Hur man fixar suddiga bilder

0
36
Justin Duino/How-To Geek

Prova att öka skärpan på dina foton för att komma tillbaka någon definition eller vänd dig till AI-förbättrade verktyg som kan lägga till detaljer till din bild åt dig. För bästa resultat, ta dina foton i bra ljus, använd ett stativ och fokusera manuellt vid behov.

Att fixa suddiga bilder eller lågupplösta bilder är inte den omöjliga uppgiften det brukade vara. Tillgång till fotoredigerare och verktyg som använder artificiell intelligens betyder att dina chanser att lyckas är bättre än de en gång var, och allt eftersom tekniken förbättras kommer saker bara att bli bättre.

Använd din fotoredigerares skärpningsverktyg

Den enklaste lösningen för ett suddigt foto är att starta din favoritfotoredigerare och använda skärpningsverktyget. Den här fixen kan bara gå så långt och fungerar bäst för foton som saknar lite definition snarare än fall där autofokus har misslyckats dig helt. Effekten kommer att dra åt kanter som redan finns där men kommer inte att göra mycket för att fixa rörelseoskärpa eller de mjukaste fokusområdena. I fallet med rörelseoskärpa kan det göra effekten lite mer uttalad genom att skärpa spåren som orsakas av den långsammare slutartiden.

Det finns inget enskilt verktyg du bör använda för detta eftersom de flesta fotoredigerare har ett skärpningsreglage som du kan leka med. Om du går för långt med det kan saker och ting börja se lite för krispiga ut, så se till att du slutar innan du når den punkten. Vissa redigerare har andra skjutreglage som du kanske vill använda för att öka definitionen som “Klarhet” i Adobe-produkter och “Definition” i Apples redigerare.

Om du fotograferar med din smartphone kan du använda det här tipset i enhetens redigerare så snart du har tagit bilden. Appar som VSCO (iPhone, Android) och Snapseed (iPhone, Android) har verktyg som gör att du kan göra detta gratis, utöver vanliga appar som Apple Photos och alternativ med öppen källkod som GIMP.

Åtgärda suddiga bilder med dedikerade verktyg

För allvarligt suddiga bilder kan du prova att använda artificiell intelligens (AI) för att åtgärda problemet. Framgång här beror på att AI kan identifiera motiv i bilden för att göra förbättringar, så resultaten kan vara lite överallt. Du kanske vill prova några olika verktyg tills du får de resultat du letar efter.

Det kan vara svårt för AI att förstå vilka delar av bilden du vill ha avsiktligt suddig (som en bakgrund) och vilka delar som ska skärpas. Resultaten kan vara bra i fall där ditt fokus är lite avstängt mot en relativt vanlig bakgrund, men du kan ha mer problem om ditt motiv är ur fokus och du går för en bakgrund med ett mjukt skärpedjup effekt också.

Tyvärr är dessa verktyg sällan gratis. De flesta är antingen kreditbaserade eller använder en prenumerationsavgift, förutom ett framträdande köpverktyg. Här är de bästa alternativen vi hittade.

Fotor

Fotor är en webbaserad fotoredigerare med en gratis provperiod. Det bästa med Fotor är att du kan prova det innan du köper för att få en riktig förhandsvisning av de sorters resultat du kan förvänta dig. Av de gratis webbaserade alternativen på den här listan gjorde Fotor det bästa jobbet. Du kan registrera dig gratis och sedan ladda upp ett foto, klicka sedan på “AI Enlarger” verktyg.

Du kan sedan flytta den vertikala linjen i mitten av skärmen för att jämföra originalet och den förbättrade versionen. Fotor lyckades plocka fram och förstärka en del av pälsen i vårt suddiga kattfoto, men rörelseoskärpan i vårt rörliga tågfoto visade sig vara svårare att fixa.

Fotor driver aggressivt sin Pro-testversion, som du måste skriva under på för att exportera vad som helst. När din kostnadsfria testperiod går ut kommer dina bilder att vara vattenstämplade. Du kan registrera dig för $8,99/månad för att få tillgång till Fotor’s fullständiga funktionsuppsättning och förlora vattenstämpeln.

Topaz Sharpen AI

Topaz Sharpen AI är det dyraste verktyget på listan eftersom det är ett direktköp för $79,99. Som sagt, det är det mest imponerande verktyget här och ger de bästa resultaten. Appen körs inbyggt på Windows- och Mac-datorer och kräver över 2 GB för den första nedladdningen och mer än 500 MB modelldata som ska laddas ned vid första körningen.

Sharpen AI kommer att analysera ditt foto och välja en profil som borde fungera bäst för att ta bort oskärpa. Du kan också placera ditt foto inom en kategori som du tycker bäst definierar det och sedan flytta reglagen för att finjustera effekten. Resultaten är imponerande. Även om effekten var något ojämn, var Sharpen AI det enda verktyg vi testade som på ett meningsfullt sätt kunde minska rörelseoskärpan i vårt rörliga tågfoto.

De imponerande resultaten fortsatte i vårt suddiga kattfoto, vilket gav definition till håret och tog bort en del av rörelseoskärpan i andra delar av bilden. Det bästa av allt är att du kan fortsätta använda Sharpen AI för att förbättra foton och till och med spara foton med en vattenstämpel tills du är redo att köpa. Appen flög på vår M1 Max MacBook Pro, men prestandan kan variera beroende på din dator.

VanceAI

VanceAI är mycket lik Fotor genom att det är en webbaserad lösning. Du kan prova det utan att behöva registrera dig eller logga in helt enkelt genom att ladda upp ett foto och låta verktyget fungera. Med appen kan du ange vilken typ av bild du laddar upp, inklusive suddiga konstverk eller datorgenererade bilder, text, lågupplösta bilder från webben och anime.

Du kan också välja en faktor med vilken du vill skala upp bilden och använda skjutreglage för att ändra brus och oskärpa. I våra tester gav VanceAI en mycket mer subtil effekt, plockade ut några hårstrån på vårt suddiga kattfoto men gjorde lite för att lösa områden som inte var i fokus. Rörelseoskärpan i vår rörliga tågbild förblev nästan identisk.

VanceAI är förmodligen bättre på att förbättra kraftigt pixlade bilder och kan fungera bättre på andra typer av bilder än de vi testade, så skriv inte stäng av tills du har provat det. Du får några gratis foton till att börja med, varefter du kan registrera dig för $4,95 till 100 krediter

Adobe Photoshop

Den obestridda kungen av fotoredigering har ett verktyg som heter Shake Reduction som finns under filtret > Skärpa menyn. Tyvärr tog Adobe bort detta filter från och med version 23.3.1 men om du betalar för Photoshop bör du kunna komma åt filtret genom att installera den äldre versionen 22.5.7 (vilket du kan göra tillsammans med den senaste versionen).

< p>Att använda detta filter kan hjälpa till att reparera oskärpa som orsakas av kameraskakning. Du kan också använda verktyget Smart Sharpen för att skärpa upp en bild som saknar definition. Photoshop är en dedikerad fotoredigerare med många fler funktioner inklusive en komplett RAW-redigerare, smarta sömnadsverktyg, kraftfulla filter och maskeringsverktyg och mycket mer.

Det är också det dyraste verktyget på listan, med ett abonnemang som kostar 19,99 USD/månad med 1 TB lagringsutrymme i Adobe Creative Moln och tillgång till Adobe Lightroom. Det finns inget alternativ att köpa Photoshop direkt och du kommer inte heller att få någon rabatt för att betala årligen. Du får dock en sju dagars gratis provperiod.

Livefoto eller rörligt foto? Välj en annan bildruta

Om fotot i fråga är ett livefoto som tagits på en iPhone eller ett rörligt foto som tagits på en Samsung-enhet, kanske du kan rädda bilden genom att välja en annan ram som togs bredvid bilden. För att göra detta måste du ha tagit fotot med den här funktionen aktiverad i första hand.

På en iPhone öppnar du Foton och hittar bilden i fråga. Tryck nu på “Redigera” i det övre högra hörnet på skärmen och välj sedan “Live Photo” knappen som visas längst ned på skärmen (det ser ut som tre cirklar). Du kan nu dra sökaren åt vänster och höger för att se alla bilder som tagits som en del av ett Live Photo. Välj en som inte är suddig och välj sedan “Gör nyckelfoto” för att välja det.

När du nu exporterar ditt foto (med eller utan Live Photos aktiverat) kommer du att exportera vilken ram du än väljer, snarare än den ursprungliga suddiga exponeringen.

På en Samsung-enhet är processen i stort sett densamma. När du bläddrar i ett rörligt foto på din enhet trycker du på “Visa rörligt foto” längst ner på skärmen. Välj en ram med skjutreglaget och tryck sedan på “Fånga” knappen i det nedre vänstra hörnet av skärmen för att spara bilden som ett nytt foto.

Undvika suddiga foton till att börja med

Det bästa sättet att fixa ett suddigt foto är att undvika att göra de misstag som orsakar dem i första hand. Detta är lättare sagt än gjort, särskilt eftersom många av oss nu är beroende av smartphones för att ta bilder åt oss på helautomatisk. Dessa enheter är benägna att fatta sina egna beslut (och misstag) om det bästa tillvägagångssättet vid varje given tidpunkt.

Ändå finns det några saker du kan göra för att förbättra resultatet av alla foton du kan ta.

Fixa ditt fokus

Du kan fixa fokus genom att manuellt fokusera din smartphone eller kamera innan du tar en bild. Den här tekniken fungerar bäst när din kamera och motiv är stillastående och under omständigheter när du inte litar på att kameran fokuserar där du vill.

På en smartphone görs detta ofta genom att trycka på och håller ditt ämne. Många kameror har också pekskärmar som inkluderar pek-till-fokus-lägen, och kameror som använder utbytbara objektiv (som spegellösa kameror eller digitala SLR-kameror) låter dig inaktivera autofokus helt och fokusera med hjälp av linshylsan istället.

I mycket dåliga eller utmanande ljusförhållanden kan manuell fokusering vara ett bra alternativ. Om du till exempel tar bilder av en livemusikakt med blinkande ljus kanske ditt motiv inte är tillräckligt upplyst när kameran tar sin fokusavläsning. Detsamma gäller när man försöker fånga något flyktigt som en åskstorm.

Nattläge och svagt ljus

Många smartphones kommer nu med ett nattfotograferingsläge som använder flera exponeringar och AI:s underverk för att sammanfoga flera exponeringar till en enda bild. Dessa effekter fungerar utmärkt på stilla motiv som en natthimmel eller lugn gata, och inte så bra mot rörliga föremål som djur eller människor.

Du kan ofta stänga av nattläget genom att bara trycka på en knapp på din smartphone& #8217;s kameragränssnitt. Apple har en dedikerad knapp för detta på iPhone-kameran, och de flesta stora Android-smarttelefontillverkare har också funktionen nu.

När du stänger av nattläget kommer din kamera att försöka kompensera genom att öka slutartiden. Ju längre slutartid, desto mer ljus kommer in i bilden. Tyvärr innebär längre slutartider också suddigare bilder vid rörelse.

Du kan prova att flytta motivet för att utnyttja bättre ljus eller be alla att stå stilla. Om du försöker fånga ett rörligt motiv (som en bil eller någon som springer), försök panorera med dem för att fånga en överdriven bild med mycket rörelseoskärpa runt kanterna på ramen.

Om du allt annat misslyckas, det finns alltid din smartphones blixt, men kom bara ihåg att stark framåtvänd belysning ofta är långt ifrån smickrande.

Använd ett stativ, monopod eller bildstabilisering

h3>

Sätt din smartphone eller kamera på ett stativ (som ett av våra populärast rekommenderade iPhone-stativ) för att hålla bilden snygg och stilla. Detta gör att du kan sänka din slutarhastighet direkt för att fånga mycket ljus utan att behöva oroa dig för att flytta kameran. Använd din kameras eller smartphones timerfunktion så att det inte orsakar några rörelser när du trycker på avtryckaren.

The Best iPhone Tripods of 2023 Bästa iPhone-stativ totalt SmallRig Desktop Mini Tripod Amazon

53,90 $
 

Bästa iPhone-stativfäste Joby GripTight PRO 2 Amazon

$44,99
$59,95 Spara 25%

Bästa budgetstativ för iPhone Amazon Basics 50-tums lättviktsstativ Amazon

15,11 USD
 

Bästa iPhone-stativ för fotografering Manfrotto Element Traveler Small Amazon

117,32 USD
141,45 USD Spara 17 %

Bästa kompakta iPhone-stativ Manfrotto PIXI Mini-stativ Amazon

24,52 $
$30,95 Spara 21 %

Bästa flexibla iPhone Tripod GripTight GorillaPod PRO 2 Amazon

$47,99
84,99 USD Spara 44 %

Många kameror har nu även bildstabiliseringsfunktioner i kameran eller objektivet. Dessa funktioner är begränsade till moderna spegellösa eller digitala SLR-modeller, med namn som “Optical Steady Shot” (Sony). Du kan komma undan med lite mer rörelse i handhållet läge tack vare den här tekniken, till och med ner till cirka 1/10 av en sekund.

Take Better Foton

Det finns några tips du kan följa för att få bättre smartphonebilder, som att förstå hur du använder ljus till din fördel och att investera i ett stativ för stadigare bilder. Om du fortfarande är besviken på dina smartphonebilder, överväg att skaffa en dedikerad kamera för att få bättre prestanda i svagt ljus, kraftfullare manuell kontroll och ett urval av brännvidder och bländare med utbytbara linser.

The Best DSLR Cameras of 2023 Best DSLR Camera Overall Nikon D850 Amazon

$2796.95
 

Best Budget DSLR Camera Canon 6D MKII Amazon

$1399,00
$1799,00 Spara 22%

Bästa DSLR för nybörjare Nikon D3500 Amazon Bästa DSLR-kamera för video Nikon D780 Köp nu Bästa DSLR-kamera för resor Canon 6D MKII Amazon

1399,00 $
$1799,00 Spara 22%

LÄS NÄSTA

  • › ChatGPT: Hur man använder AI Chatbot gratis
  • › Den nya ASUS Vivobook 13 OLED ser ut som en Microsoft Surface
  • › Apple TV+, AirPlay och Apple Music kommer till fler TV-apparater
  • › Google och Bing förbereder ChatGPT-liknande AI-webbsökning
  • › Samsung Pass är inte längre begränsat till Galaxy-telefoner
  • › Så här inaktiverar du viloläge i Windows 10