Före detta lagminister Ashwani Kumar skriver: När Centern rensar Collegiums rekommendationer, en möjlighet att ta itu med verkställande rättsväsendets dödläge

0
89

Centralregeringens godkännande av de fem rekommendationerna från Högsta domstolens kollegium för utnämning till domare i högsta domstolen måste mildra farhågorna om en eskalerande konflikt mellan den verkställande makten och den dömande makten i frågan om utnämningar av domare.

Regeringens svar inför en framväxande ståndpunkt mellan två pelare i den indiska staten visar att när de sätts på prov kan de som är anklagade för hur konstitutionen fungerar, komma till rätta. Detta är ett välkommet andrum för en nation som är trött av cynismen och överlägsenheten hos dem som har skyldigheten att genomdriva konstitutionella påbud. Förhoppningsvis kommer beslutet att främja hövlighet mellan demokratiska institutioner för att kollektivt understödja konstitutionella mål och få ett slut på den försvagande offentliga fläcken mellan höga konstitutionella funktionärer i fråga om utnämningar av domare — åtminstone tills en bredare debatt ger ett bättre resultat.

Läs också |Om kollegiets fråga: Högsta domstolen måste samarbeta med andra delar av staten

Det är uppenbart att de utestående frågorna som påverkar förhållandet mellan den verkställande och rättsliga grenen måste hanteras konstruktivt i en miljö fri från ömsesidig misstanke och misstro.

Medan kollegiets utnämningssystem idag är den rättsligt förordnade lagen av landet och inte bör manipuleras med, bör det inte finnas något hinder för att återbesöka den bevarade mekanismen i ljuset av erfarenheten. Det vilar också på den diskutabla premissen att rättsligt oberoende, som en del av konstitutionens grundläggande struktur, bäst säkras först när domarna utser domare.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC-nyckel- 6 februari 2023 : Känn till och förstå det garanterade pensionssystemet…

Intervju med Amartya Sen: 'The Santiniketan of Satyajit Ray, Nandalal Bose ……

UPSC Essentials | Nyckeltermer från den gångna veckan med MCQsFörklaraSpeaking | Budget 2023-24: Ekonomisk tillväxt, finanspolitisk hälsa och unem…Månadsplan för att få tillgång till budget

I själva verket är det obestridligt att några av de bästa domarna utsågs till högsta domstolen innan kollegiets rättsliga uppfattning. Det nuvarande systemets uttalade syfte att säkerställa rättsväsendets oberoende har avtrubbat kritiken av det rättsliga förhållningssättet. Farhågor om rättsliga övergrepp dök upp igen när NJAC-domen förklarade den relaterade konstitutionella ändringen som grundlagsstridig.

En successivt utvecklande rättspraxis måste tillåta en omprövning av det nuvarande systemet för utnämningar av domare. I denna process behöver regeringen och rättsväsendet inte ses som motståndare — Högsta domstolen har vid flera tillfällen bekräftat att den indiska statens tre grenar förväntas arbeta tillsammans för att underlätta främjandet av rättsliga mål.

Läs även |India@75, Tittar på 100: En domstol som skyddar folket

Utmaningen “att förena konstitutionell auktoritet med folksuveränitet” är en ständig utmaning. Debatten som har börjat på nytt måste ställas inför flera frågor.

Annons

För det första, kan motiveringen av domstolens antimajoritära roll användas för att likställa konstitutionell överhöghet med domstolsöverhöghet som eftersträvas att säkerställas genom att författningsdomstolens rättsliga uttalanden är slutgiltiga? Kan domstolens mandat som den högsta rättsliga domaren lokaliseras i dess slutsatser från konstitutionen inför en uttryckt konstitutionell avsikt?

Dessa och flera frågor av avgörande betydelse för framtiden för vår konstitutionella demokrati är återigen i det offentliga området. När vi navigerar vår kurs som en levande och ansvarsfull demokrati måste vi hitta den rätta balansen mellan konkurrerande rättsvetenskapliga preferenser. När man utarbetar en kompromiss bör utövandet av konstitutionell makt vara informerad av en anda av “självrannsakan och självförbryllande”.

Det är möjligt för både parlamentet och domstolen att tillsammans fungera som nationens “Nordstjärna” inom konstitutionens disciplin. Genom att rita “Lakshman Rekha” kan Högsta domstolen vara ett “ljus för nationen” även om den inte kan vara en “sheriff för nationen”.

Annons

Författaren är en senior advokat och före detta fackförening. Minister för lag och justitie