Center blokkeert meer dan 200 offshore gokken, roofzuchtige leningplatforms

0
38

Het Ministerie van Elektronica en IT (MeitY) heeft orders uitgevaardigd om meer dan 200 sites en apps van offshore gok- en gokplatforms zoals Betway en Dafabet te blokkeren, zo heeft The Indian Express vernomen.

De lijst met geblokkeerde platforms omvatten ook meer dan 90 apps die zich bezighouden met ongeautoriseerde leendiensten. Sommige van deze entiteiten, zeiden bronnen, hadden vermeende banden met China en voerden “onaanvaardbare” gegevensoverdrachten en -opslag uit.

De blokkeringsbevelen zijn uitgevaardigd op grond van artikel 69(A) van de Information Technology Act, 2000, na instructies van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zo is vernomen.

“Het ministerie heeft orders uitgevaardigd om 138 apps te blokkeren die waren gisteravond betrokken bij weddenschappen, gokken en het witwassen van geld. Er is ook een afzonderlijk bevel uitgevaardigd om 94 apps te blokkeren die betrokken zijn bij ongeautoriseerde uitleendiensten”, zei een hoge overheidsfunctionaris.

Subscriber Only StoriesView All

In dit Bengaalse district is het beheer van vast plastic afval nu een volksm…Delhi Vertrouwelijk | GEIT & het cadeau: PM Narendra Modi krijgt een Lionel …India bekijkt opties om defensierechten aan Rusland te betalen: verkoop van aandelen, obligaties, …

Interview met minister van Financiën | ‘Maatregelen voor verbreding belastinggrondslag …Koop 2-jarig abonnement met SD20-code voor speciale prijs Lees ook |Overheid blokkeert 232 buitenlandse apps, waaronder Chinese, voor gokken, witwassen

“Het is veilig om aan te nemen dat alle platforms die in India profiteerden, zoals Betway, zijn geblokkeerd”, zei een andere hoge functionaris.

Het ministerie had geen volledige lijst van geblokkeerde apps openbaar gemaakt. Zeker, dergelijke lijsten worden zelden openbaar gemaakt, aangezien blokkeringsbevelen die zijn uitgevaardigd op grond van artikel 69 (A) van de IT-wet doorgaans vertrouwelijk worden behandeld.

Op het moment van publicatie waren de sites van Betway en Dafabet niet operationeel . Doorgaans geeft de overheid deze bevelen aan telecomserviceproviders en entiteiten die app-winkels runnen, zoals Apple en Google, die ze vervolgens moeten naleven als onderdeel van hun verplichtingen als online tussenpersoon.

Advertentie

Query's die naar MeitY werden verzonden over de geblokkeerde apps bleven staan ​​tot publicatie.

De verhuizing markeert het laatste harde optreden tegen offshore gok- en gokplatforms in India. Afgezien daarvan is het de eerste keer dat de regering heeft bevolen om roofzuchtige lening-apps te blokkeren – een bedreiging die verschillende instellingen in het land, zoals de Reserve Bank of India (RBI) en lokale wetshandhavingsinstanties, hebben geprobeerd aan te pakken vanwege incidenten van intimidatie van mensen die leningen hebben afgesloten via dergelijke apps, met in sommige gevallen tot gevolg dat mensen overlijden door zelfmoord.

Vorig jaar had het ministerie van Informatie en Omroep streamingplatforms zoals Hotsar gevraagd om “af te zien” van het weergeven van advertenties van offshore gokplatforms, die gewoonlijk surrogaatadvertenties plaatsten tijdens uitzendingen van prominente sportevenementen.

Advertentie

Met als doel de toenemende wanpraktijken in het ecosysteem van digitale leningen te beteugelen, heeft de RBI afgelopen augustus richtlijnen uitgevaardigd voor entiteiten die betrokken zijn bij digitale uitlening, met de normen die stellen dat alle digitale leningen alleen moeten worden uitbetaald en terugbetaald via bankrekeningen van gereguleerde entiteiten, zonder doorgifte van uitleendiensten providers (LSP's) of andere derde partijen.

De afgelopen twee jaar heeft de overheid instructies uitgevaardigd om meer dan 400 apps te blokkeren, waaronder sociale media, gaming, e-commerce en fotobewerking voor het poseren van een bedreiging voor de soevereiniteit van India. De lijst bevat apps zoals TikTok, Garena's Free Fire, PUBG en Shopee.

© The Indian Express (P) Ltd