Google en Microsoft zijn in een race om zoeken met AI te ruïneren

0
37
IgorZh/Shutterstock.com

Het is een moeilijk jaar geweest voor de technologie-industrie – investeerders zijn schichtig, ontslagen domineren het nieuws en een vervelende tool genaamd ChatGPT dreigt zoekmachines te vernietigen . Dus, ironisch genoeg, reageren Google en Microsoft op deze dreiging door hun eigen zoekmachines te vernietigen.

Laten we bovenaan beginnen; ChatGPT is geen betrouwbare bron voor informatie. Het is een interessant hulpmiddel, het kan verschillende taken uitvoeren, maar het is niet intelligent en mist enig begrip of kennis. Helaas kunnen chatbots zoals ChatGPT erg gezaghebbend aanvoelen, dus een heleboel mensen (inclusief journalisten, investeerders en werknemers in de technische sector) denken ten onrechte dat het deskundig en nauwkeurig is.

Nu zou je kunnen zeggen dat tools zoals Google Search onintelligent zijn, en je zou gelijk hebben. Je zou ook kritiek kunnen uiten op de effectiviteit van Google Zoeken of Bing. Deze services worden gegamificeerd door websites en als gevolg daarvan brengen ze een hoop rotzooi naar de oppervlakte van internet. Maar in tegenstelling tot ChatGPT beantwoordt Google geen vragen. Het linkt u gewoon naar websites, zodat u kunt uitzoeken of iets goed of fout is. Het is een geaggregeerde tool, in plaats van een autoriteit.

Maar de hype-machine stuurt ChatGPT de stratosfeer in, en big tech wil volgen. Nadat technische blogs en willekeurige internetpersoonlijkheden ChatGPT hadden geprezen als de ondergang van Google Search, deed Microsoft een grote investering in de technologie en begon het te integreren met Bing. Onze vrienden bij Google reageerden met Bard, een aangepaste AI-chatbot die vertrouwt op het experimentele LaMDA-model.

GoogleGERELATEERDAI is niet echt kunstmatige intelligentie

Microsoft en Google zijn in een race om te zien wie deze technologie de deur uit kan jagen. Ze zullen niet alleen autoriteit verlenen aan tools zoals ChatGPT, maar ze zullen deze ongepolijste AI ook presenteren aan gebruikers die niet beter weten. Het is onverantwoordelijk, het zal verkeerde informatie versterken en het zal mensen aanmoedigen om onderzoek aan de kant te schuiven.

Om nog maar te zwijgen, deze technologie zal Microsoft en Google dwingen om de arbiters te worden van wat juist is of verkeerd. Als we gespreks-AI als een autoriteit gaan behandelen, moet het voortdurend worden aangepast en gemodereerd om onnauwkeurigheden uit te roeien. Wie gaat die beslissingen nemen? En hoe zullen mensen reageren als hun overtuigingen of hun “kennis” worden niet vertegenwoordigd door de mooie AI?

Ik moet ook opmerken dat deze gespreksmodellen zijn gebaseerd op bestaande gegevens. Wanneer u ChatGPT een vraag stelt, kan deze reageren met informatie uit bijvoorbeeld een boek of een artikel. En toen CNET een AI-schrijver probeerde te testen, publiceerde het een heleboel geplagieerde inhoud. De gegevens die deze technologie aandrijven, zijn een nachtmerrie voor auteursrechten, en regulering lijkt een goede mogelijkheid. (Als dat gebeurt, zou regulering de kosten van de ontwikkeling van conversatie-AI drastisch kunnen verhogen. Het zou een fortuin kosten om alle content die nodig is om deze technologie te bouwen in licentie te geven.)

De eerste glimpen van Google's Bard laten zien dat het kan diep geïntegreerd zijn in Search, waarbij informatie wordt gepresenteerd in de reguliere zoekmachine en in een speciale chatbox. Hetzelfde geldt voor de conversationele AI van Bing. Deze tools worden nu getest en afgerond, dus we verwachten de komende weken meer te leren.

Trouwens, Google en Microsoft hebben beide een aantal AI-principes gepubliceerd. Het kan de moeite waard zijn om deze principes te lezen om te zien hoe de bedrijven de ontwikkeling van AI benaderen.