Ex-president Pervez Musharraf: van Pakistaanse militaire heerser tot voortvluchtige in moordzaken

0
29

De voormalige president van Pakistan Pervez Musharraf, 79, is zondag in een ziekenhuis in Dubai overleden na een langdurige ziekte, meldt persbureau Reuters op basis van een woordvoerder van de Pakistaanse ambassade in Dubai. VAE.

De viersterrengeneraal regeerde bijna tien jaar over Pakistan nadat hij in 1999 de macht had gegrepen in een bloedeloze staatsgreep. Hij greep de macht door de toenmalige premier Nawaz Sharif af te zetten, die had geprobeerd hem te ontslaan wegens groen licht. de infiltratie in Kargil in 1999.

In dit bestand van 17 april 2005 foto ontvangt de toenmalige president van Pakistan, Pervez Musharraf, zijn geboorteakte van de toenmalige premier Manmohan Singh in New Delhi. (PTI)

Hij was ook de 10e voorzitter van het Joint Chiefs of Staff Committee van 1998 tot 2001 en de 7e stafchef van het leger van 1998 tot 2007.

Musharraf, geboren in 1943 in New Delhi, was vier jaar oud toen zijn ouders sloten zich aan bij de massale uittocht van moslims naar de nieuw opgerichte staat Pakistan.

Alleen verhalen van abonneesAlles bekijken

UPSC Key- 6 februari 2023: Ken en begrijp gegarandeerde pensioenregeling…

Interview met Amartya Sen: 'De Santiniketan van Satyajit Ray, Nandalal Bose …… UPSC-benodigdheden | Belangrijkste termen van afgelopen week met MCQ'sUitlegSpreken | Begroting 2023-24: Economische groei, fiscale gezondheid en unem… Maandelijks plan om toegang te krijgen tot de begroting Mis het niet |Proces en dood: het verhaal van Pervez Musharraf

Volgens Reuters ging Musharraf op de leeftijd van 18 en leidde vervolgens een elite-commando-eenheid voordat hij opklom tot de chef en toezicht hield op de snelle economische groei en probeerde sociaal liberale waarden in het conservatieve moslimland in te luiden.

Musharraf met de voormalige Amerikaanse president George W. Bush (REUTERS, bestand)

In zijn vroege regeringsjaren oogstte Musharraf internationaal lof voor zijn hervormingsgezinde inspanningen, het doorvoeren van wetgeving ter bescherming van de rechten van vrouwen en het toestaan ​​van particuliere nieuwszenders voor de eerste keer.

Must read |Van legerleider tot veroordeelde wegens verraad — Pervez Musharraf heeft een lange weg afgelegd

Hij werd ook een van de belangrijkste bondgenoten van Washington na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten en lobbyde met succes bij de toenmalige president George W. Bush om geld te storten in het Pakistaanse leger.

Advertentie Musharraf en zijn vrouw Sehba poseren voor de Taj Mahal in Agra, 15 juli 2001. (AP, bestand)

Ondertussen probeerden militanten Musharraf in 2003 twee keer te vermoorden door zijn konvooi aan te vallen, eerst met een bom op een brug en daarna met autobommen. Bij die tweede aanval werd het voertuig van Musharraf door de explosie de lucht in getild voordat het de grond weer raakte. Het racete naar veiligheid op alleen zijn velgen, Musharraf trok een Glock-pistool voor het geval hij zich een weg naar buiten zou moeten vechten.

De latere jaren van zijn presidentschap werden echter overschaduwd door zijn steeds autoritairder bewind. Eind 2002 hield hij gebrekkige verkiezingen – pas nadat hij de grondwet had gewijzigd om zichzelf verregaande bevoegdheden te geven om de premier en het parlement te ontslaan. Vervolgens deed hij afstand van zijn belofte om eind 2004 af te treden als legerleider.

In 2006 beval Musharraf een militaire actie waarbij een stamhoofd uit de provincie Balochistan om het leven kwam, waarmee de basis werd gelegd voor een gewapende opstand. dat woedt tot op de dag van vandaag.

Advertentie Lees ook |'Organen defect, herstel niet mogelijk': Familie van ex-Pakistan president Pervez Musharraf

In 2007 veroorzaakte een zelfmoordaanslag waarbij oppositieleider Benazir Bhutto werd vermoord golven van geweld in het land. Hij werd voortvluchtig verklaard in de moordzaak Benazir Bhutto en de moordzaak op een geestelijke in de Rode Moskee. De inspanningen van Musharraf om de rechterlijke macht te versterken leidden ook tot protesten en een belegerde leider stelde verkiezingen uit en riep de noodtoestand uit in Pakistan.

Na 11 lange jaren werden de eerste democratische verkiezingen van het land gehouden in 2008, maar Musharraf’ s partij verloor de peilingen. Geconfronteerd met afzetting door het parlement, nam hij ontslag als president en vluchtte naar Londen.

Hij keerde in 2013 terug naar Pakistan om zich kandidaat te stellen voor een zetel in het parlement, maar werd onmiddellijk gediskwalificeerd. Hij mocht in 2016 naar Dubai vertrekken. In 2019 veroordeelde een rechtbank hem bij verstek tot de doodstraf wegens het opleggen van de noodtoestand in 2007, maar het vonnis werd later vernietigd.

Musharrafs familie maakte in juni 2022 bekend dat hij lag wekenlang in het ziekenhuis terwijl hij leed aan amyloïdose, een ongeneeslijke aandoening waarbij eiwitten zich ophopen in de organen van het lichaam. “Door een moeilijke fase gaan waarin herstel niet mogelijk is en organen niet goed werken”, zei de familie destijds.

(Met input van Reuters, AP)

© IE Online Media Services Pvt Ltd