionell teknologi att tappa och det blev opraktiskt till en punkt att tillverkarna helt övergav formatet. Nu är det enda sättet att uppleva den här tekniken att se en 3D-version av en film på bio, men det kräver att passiva glasögon bärs, vilket jag tycker är obehagligt.

Människor ser världen i 3D. Våra dator- och telefonskärmar visar oss en 2D-version av världen.

Men jag var överdriven när jag använde Asus 3D-laptop, även om det var under en begränsad tid och det också i en kontrollerad miljö. Första gången jag såg ett klipp av James Camerons Avatar spelas upp på ProArt Studiobook 16 3D OLED, utökades bilden på skärmen till tre dimensioner, vilket skapade en illusion av en imaginär och magisk upplevelse utan att använda några speciella glasögon. Visuella bilder i 3D-rymden verkar som om de antingen svävar i luften eller står på ett närliggande skrivbord. Det är svårt att beskriva med ord, men jag kan berätta att karaktärer och föremål som visades på skärmen ger en illusion av att de är i en fysisk form. Under några sekunder kände jag mig fullständigt distraherad från min nuvarande verklighet och transporterad till den värld som skapats av Cameron.

Subscriber Only StoriesView All

I det här Bengaliska distriktet är hantering av fast plastavfall nu ett folks m…

Delhi Konfidentiellt | GET & gåvan: PM Narendra Modi får en Lionel …

Indien tittar på alternativ för att betala försvarsavgifter till Ryssland: försäljning av andelar, obligationer, …

Intervju med Revenue Secretary | ‘Åtgärder för att bredda skattebasen …Månadsplan för att få tillgång till Budget Läs också |Flip-telefon i gammaldags stil har återuppstått; här är varför

Detta var möjligt tack vare notebook-datorns 3D OLED-panel och eyetracking-teknik som gör att användare kan uppleva innehåll i den tredje dimensionen utan behov av skrymmande glasögon. Asus kallar denna teknik för “Spatial Vision”. Den glasögonfria 3D-effekten uppnås med en linsformad lins och avancerad eyetracking-kamerateknik – det finns två kameror (en för varje öga) placerade precis ovanför skärmen. Displayen skapar sedan bilder för varje öga som är sammanflätade för att lura din hjärna att skapa 3D-effekten.

3D-teknik lurar hjärnan genom att visa vänster öga en bild och höger öga en annan. (Bildkredit: Anuj Bhatia/Indian Express)

Jag kan berätta det här: glasögonfri 3D-teknik är ingen gimmick. Det är på riktigt, och det fungerar. Men det betyder inte att Asus Spatial Vision-teknik är perfekt. Under min begränsade tid med ProArt Studiobook 16 3D OLED märkte jag att ögonspårningen hade några problem. Den bärbara datorns skärm var något förvrängd och kameran tog lite tid att spåra mina ögon. En talesperson för Asus som flög ner från Singapore för att demonstrera enheten sa till mig att en användare måste vara inom ett avstånd från den bärbara datorn – ungefär upp till 45 grader från mitten av skärmen för att eyetracking ska fungera korrekt. Men när den väl kalibrerats fungerade spårningen förvånansvärt bra, och bilden verkade tillräckligt skärpt utan fördröjning eller huvudvärkframkallande suddighet, även efter att jag lutade mitt huvud i olika vinklar. Jag tror att bilderna också var jämna på grund av skärmens 120Hz uppdateringsfrekvens. Man kan enkelt växla tillbaka den bärbara datorn till 2D-läge när som helst och tillbaka till 3D igen.

En journalist provar Asus ProArt Studiobook 16 3D OLED-laptop vid en utvald mediebriefing. (Bildkredit: Anuj Bhatia/Indian Express)

Flera varumärken har skrytt om sin banbrytande teknologi under praktiska sessioner och tidiga demos. När det gäller ProArt Studiobook 16 3D OLED är glasögonfri 3D-teknik inte ny men vad Asus gjorde var att titta på det befintliga utrymmet och utveckla och förfina det för att skapa en bättre version. Att sätta in glasögonfri 3D-teknik i en bärbar dator är ett steg framåt, men inte en game changer. Inte ännu, åtminstone.

Annons

Studioboken är inte inriktad på vanliga användare, som du och jag. Snarare är anteckningsboken riktad till dem som arbetar med 3D-visuella bilder, någon som är intresserad av 3D-modellering, utskrift och design. När allt kommer omkring är den bärbara datorn känd som världens första 3D OLED-arbetsstation för kreatörer. Det är en high-end bärbar dator med toppmoderna specifikationer, inklusive en 13:e generationens Intel Core i9-13980HX-processor, NVIDIA GeForce RTX 40 Series Laptop GPU, upp till 64 GB uppgraderbart minne och ultrasnabb lagring.

Nintendo’s 3D XL förde med sig glasögonfritt 3D-spel till massorna för år tillbaka. (Bildkredit: Anuj Bhatia/Indian Express)

Jag kunde redan föreställa mig potentialen hos en 3D-laptop i metaversens landskap, med utvecklare och kreatörer som den främsta publiken för Studiobook. Men jag är också exalterad över att titta på film och spela spel i 3D utan glasögon. Jag minns när Nintendo 3DS XL gjorde sin debut för flera år sedan – och det var ganska episkt. Men 3D-tekniken verkar fortfarande långt ifrån att förverkliga mediets löfte, men jag hoppas att Asus Studiobook kommer att bidra till att förändra berättelsen och öppna en ny marknad för 3D-bärbara datorer.

Asus förväntar sig inte Studiobook. att nå detaljhandelshyllorna fram till andra kvartalet 2023, men när det väl lanseras förväntar sig företaget en premie för en 3D-bärbar dator. Jag kommer att ta en närmare titt på enheten när och när jag skaffar den bärbara datorn för granskning.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.