Hur 33-åringen gick ner i vikt, kämpade mot diabetes och blev en vandrare

0
36

Manish Chaudharys present till hans födelsedag var ett nytt liv och en bergvandring. Det är ett jättesteg för någon som en gång skulle flämta efter att ha tagit några steg på grund av sin sjukliga fetma. Bariatrisk kirurgivar det enda alternativet kvar. Men sedan begränsade pandemin alla inomhus, rädslan äter sig in i allas sinne. Särskilt hans, eftersom han hade samsjukligheter av värsta slag. Till slut slog han sina inre demoner och valde sin operation den 24 oktober 2021. Nu över ett år senare är Manish en förändrad man. Han har tappat 45 kg, slutat ta de 17 piller han behövde dagligen för att kontrollera högt blodtryck, diabetes, triglycerider och fettlever.

Med alla hans kliniska parametrar förbättrats har han gått från att frukta för sitt liv till att njuter av det. “Jag var 32 men jag såg minst 10 år äldre ut. Nu kan jag gå på vandringar och har provat ett par vandringarredan. Detta skulle ha varit omöjligt för mig för några år sedan, när jag blev andfådd efter att ha gått en bit. Med knäsmärtan borta kan jag nu gå sex till sju kilometer varje dag. Jag kan resa i ekonomiklasssätet på ett flygplan utan att de som sitter runt omkring mig tittar anklagande på mig, som om jag inkräktar på deras utrymme. Jag kan bära vad jag vill. Innan operationen kunde jag bara köpa överdimensionerade kläder, nu kan jag ha märkeskläder och snygga kläder”, säger Manish. I själva verket upprepade han inte några av sina kläder under sex månader efter operationen.

Operationen gav honom inte bara en livsstil han ville ha, utan den förbättrade också hans hälsomarkörer. Manish insåg inte att hans fyllighet kvävde honom förrän hans läkare ordinerade honom tung medicin mot diabetes när han var 27. Han var rädd att han också skulle behöva lida som sin far, som hade njursvikt på grund av högt blodtryckoch diabetes. “I åratal brukade jag jobba alla timmar och kunde inte ta hand om min hälsa. Det fanns så mycket jag ville göra, och år av stressätande förstörde mina blodsockernivåer”, säger Manish, som driver ett företag med att sätta upp elstationer.

Men det var inte förrän han fick diagnosen fettlever att hans varningsklockor ringde. Han trodde att hans tillstånd skulle förvärras och orsaka antingen cirros eller cancer. Så han försökte genast gå ner i vikt med diet och träning. Han gick till flera dietister men kunde inte hålla sig till dieterna länge. ”Jag saknade matdisciplin, punkt. Jag försökte följa råden från flera dietister och skulle till och med gå ner ett par kilo till en början och sedan gå upp i vikt igen så fort jag slutade följa regimen. Jag gick till gymmet, gick ner ett par kilo igen och gick upp dem strax efteråt eftersom rutinerna gradvis tröttade ut mig. Jag blev demotiverad”, säger Manish och erkänner sina svagheter.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

I detta Bengaliska distrikt är hanteringen av fast plastavfall nu ett folks m…

Delhi Confidential: Ser efter

Indien tittar på alternativ för att betala försvarsavgifter till Ryssland: försäljning av insatser, obligationer, …

7 februari 1983, fyrtio år sedan: Collegium Föreslagen Månadsplan för att få tillgång till budget LÄS ÄVEN |Varför bariatrisk kirurgi är ett svar på okontrollerad diabetes

Han fortsatte att samla på sig kroppsfett, och det var inte förrän han passerade toleransgränsen och medicinerna misslyckades med att kontrollera hans diabetes som han insåg att han behövde opereras. Att övertyga sin familj var en annan utmaning. Eftersom han var den enda sonen var hans föräldrar oroliga för att operationen skulle leda till komplikationer. “Jag konsulterade flera läkare i Delhi, Mumbai och Chennai. Jag genomgick även screening ett par gånger. Sedan förklarade Dr Arun Prasad, senior kirurgisk gastroenterolog vid Indraprastha Apollo Hospital, New Delhi, riskerna med ingreppet, hur jag kunde undvika dem och fick mig att känna mig bekväm, säger Manish. Till sist. han genomgick en robotoperation. “Efter proceduren, alla mina parametrar som blodtryck, blev sockernivåer och kolesterolnivåer helt normala. Effekten var dramatisk.” Han var orolig att vikten han tappat skulle komma tillbaka, men det gjorde den inte.

Då kom den tuffaste utmaningen, att kontrollera sina måltidsportioner, en disciplin han inte kunde hålla sig till tidigare. Men eftersom han visste att han kunde ha dött utan operationen lärde han sig att respektera sin kropp och leva bra. ”Jag fick ett kostschema efter operationen; vi följde det religiöst i några månader. Nu äter jag nästan allt men kontrollerar min portionsstorlek”, sa han.

Bariatrisk kirurgi rekommenderas till personer med ett BMI över 35, som inte kan gå ner i vikt med konventionella metoder. (Foto: Gajendra Yadav)

En nyligen genomförd 40-årig studie från USA visar att dödligheten av alla orsaker var 16 procent lägre hos dem som genomgick bariatrisk operation jämfört med de med liknande profil som inte gjorde det. Hos de som opererades minskade dödligheten på grund av hjärt- och kärlsjukdomar med 29 procent, cancer med 43 procent och diabetesmed 72 procent, enligt studien.

Annons

Säger hans kirurg, Dr Arun Prasad, “Bariatrisk kirurgi förbättrar balansen i de kemikalier som kommer från mag-tarmsystemet. Så, balansen som var till förmån för att lägga upp vikt, ladda upp kolesterol och accelerera metabola problem återgår till normalitet. Detta är anledningen till att diabetiker, särskilt de som har haft tillståndet i mindre än fem år, ser en vändning i sitt tillstånd inom en eller två dagar efter operationen långt innan viktminskningen börjar. Den andra fasen av förändringar äger rum efter det på grund av viktminskningen. Hos diabetiker leder till och med en 10-procentig viktminskning till förändringar i deras blodsockernivåer och läkemedelsbehov. Viktminskning förbättrar högt blodtryck, ledvärk, ryggvärk, sömnapné, matsmältningsproblem och depression. Det minskar till och med risken för cancer på grund av övervikt.”

Bariatrisk kirurgi rekommenderas för personer med BMIav över 35, som inte kan gå ner i vikt med konventionella metoder, de med ett BMI mellan 30 och 35 med åtföljande medicinska tillstånd som diabetes och hjärttillstånd och de med ett BMI på över 27,5 som inte kan kontrollera diabetes med konventionella metoder, inklusive mediciner. ”Bariatrisk kirurgi har omfattats av ett försäkringsskydd sedan 2020. Men det finns ryttare. Den kommer endast att gälla för dem som har en försäkring i över fyra år, inte var sjukligt överviktiga vid tidpunkten för försäkringen och för vilka behandling av fetma inte ingick i uteslutningskriterierna. Operationen täcks endast för dem med BMI över 40, säger Dr Prasad. När det gäller Manish har han redan korsat en svår terräng i sitt liv. “Folk skulle säga att jag är ledsen. Nu tror de att jag är den lyckligaste personen som finns”, säger Manish som nu svär vid bara en sorts kärlek: ”Självkärlek.”

📣 För fler livsstilsnyheter, följ oss på Instagram | Twitter | Facebook och missa inte de senaste uppdateringarna!