Delhi LG ger godkännande för 126 rektorer, biträdande utbildningstjänstemän i statliga skolor

0
77

Delhi Raj Niwas tjänstemän på lördagen sa att löjtnantguvernör V K Saxena har godkänt 126 tjänster som rektorer och biträdande utbildningstjänstemän i skolor som drivs av staden som hade förfallit eftersom dessa “ligg lediga” i mer än två år.

Tjänstemännen har påstått att förfallet har skett på grund av “apati och passivitet från AAP-regeringens sida”.

Delhis vice chefsminister Manish Sisodia svarade samtidigt i ett uttalande att detta påstående var en “ny massa lögner” och ett “uppenbart försök att gömma sig” det faktum att centralregeringen och L-G-kontoret har “stoppat utnämningen av rektorer i Delhi statliga skolor i mer än sju år”.

Läs även |Enkätrapport om att bedöma läranderesultat för elever som ska vara släpptes i februari

Tidigare på dagen hade Raj Niwas tjänstemän också sagt att L-G också har skjutit upp ett förslag om att avskaffa 244 tjänster som rektorer och biträdande utbildningstjänstemän som “föreslogs av staden’ utbildningsavdelning” eftersom dessa tjänster också legat vakanta i mer än fem år.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Delhi Konfidentiellt: Letar efter

UPSC-nyckel – 6 februari 2023: Know and Understand Guaranteed Pension Scheme…

Amartya Sen-intervju: 'The Santiniketan of Satyajit Ray, Nandalal Bose ……

UPSC Essentials | Nyckelvillkor från den gångna veckan med MCQs Monthly-plan för att få tillgång till Budget

I ett drag som skulle hjälpa de “bedrövligt kortbemannade” Utbildningsavdelningen i Delhi-regeringen, särskilt på spetsnivå, har Lt Guvernör Saxena “godkänt återupplivandet av 126 tjänster som rektorer, biträdande utbildningstjänstemän som hade förfallit på grund av att de legat vakanta i mer än två år,” sa tjänstemän.

L-G har bett utbildningsavdelningen att lägga fram ett lämpligt förslag för att avskaffa eller skapa tjänster som en rektor eller biträdande utbildningstjänsteman “efter att ha fått den omfattande studien utförd från AR-avdelningen, som påpekats av serviceavdelningen,” sa en hög tjänsteman.

Regeringens regler tillåter att tjänster som är vakanta i mer än två år betraktas som “bedöms avskaffade” och att de som legat lediga i mer än fem år ska “anses avskaffade”, sa tjänstemän.

Annons

Dessa 370 tjänster (126 ansågs avskaffade tjänster och 244 anses avskaffade tjänster) skulle ha tillsatts genom befordran enligt rekryteringsreglerna av Utbildningsdirektoratet från år 2013-14 till 2019, sa de.

< p>Sisodia hävdade i sitt uttalande från hans kontor också att direkt efter bildandet av AAP-regeringen 2015, hade den “väntat UPSC för att fylla 370 lediga poster som rektorer”.

Under tiden, under 2015, togs tjänsteavdelningen “okonstitutionellt bort från den valda regeringens behörighet och överlämnades till L-G,” påstod han.

Annons

Därför var det i praktiken Lt-guvernören som var ansvarig för dessa utnämningar och var tänkt att agera snabbt för att få dessa utnämningar gjorda, sa den vice statsministern.

Läs också | IIT Delhi ska utbilda elever från över 100 skolor i robotik på två månader

“Av skäl som är mest kända för L-G-kontoret fick dessa möten inte ske av den ena eller andra förevändningen. Så mycket att utbildningsministern, som förstod smärtan av att driva skolor utan rektorer, höll en serie möten med serviceavdelningen, men de var under direkta instruktioner att inte påskynda processen,” sa han.

Och nu, efter så mycket ansträngning av utbildningsministern, trots upprepade avstängningar från L-G, hävdar hans kontor “skamlöst att han har återupplivat 126 tjänster, döljer det faktum att han faktiskt har avskaffat de 244 rektortjänsterna på grund att de har legat lediga under de senaste mer än fem åren,” Sisodia påstod.

“Vi uppmanar den hederliga L-G att sluta spela smutsig politik. För det första har han stoppat lärares utlandsresor för att gå en utbildning i Finland, och nu vill han avskaffa 244 tjänster som rektorer under det falska påståendet att återuppliva 126 tjänster,” han anklagade.

Vice chefsministern sa att regeringen välkomnar återupplivandet av 126 tjänster efter upprepade ansträngningar från utbildningsministern, men om L-G verkligen är uppriktig och “inte spelar politik igen, han bör ge ett datum då de återstående 244 inläggen kommer att återupplivas,” sa biträdande CM.

Annons

Det är en sak att det också behövs 244 rektorstjänster eftersom de finns i de skolor som fungerar utan rektorer i så många år. Vilken typ av så kallad “omfattande studie” kommer att ge mer värde till det faktum att det behövs en rektor i en skola som fungerar utan rektor, sa han vidare.