Ex-president Pervez Musharraf: Från pakistansk militärhärskare till flykting i mordfall

0
78

Pakistans tidigare president Pervez Musharraf, 79, dog på ett sjukhus i Dubai i söndags efter en långvarig sjukdom, rapporterade nyhetsbyrån Reuters och citerade en talesperson från landets ambassad i UAE.

Den fyrstjärniga generalen styrde Pakistan i nästan ett decennium efter att ha tagit makten i en blodlös kupp 1999. Han tog makten genom att avsätta den dåvarande premiärministern Nawaz Sharif, som hade försökt sparka honom för grönt ljus. infiltrationen i Kargil 1999.

I denna 17 april 2005, fil foto, Pakistans dåvarande president Pervez Musharraf får sitt födelsebevis från dåvarande premiärminister Manmohan Singh i New Delhi. (PTI)

Han fungerade också som tionde ordförande Joint Chiefs of Staff Committee från 1998 till 2001 och 7:e chef för arméstab från 1998 till 2007.

Född i New Delhi 1943, Musharraf var fyra år gammal när hans föräldrar gick med i massflykten av muslimer till den nyskapade staten Pakistan.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

UPSC Key- 6 februari 2023: Know and Understand Guaranteed Pension Scheme…

Intervju med Amartya Sen: 'The Santiniketan of Satyajit Ray, Nandalal Bose ……

UPSC Essentials | Nyckelord från den gångna veckan med MCQs

FörklaraSpeaking | Budget 2023-24: Ekonomisk tillväxt, finanspolitisk hälsa och unem…Månadsplan för att få tillgång till budget Missa inte |Rättegång och död: The Pervez Musharraf story

Enligt Reuters gick Musharraf med i armén vid en ålder av 18 och fortsatte med att leda en elitkommandoenhet innan han reste sig för att bli dess chef och övervakade snabb ekonomisk tillväxt och försökte inleda socialliberala värderingar i det konservativa muslimska landet.

Musharraf med USA:s förre president George W Bush (REUTERS, fil)

Under sina första år i regeringen vann Musharraf beröm internationellt för sina reformistiska ansträngningar, genom att driva igenom lagstiftning för att skydda kvinnors rättigheter och tillåta privata nyhetskanaler att fungera för första gången.

Måste läsa |Från arméchef till dömd för förräderi – Pervez Musharraf har fallit långt

Han blev också en av Washingtons viktigaste allierade efter attackerna den 11 september 2001 i USA och lobbat framgångsrikt dåvarande presidenten George W Bush för att skjuta pengar till den pakistanska militären.

Annons Musharraf och hans fru Sehba poserar framför Taj Mahal i Agra, 2001 juli. (AP, fil)

Samtidigt försökte militanter mörda Musharraf två gånger under 2003 genom att rikta in sig på hans konvoj, först med en bomb placerad på en bro och sedan med bilbomber. Den andra attacken såg att Musharrafs fordon lyftes upp i luften av explosionen innan det berörde marken igen. Den rusade i säkerhet på bara sina fälgar, Musharraf drog en Glock-pistol ifall han skulle behöva kämpa sig ut.

De senare åren av hans presidentskap överskuggades emellertid av hans alltmer auktoritära styre. Han höll felaktiga val i slutet av 2002 – först efter att ha ändrat konstitutionen för att ge sig själv omfattande befogenheter att sparka premiärministern och parlamentet. Han avbröt sedan ett löfte att avgå som arméchef i slutet av 2004.

2006 beordrade Musharraf militära åtgärder som dödade ett stamhuvud från provinsen Balochistan, vilket lade grunden till ett väpnat uppror. som rasar till denna dag.

Annons Läs också |'Organ fungerar inte, återhämtning inte möjlig': Familj till Pakistans före detta president Pervez Musharraf

2007 utlöste en självmordsattack som mördade oppositionsledaren Benazir Bhutto vågor av våld i landet. Han förklarades flykting i mordfallet Benazir Bhutto och fallet med mord på Röda moskéns präster. Musharrafs ansträngningar att beväpna rättsväsendet ledde också till protester och en belägrad ledare sköt upp valen och utropade undantagstillstånd i Pakistan.

Efter 11 långa år hölls landets första demokratiska val 2008, men Musharraf’ s parti förlorade omröstningarna. På grund av riksrättsföring avgick han från presidentposten och flydde till London.

Han återvände till Pakistan 2013 för att kandidera till en plats i parlamentet men diskvalificerades omedelbart. Han fick åka till Dubai 2016. 2019 dömde en domstol honom till döden in absentia för 2007 års införande av undantagsregler, men domen upphävdes senare.

Musharrafs familj meddelade i juni 2022 att han hade varit inlagd på sjukhus i veckor medan han led av amyloidos, ett obotligt tillstånd som ser att proteiner byggs upp i kroppens organ. “Går igenom ett svårt skede där återhämtning inte är möjlig och organ inte fungerar”, sa familjen då.

(Med input från Reuters, AP)

© IE Online Media Services Pvt Ltd